Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #280

Kapitalismens monster

 Ulf-Rahmberg-cvrCourtesy Ulf Rahmberg

Världen: USA bekämpar sina egna monster

Amerikansk imperialism och vissa arabiska oljestaters pengar födde ISIS, som nu är på väg att genomföra folkmord på Iraks minoriteter, skriver Göran Greider i metro.se. Socialism eller barbari är som alltid frågan.

Sverige: Förbud mot tiggeri eller förbud mot kapitalismen?

Debatten om de rumänska EU-migranterna fortsätter. Danmark och Norge har infört tiggeriförbud, något som SD som enda svenska parti applåderar. Jag vill inte förbjuda tiggeri. Fattigdom och diskriminering kan endast bekämpas med rättvisa och jämlikhet – inte med förbud. Fattigdomen försvinner inte för att man förbjuder fattiga människor att visa sin fattigdom. Ackumulerad egendom för några få betyder också egendomslöshet och fattigdom åt de många. Enligt Oxfam äger 85 miljardärer idag lika mycket som den fattigaste halvan av hela världens befolkning (!) Grundproblemet är kapitalismen, exploateringen, Staten och klassamhället. Avskaffar vi dem försvinner fattigdomens orsaker och därmed tiggeriet. Intill dess är det fullt logiskt att borgarna har dåligt samvete.

Malmö/Lund: Rädda Höje å!

Från stambanan ner till Höje å ska en ny stadsdel i Lund byggas och reningsverket skall göras om. Varför inte samtidigt muddra och rena Höje å så att där åter går att bada och fiska? Idag är ån starkt förorenad. Det går att åtgärda!

Och jag accepterar att ni bygger skyskrapor där — men bara om ni samtidigt planterar in i h-e mycket nya träd. Helst bokar.

Konsten: Mindre bra idéer

I lördags var det vernissage på Galerie Leger i Malmö. Peter Johanssons utställning Mindre bra idéer består bland annat av en rad logotyper och symboler från olika organisationer eller sammanslutningar som förknippas med manlig aggression, manligt våld eller rasism. Bland dessa symboler finns Försvarsmakten, Black Army, Polisen och Sverigedemokraterna. I utställningen ingick även Hells Angels logotyp (AB). Just ett tjusigt sällskap, passar bra ihop!

Övrigt:

Min lilla dikt ”Förbjudet att förbjuda” har fått fem stjärnor av fem möjliga – jag vet inte vem som betygsatte den men det uppskattas å det ödmjukaste. Tack!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 augusti, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: