Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #281

Att rädda liv med flygbomber

Världen: Att rädda liv med flygbomber

Nu påstår Obama att ”vi har räddat många liv i Irak”. Utan närmare specifikation. Dra då den summan från de 1,5 miljonerna irakiska dödsoffren för USA:s invasion sedan 2003 (Källa: Information Clearing House) så får vi se vad det blir, i promille.

Sverige: SD vs. romerna

Margot Wallström som utrikesminister? Jamen visst, värre än Bildt kan det ändå inte bli.

SL har godkänt att SD sprider sin rasistiska hatpropaganda mot romer i lokaltrafikens bussar vecka 34 och 35 i bl.a. Malmö och Lund. När samma budskap tapetserade tunnelbanan i Stockholm blev det raseri och motaktioner. Samma sak kan nu upprepas i Skåne. SD kan inte skämmas, dom vet inte hur man gör, och det gäller tydligen SL också. ”Dom är ju ett riksdagsparti” lyder den ynkliga ursäkten. Och det rättfärdigar liksom allt. Tänk SvP som riksdagsparti och en affischkampanj mot judendomen – exakt samma problematik.

Antisemitismen aktualiseras igen, och argumentet är att det är skillnad på judar i diasporan och staten Israel. Tar man först avstånd från Israels agerande mot palestinierna blir det sen lättare att återvända till frågan om hur antisemitism bäst ska bekämpas i Europa. För den debatten behövs. Rasism i olika former ska inte tolereras någonstans, varken i Sverige eller i Israel.

Malmö/Lund: Lundabevakningen

Det har varit en del smärre förändringar på Sydsvenskan men jag tror inte det hjälper. Just nu är det semestervikarierna som skriver, därav en tillfällig kvalitetshöjning, men det kommer inte att hålla i längden.

Ta Ekström på Lundasidan som lanserades med hej och hå och ett bredbent leende ansikte mitt i stadsvimlet. Garanterat liberal. Kruxet var bara att han inte skrev särskilt bra och det blev också allt glesare mellan kolumnerna. Det sista jag har sett handlade om brytfesten som blev ett fyllebråk och den karamellen har han nu sugit på i flera månader. Artikeln har legat uppe ända sen dess och sen blev det inte mycket mer; det enda konkreta resultatet var antagligen att kampanjen ”Bojkotta Sydsvenskan” fick ny näring. Cecilia Nebel skrev EN bra artikel under året, ett reportage från EU-tiggarnas hemländer, men nu ser jag i läggen att andra tidningar skrev i ämnet på ett närmast identiskt sätt.

I bloggosfären hittar man desto mera, jag skulle aldrig vilja missa ett inlägg av Simon på mittlund exempelvis. Och vem som helst kan numera inhämta de viktiga in- och utrikesnyheterna på nätet helt på egen hand. Snabbt, enkelt och gratis. Copyrightfritt bildmaterial finns det också gott om. Vitsen med en dagstidning är att någon som kan skriva också gör det. Tycker man. Granska makten, kräva rättvisa. Det räcker inte med en mesig liberalism i brist på budskap, att köpa ut sina konkurrenter eller med diverse listigt användarfientliga betalväggar. Annonsörerna går då någon annanstans och konkursen smyger fram bakom hörnet. Marknadens långa arm med sin osynliga hand slår till. Chop, chop, chop.

Konsten: Graffiti av Gábor.

graff1

Courtesy Gábor. Fler fina graffitibilder finns på http://www.smashingmagazine.com

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 augusti, 2014 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: