Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #287. Organisera, planera, mobilisera!

Världen

New York Times har en intressant artikel om polisens militarisering, som tog fart efter 9/11 och nu är självgående. Allt fler bedömare varnar för att militär utrustning och militära metoder hos polisen gör mer skada än nytta i kontakt med allmänheten. Artikeln illustreras av polisen i Ferguson, St Louis i full aktion. Vi vet nu med vilket resultat.

Sverige

Flamman (v) spekulerar om hur nästa regering ser ut. Statsminister: Stefan Löfven, Vice statsminister: Åsa Romson (MP), Utrikesminister: Margot Wallström (S), EU-minister: Åsa Westlund (S) Bostadsminister: Veronica Palm (S), Kultur- och bildningsminister: Göran Persson (S), Demokratiminister: Mehmet Kaplan (MP), Asylminister: Maria Ferm (MP) Bostadsminister: Veronica Palm (S) Infrastrukturminister: Jonas Sjöstedt (V)…osv. Blir det inte roligare än så? Gäsp. Klockorna stannar. När vi egentligen behöver en revolutionskommitté för att återställa samhället i anständigt skick..

Har vi en nazistisk polisstat på gång under de närmaste decennierna så lär det inte vara dessa personer vi kan vänta oss motstånd ifrån. Vi måste själva vända utvecklingen åt rätt håll. Det kräver organisering och mobilisering underifrån. Vi är sammantaget en överväldigande majoritet, betydligt intelligentare än våra motståndare, och det är inte bara kvantitet utan även kvalitet som räknas. Organisering, planering, mobilisering!

Nya kreativa metoder i motståndet mot SvP. I Göteborg planeras ett mottagande med surströmmingsskiva. ”Jag tycker att det är ett vettigt sätt att visa upp en fin svenskt tradition och det är något som Svenskarna Parti vill värna om, så varför då inte lufta detta. Och det är klart att det luktar lite, men det kan man tycka att deras politik också gör” säger initiativtagaren och förste burköppnaren (AB).

Och just när detta skrivs i sensommarnatten så står åter Rinkeby i lågor.

Malmö/Lund

I efterdyningarna av polismassakern i Limhamn höjs nu alltfler röster för en haverikommission, en förutsättningslös icke-polisiär utredning, en sanningskommission, och en kraftfull markering mot polisbrutalitet. I Malmö demonstreras nu (25/8) mot polisvåldet. Alla inblandade befäl borde avskedas direkt. Ett förbud mot nazistiska och rasistiska organisationer, bara just sådana och inga andra, är fullt realistiskt om den sköra och utspädda demokratin alls ska ha någon chans att överleva på sikt. Det är lätt att vara efterklok men klokare att vara förutseende.

Nyberg

Efterklokhet. Vem ska ställa samhället på fötterna igen?
Courtesy Robert Nyberg.

Konsten

Författaren Birgitta Stenberg (1932-2014) har gått bort och hennes vän Richard Wolff säger i DN: ”Hon var en modern libertin, en kvinna som tog plats och gjorde det hennes hjärta sade henne. På ett sätt var hon otidsenlig och därigenom också väldigt modern. Hon var en överlevare och tog det goda av livet, och det andra förvaltade hon i sina fabulöst berättade historier både som författare och privatperson. Det var något av en vagabond kring Birgitta. Hon slog sig ner här och där, men på något vis var hon en människa som var ute i världen hela tiden”. En äkta bohem och non-konformist.

birgittaSBirgitta Stenberg on the road

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: