Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #277

 

Ändamålet helgar materialet

 

Världen:

50 000 hungriga och törstiga människor finns på en bergstopp i Irak, omringade av Islamska Staten (ISIS). Nej, det är inte en film, det händer på riktigt. Obama tänker matbomba dessa nödställda och samtidigt utbomba ISIS. Hoppas det inte blir tvärtom; Irakinvasionen har inte hittills utmärkt sig för någon större precisionsförmåga.

Sverige:

”All intolerans ska behandlas lika” skriver SvD:s ledarsida och vi instämmer: nyliberalismen är den mest intoleranta kalkonideologin av alla. Dess intolerans mot frihet, rättvisa, jämlikhet, ekonomisk demokrati, folkstyre, jämställdhet etc. – så som den exempelvis framträder på SvD:s ledarsida – ska behandlas som alla andra totalitära idéer.

Malmö/Lund:

Sajten Litterära Händelser http://litterarahandelser.com/ är en guldgruva. Två axplock kommer här.

Boken Sweden Today är en inbunden bok i stort format som enbart innehåller 1000 helt svarta sidor. ”Det är resultatet av Jean Sellems mångåriga research, hans forskning kring läget i nationen”.

Som lundabo känner jag Sellem sedan 1970-talet då han hade ”Galleri S:t Petri för experimentell och marginell konst” bredvid det berömda Lunds Bokcafé och mitt framför Stadsbiblioteket. Det var på den tiden Lund hade ett radikalt konstliv om ni minns det.

swedetoday1webb

 

 

En annan häftig bok som Litterära Händelser tar upp är Philip K. Dicks sf-roman ”Palmer Eldritchs tre stigman” som nu kommer ut på svenska. PKD:s huvudspår är verklighetens beskaffenhet, ett outtömligt ämne. För den breda allmänheten är kanske filmatiseringen ”Blade Runner” mest bekant, men i hans samlade verk (som jag har här hemma) finns betydligt mer.

Konsten:

Jag har först nu fått tag på ett ex av Konstperspektiv 1/2014 med det lockande temat ”Måleri i förvandling”. Ett intressant nummer men som jag befarade är det mer förvandling än måleri. Magnus Bons gör en habil översikt; Lena Cronqvist kan jag klara mig utan och annars är det tunnsått med rent måleri. Jag hittar emellertid en målning av Astrid Svangren på s. 6 som har den inspirerande titeln ”En violett doft av nykammat hår”. Så fick jag något utbyte av detta nummer. Rikard Ekholm skriver initierat om New York som konstens huvudstad där konstnärerna själva blir allt färre i takt med de orimliga hyrorna. När det plötsligt blir litet färg i bilderna i detta nr 1/2014 är det så klart inte måleri utan fotografi och video. Ett citat av Frida Cornell faller mig dock på läppen: ”Ändamålet helgar materialet”. Utom o.p.d. då.

Fotnot 1) O.p.d. = förkortning för Olja på duk.  Fotnot 2) Ev. copyrightanspråk innebär att bilden omgående tas bort från bloggen.

 

ASvangren

Målning av Astrid Svangren, foto courtesy Hans Permbo.

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 augusti, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: