Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #279

 Konsten finns kvar

 

Världen:

Det känns extra orättvist när en glädjespridare som Tage Danielsson (1928-1985) eller just nu Robin Williams (21 juli 1951- 11 augusti 2014) går bort. Den vemodiga clownen. Många komiker är i själva verket depressiva som överkompenserar – eller helt enkelt försöker leva. Robin Williams minns ni säkert från filmen ”Döda poeters sällskap”, där han spelade den upproriskt nyskapande läraren. ”Fånga dagen!” Briljant.

tage

 

robin-williams-5

 

Sverige:

Folkpartiet – skolfrågornas parti – kan inte stava. På sina valaffischer utlovar man en ”val upptakt” och vänder sig särskilt till ”ungdommar”. Formen beror på innehållet brukar man ju säga och så även i detta fall.

Malmö/Lund:

Som vanligt lysande skriver Simon på Mittlund om ett självmord i Dalby stenbrott. ”Han miste livet när han utövade frihet – det kunde varit så mycket värre.” Det var inte heller första gången detta hände; jag minns en överläkare inom psykiatrin på numera nerlagda Barn- och Ungdomskliniken som också valde denna vackra plats med sin bottenlösa vattensamling för ändamålet. Vanlig medmänsklighet brukar minska motivationen. Bättre än psykiatri.

Hasse Alfredsson sa en gång ungefär att ”Egentligen vill ingen ha kritik. Jag tycker all negativ kritik borde vara förbjuden. Eller åtminstone bara tillåtas i särskilda tidningar som man kan låta bli att prenumerera på”. Spontan uppmuntran och spontant beröm har däremot ett värde som inte ska underskattas, det gäller både barn och vuxna.

Konsten:

Det är och har varit en underbar sommar. Konsten är att hålla kvar den så länge som möjligt, även inombords. Livet överträffar konsten. Men konsten finns kvar.

Sommar

”Sommar”. O.p.d. Courtesy Ola Billgren.

Dagens citat:

”Jag är bara en clown. Men det placerar mig på en mycket högre nivå än alla politiker.” — Charlie Chaplin

 

 

2 kommentarer på “Krönika #279

 1. Tusse
  24 augusti, 2014

  Filmen hette väl ändå ”Döda poeters sällskap” men visst var det den som lanserade uppmaningen Fånga dagen!
  Häromdagen påminde UNT:s unga reporter Karolina Bergström att det var Robin som spelade Mork i den som jag trodde helt bortglömda 1970-talsserien Mork & Mindy. Hurra för Karolina!

  Gilla

  • Konst & Politik
   24 augusti, 2014

   Du har rätt, jag blandade ihop filmens titel med dess budskap. Jag har rättat det nu. Tack för kommentaren! Det känns tryggt att ha så uppmärksamma läsare.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: