Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #278

Vaket om det privatiserade folket

 

Världen: Amerikansk närvarande frånvaro

USA:s närvaro i Irak kommer att utsträckas till flera månader, säger Obama enligt New York Times. Så mycket för den avvecklingen av kriget med andra ord. Vore bättre om USA vattenbombade Västmanland i stället för att ödelägga hela Mellanöstern.

Sverige: Det privatiserade folket

”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.” Välfärdssamhället liknades vid AIDS. Detta skrev Fredrik Reinfeldt i sin ökända kalkonroman ”Det sovande folket”, 1993. ”Vi kan alltså tänka oss soppkök i gathörnen för att hålla svälten borta, men inte a-kassa och social­bidrag” kommenterar Jan Guillou i AB, där han visar hur mycket i denna bok som faktiskt blivit verklighet i det systematiskt privatiserade, grundligt förstörda svenska samhället av idag. Bara på en punkt har Guillou fel: han påstår att Reinfeldt numera aldrig skulle uttrycka sig så oförblommerat. Men jag är helt säker på att han har citerat sin bok som i det ovanstående åtminstone en gång de senaste två åren. Ett olycksfall i arbetet kantänka, men nog så avslöjande. Reinfeldt föraktar fortfarande det svenska folket.

Boken ”Det sovande folket” som rensats ut ur biblioteken men ändå ständigt dyker upp igen, senast som teaterpjäs, finns förargligt nog för moderaterna att ladda ner i sin helhet som pdf på http://sovandefolket.se/. Det tackar vi Alliansfritt Sverige för.

dsf

Polisen påstår att man ”är till för alla” och tänker medverka i Prideparaden/Pride Park. Hur Prideledningen tänker begriper jag inte, polisens medverkan i detta sammanhang har ju alltid lett till katastrof, och många deltagare kommer säkert känna sig otrygga. Jag tycker polisen kan ha en intern Prideparad på valfri polisstation om dom nu är så entusiastiska. bit.ly/1xz6jse

Bloggen Järnbastionen som har tagit för ovana att vara okamratlig mot andra revolutionärer kör det gamla slappa argumentet ”någon måste ju bestämma” och att anarkisterna får informella ledare istället för formella. Inte alls. Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen stat som Bakunin sa. Problemet ligger inte där utan i att det övergår en stalinists föreställningsförmåga att tänka sig ett helt annat, kvalitativt annorlunda samhälle istället för en inverterad kapitalism. Motsättningen ledare/ledda är nämligen lika viktig att avskaffa som motsättningen kapital/arbete.  I situationer där det behövs snabba beslut och samordnande funktioner delegeras detta i demokratisk ordning, tidsbegränsat och roterande, i övrigt är delegaterna när som helst avsättbara. Ingen enskild individ har en avskild makt.

Så kommer då Engels nattståndna citat om att revolutionen i sig är auktoritär. Men här cyklar Engels på hal is. En anarkistisk revolution förutsätter att den har folkmajoritetens stöd. Då är den inte heller auktoritär – det handlar om enkel majoritet. Staten avskaffas tillsammans med kapitalet och de direktdemokratiska arbetarråden får hela kontrollen över ekonomin. Historiens Nordvästpassage ligger öppen.

Om det däremot handlar om en statskupp á la Lenin behövs ingen folkmajoritet, bara ett (trumpetstöt här) Parti, och då har (kvasi)revolutionen blivit auktoritär. Partiets diktatur över proletariatet. Det är den senare varianten som Järnbastionen förespråkar. Man orkar inte ens reta sig, det känns bara litet vemodigt att se hur den auktoritära socialismen gång på gång genom hela historien intill denna dag begår intellektuell harakiri med resultatet nya härskare istället för de gamla. Men så har den inte längre initiativet i motståndet och samhällskritiken. Där finner vi istället anarkister, syndikalister, vänsterkommunister och autonoma.

Malmö/Lund: Bästa kaffet i Lund

Studenttidningen Lundagård gjorde för en tid sedan ett kaffetest på olika caféer. Som exempel kan nämnas att på Café Athen kostar kaffet 17:- för stor och 12:- för liten kopp; 10:- för påtår. Smaken är ”hyfsad” och lokalen ”tråkig”. Som jämförelse kan vi nämna att India Däck Bokcafé tar 10:- för stor och 6:- för liten, smaken är bäst i Lund och lokalen hemtrevligt insutten. Pröva själv på Stora Algatan 3, bakom Kulturen!

Konsten: Tove Janssons estate

På Ateneum i Helsingfors firas, som vi tidigare nämnt, Tove Jansson med en stor retrospektiv till den 7 september. Ulrika Stahre recenserar den här.

Skaffa Tove Janssons böcker och anarkistiska serieutgåvor om du inte redan har dom! Men Mumin-muggar och dylikt (det hade funnits en dambinda (!) med varumärket Lilla My om inte Tove hade sagt ifrån) kan vi klara oss utan. Ett sådant konstnärsskap borde inte få banaliseras.

 

tove100

 

 

 

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: