Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #284. Var beredda!

Världen: Michael Brown avrättades av polisen

Michael Brown, 18, sköts minst sex gånger – två av skotten träffade huvudet. Det slår en obduktion beställd av familjen fast. ”Det bekräftar familjens värsta farhåga – att han blev avrättad”, säger deras advokat Benjamin Crump (AB).

Sverige: Vänstervågen kan bli revolutionär

Vänstervågen i svensk opinion är ett faktum. Som Karin Pettersson påpekat är den ännu inte revolutionär – men den skulle kunna bli det. Om Reinfeldt bestämmer sig för att svekfullt regera vidare efter valet med stöd av SD – då kommer folkets massiva vrede och den revolutionära motreaktionen som enda rimliga konsekvensen. Var beredda! Ett sådant eventuellt läge får inte gå oss ur händerna. Då ska vi ge järnet och överflygla det gamla samhället med en radikal samhällsomvandling. Alla ska med i en sådan mobilisering, alla, och vi bör redan nu planera för den situationen. Undrens tid är inte förbi och eniga tillsammans kan vi uträtta vad som helst.

ledare-montage

courtesy AB

Victor Diaz de Filippi i SKP sågar VP:s syn på hur fascismen ska bekämpas i Riktpunkt 5/2014. ”Vänsterpartiet och andra opportunister ställer sina förhoppningar till den borgerliga statens våldsmonopol. I uttalande efter uttalande kräver man mer resurser till polis och säkerhetstjänst och att dessa ska ta det fascistiska hotet på allvar. Menar de den poliskår vars rasism är väldokumenterad, som registrerar romer och använde sig av rasistiskt språkbruk i samband med kravallerna på Rosengård och i Husby? Menar de att den säkerhetstjänst som skickat folk till Egypten för tortyr och som övervakar oss konstant ska garantera våra mänskliga rättigheter? Uppenbarligen har V fortfarande inte förstått att staten inte är något verktyg för det allmännas bästa, för att skydda oss mot mörkermännen. Staten är inget annat än ett verktyg för en klass herravälde över andra och eftersom fascismen är en ideologi som kapitalet tillgriper när det befinner sig i djup kris kommer den aldrig att förbjudas eller ”tas på allvar”. Endast arbetarrörelsen har kraft och intresse att hejda dess utbredning men då kan man inte vandra opportunismens väg. Fascismens fullständiga förintelse är däremot endast möjlig efter att kapitalets herravälde har ersatts med arbetarklassens, det vill säga efter den socialistiska revolutionen”.

Vänsterpartiets syn på polisen är numera exakt densamma som KP:s. Varför inte bilda ett Arbetarnas Polisparti tillsammans med dem? Kanske man kan triangulera till sig Folkpartiet också? Även de anser att nazisterna är en polisfråga.

Malmö/Lund: HD tvingas in i den nyliberala tidningsburen

I dag presenteras ytterligare ett steg i nedskärningarna när Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad blir ett. Antalet redaktionella medarbetare minskas på de båda tidningarna från 230 till 155. Flera redaktioner slås samman. Bland annat ska tidningarnas kulturredaktioner bilda en gemensam. Den ska ledas av Sydsvenskans Rakel Chukri. Också ledarredaktionerna slås samman och Helsingborgs Dagblad lämnar därmed sin politiska färg från oavhängig till Sydsvenskans, hm, ”oberoende liberal”. Politisk chefredaktör blir Sydsvenskans Heidi Avellan (hd.se).

* Läs också Badlands Hyena om hur Heidi Avellan löser skolans problem med ”förväntningar” (sic)! Samt mittlund om fulspelet bakom skrytbygget Kristallen i Lund.

* Inga SD-affischer i Lund kommer att finnas kvar i mer än en sekund. (Det rimmade!) Här finns också några roliga modifieringar: https://mobile.twitter.com/rdykh/status/501042019574489090 och #‎trollaSD‬ .

Konsten: En av den ryska konstens främsta

Den ryska skulptören Anna Golubkina (1864−1927) är konstens megastjärna. Hennes verk räknas till både symbolismen och impressionismen som var de största strömningarna vid sekelskiftet. Golubkinas talang kommer till uttryck i varje verks innehåll samt i hennes konstnärliga mångfald. Utställningen har arrangerats i Tretjakovgalleriet och består av 35 skulpturer, omgivna av hennes samtida verk. Intresset för utställningen är väldigt högt. Varför har den blivit så populär? Inte bara konstvetare, utan också människor utan specialutbildning kommer till utställningen, däribland många ungdomar som ofta anses vara föga intresserade av konsten. Konstvetare Olga Kalugina, Rysslands främsta Golubkina-forskare:

Golubkina var en konstnär som lyft den ryska skulpturen i slutet av 1800 – början av 1900-talet till världsnivå. Dessutom får Golubkinas verk var och en att titta inåt och hitta ett mysterium som man inte hade en aning om. Och friheten i allt – utvecklingen av ämnet, materialvalet. Golubkinas gestalter är liksom fångade i en virvel.

Läs mera: http://swedish.ruvr.ru/2014_08_19/Anna-Golubkina-frihet-i-allt-5398/

AnnaG

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 augusti, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: