Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #286. Massivt motstånd mot nazisterna och makalös polisbrutalitet i Malmö.

Världen: tysk kannibalpolis avslöjad.

Detta är en typisk freak incident men av någon anledning blir jag ändå inte förvånad. Rättegången mot en 56-årig tysk polisman som styckat en annan man som han träffat på en sajt för kannibalism inleddes på fredagen i Dresden. Bevisningen består av en 50 minuter lång film (Västerviks Tidningen).

Sverige: Snåljåpar och slavarbete

Det bästa som skrivits hittills om tiggeriet och EU-migranterna är Staffan Heimerssons kolumn i AB: ”Snåljåpar, ni måste sluta sprida myter”.

Tidningen Arbetaren avslöjar att de politiska partiernas valstugor byggts av fängelseinterner mot en ersättning på 13:- i timmen. Slavarbete med andra ord. Vänsterpartiet säger att man valt detta alternativ för att ”slippa krångla med upphandlingar”. Andra undanflykter förekommer också, alla lika ynkliga. Kan politikerföraktet verkligen bli större än det redan är? Den som ser får lever.

”Samtidigt som han säger att vi ska öppna våra hjärtan – och försöker göra sig landsfaderlig i den antirasistiska folkrörelse som är helt renons på moderater – varnar han för att det stora flyktingmottagandet innebär stora ”påfrestningar” för oss allihop. Därmed öppnar han lömskt inte bara sitt hjärta, utan även en dörr för dem som tycker att det kanske är lite för många som kommer hit: ‘Jag förstår hur ni känner’” skriver Åsa Linderborg om Reinfeldts falska utspel. Och visst, även om Löfven kommer till makten – vad innebär det om inte ännu en borgerlig regering? ”Vi har en affärsplan”, ”Ett globalt handslag mellan stat och kapital”, ”Jag vet att man måste sälja saker”; se där några Löfven-citat.

Vem vinner valet? Som vanligt Kapitalet. Gärna ett val men först en rejäl revolution.

MartinaSundmanFoto courtesy @MartinaSundman

Malmö/Lund: Antirasistiskt motstånd och makalös polisbrutalitet

Massivt motstånd mot nazisterna i Malmö som försöker hålla möte i Limhamn idag. Efter händelserna natten den 8 mars då fyra personer skadades allvarligt i en knivattack har det varit flera stora demonstrationer mot rasism i Malmö. Det största polisuppbådet hittills under valrörelsen har nu omringat den lilla gruppen från SvP. Motdemonstranterna är flera tusen. Demonstranterna är obeväpnade och har bestämt sig för en icke-våldsagenda. Kyrkan protesterar också. Här följer liveuppdatering från #Kämpamalmö, Ekot, SkD och AB.

14.00  Polisbussar har körts fram till nordöstra hörnet av torget, polishundar och polishästar uppställda.
14.20  Hästar gör utfall mot protestanter. Folk håller ihop i vängrupper. Folkmassan är lugn.
14:38  AB: SvP har börjat tala. Protesten är öronbedövande. 1000 personer skriker och det smälls med raketer. Sex nazister står bredvid talaren Stefan Jacobsson. Polisen rider ner människor på gatan. Gång på gång rider de tio i bredd på gatan. Folk flyr men hinner inte undan. Folk trillar på varandra.
14:53   AB: Minst två demonstranter har skadats i samband med hästingripandet och ambulansen har anlänt till platsen. En person påkörd av polisbil. De skadade ligger och blöder på marken. Ambulansen kommer inte fram. Polis försöker nu flytta människor och rider i galopp över folkmassan.
   
Här är videon som visar  hur polishästarna lämnar demonstranters blodspår på gatan samtidigt som folk skriker ”Mördare!”

 
15.00   Ekot: Stefan Jacobsson har nu avslutat sitt tal. Flera personer är skadade.
15.01   SkD: Bild på blodpölar på gatan efter konfrontation mellan polis och motdemonstranter ligger ute.
15.10   SkD:  …såg att polisens Deltabuss stod på en motdemonstrants ben. Demonstranterna skanderar ”Blod på era händer” åt polisen. Upprörd stämning. Folk är otroligt arga på polisen nu. De försöker slussa ut SvP.
15.15   AB: Minst tre personer har skadats i samband med ett ingripande av poliser på hästar.
En person har blivit påriden. Han har fått en hov i huvudet och verkar ha skadat käken.
Gabriella blev ögonvittne till händelsen. ”Han kom inte undan när polisen kom galopperande med hästarna första gången och blev liggande kvar. När de vänder och rider tillbaka så blir han påriden”, säger hon.
15.17   SkD:  En man rullades nyss iväg på bår med nackstabilisering, han såg ut att vara rätt illa åtgången. Hur många sammanlagt som blivit skadade är ännu oklart.
 
Sammanlagt har nu 10 allvarligt skadade demonstranter förts till sjukhus. SkD:s fotograf fångade sekvensen där polisens Deltabuss kör över en demonstrant, bild courtesy Skånska Dagbladet (nedan).
 
SkD
 
Här avslutas direktrapporteringen. ”Stort tack för idag. Folk har börjat lämna torget. Gå tillsammans! Tack alla antifascister! Nazisterna fick inte fram ett ord” hälsar Polisens informatör Ewa-Gun Westford gaggade som vanligt om ”demokrati” – just en snygg demokrati – och om ”våldsamt upplopp” vilket är rena fantasierna. Polisen letar desperat efter något att skylla på men se det går inte alls. Polisen galopperade fram och tillbaka genom en klunga på 400 personer, slog vissa i blod med batongerna och piskade andra i ansiktet – det går inte att försvara på något sätt.
 
Återstår de mediakommentarer som lär följa. Den lägsta kommentaren hittills står naturligtvis Sydsvenskan för. Heidi Avellan svamlar på om ”motdemonstranternas ‘våld'” men det står en elefant (eller snarare en polishäst) i rummet: polisens plötsliga och helt omotiverade brutalitet. Anna från Gatujuristerna säger att hon har tappat räkningen på hur många lagöverträdelser polisen gjort i samband med SvP:s torgmöte (AB). Man skapar först själva en våldsam situation som sen möts med ännu mer eskalerat våld. Petter Larsson, AB: ”Vi kan inte ha det så här. Vi kan inte ha en poliskår som rider ner folk och skadar dem allvarligt, trots att den är i överläge”. Historikern och debattören Henrik Arnstad varnar nu för att polisen kan stå inför en förtroendekris sedan de använt sig av kavallerichocker och inte avbröt nazistpartiets tal när de insåg att situationen skulle spåra ur – utan i stället eskalerade våldsanvändandet. Enligt Henrik Arnstad krävs nu att regeringen sätter ner foten. — Vad jag vill ska hända är att regeringen säger att: ”Vi tar det här på yttersta allvar”. Vi måste blixtsnabbt få till en noggrann utredning om vad som hände i Malmö (KvP).
 
Flera bedömare anser att de sex personerna i SvP inte borde ha fått tillstånd. Att de 400 snutarna har visat sitt rätta ansikte här när de agerat barnvakt åt nassarna står klart. Här finns de andra bildbevisen på övervåldet: och ”Det var troligen ett femtiotal skadade. Vi fick inrikta oss på dem med allvarligaste skador. Det är ett under att ingen dog,” säger Kajsa som är läkarstudent (AB).
 

skd1Motdemonstranternas enda våld: En bengal, Heidi Avellan!

 
Att demonstrationen var ett fredligt men kraftfullt statement är också obestridligt. Inga nazister på våra gator!
 

Konsten: Os Gemeos

De berömda graffititvillingarna Gustavo och Otavio Pandolfo, aka Os Gemeos från Sao Paolo i Brasilien gör sin största muralmålning någonsin på Granville Island, skriver straight.com i Vancouver, B.C. http://www.straight.com/arts/710081/brazils-osgemeos-brings-graffiti-granville-island

Och för att avsluta med något trevligare än nazister och poliskannibaler kommer så en av mina egna målningar, ”Sommar”. Mindre nazister, mindre poliser, mera liv och mera sommar, tack. Puh!

stockr2

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

3 kommentarer på “Krönika #286. Massivt motstånd mot nazisterna och makalös polisbrutalitet i Malmö.

 1. Pingback: Homepage

 2. escape room irving
  28 augusti, 2017

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk about this site with
  my Facebook group. Chat soon!

  Gilla

  • Konst & Politik
   28 augusti, 2017

   Yes You are right, but I’m not very practical I’m afraid…could You tell me how to do it – VERY easy – I would really appreciate that. E.g. Paypal…?

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 augusti, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: