Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #276

Naturen slår tillbaka

 

Världen: Israels blodbad på värnlösa barn

Israel fortsätter att döda barn i Gaza och den totala dödssiffran är nu över 1500. Bojkotta Israel!

latuff94

Sverige: Myrdal ger sig inte

Jag har läst Jan Myrdals 21:a Skriftställning, och han är som oftast läsvärd. En typisk text är ”Myrdal om Myrdal”. Jag är anarkist och han är stalinist, båda är vi författare men jag har alltid gillat åtminstone hans skönlitterära böcker och man häpnar över hans produktivitet och uthållighet. Drygt en bok om året sedan debuten på 50-talet. Boken om naxaliterna är hans bästa och tillika senaste politiska reportagebok. Så länge han kritiserar kapitalismen är det lätt att instämma i allt, men så fort han rör vid andra ämnen som ungsocialisterna 1910 eller FAI i Spanien 1936 blir det bara aska. Men det vet man ju på förhand även om det är svårt att bortse från. Med sina 80+ år har han blivit litet mjukare och känsligare på det personliga planet, vilket underlättar receptionen en hel del. Men Noam Chomsky är bättre.

Jan_Myrdal_1967

Jan Myrdal 1967 med tidsenlig uppvaktning

”Det stora hotet mot välfärden är att personalen, särskilt barnmorskorna, envisas med att gå på knäna. Det är ett gammaldags sätt att ta sig fram i korridorerna, väldigt ineffektivt och kostnadskrävande i längden” säger Filippa Reinfeldt i Ann-Charlott Altstads satiriska stycke ”Vanvårdvalet” i AB. http://www.aftonbladet.se/kultur/article19302851.ab

Skogsbranden: Naturen slår tillbaka

Sverige är vanligen förskonat från naturkatastrofer; varken jordbävningar, tsunamis eller vulkanutbrott förekommer här, endast översvämningar. Men den 200 kvadratkilometer stora skogsbranden i Västmanland har nu drabbat oss. Naturen slår tillbaka. Klimatkrisen och dess extremväder är en följd av vår omåttliga rovdrift på naturen. Bara ett samhälls- och produktionssystem i balans med naturen kan rädda mänskligheten från undergång.

Malmö/Lund: Att åldras i Sverige

På tal om Myrdal och om vanvården så instämmer jag i att gamla människor behandlas som luft. Mina egna erfarenheter som ”kund” i det som blivit kvar av den offentliga sjukvården och tandvården bekräftar detta. Tandvården i Lund är bara för de rika. Man får vara mycket ung, frisk och stark om man ska vara sjuk. Tack och lov har jag många unga kamrater och inuti mig själv är jag fortfarande i tonåren, på gott och ont. Och den som överlever Pensionsmyndigheten, som liknar en kvarleva av den tsaristiska byråkratin, överlever nog det mesta.

Konsten: Gratis för konsten i Malaga

Den lilla byn Genalguacil i spanska Malaga är mest känd för sin konstfestival: Biennial art festival, som pågår just nu för 20:e året i rad och är större än någonsin.

Byns gator och museum består av massor av modern konst. Mycket kommer från konstnärer som fått gratis uppehälle i stan mot att de skänkt sin konst. Det skriver CNN. För så funkar det i Genalguacil: bo två veckor helt gratis mitt under högsäsong – men då måste du under vistelsen producera en skulptur eller något annat konstverk som du skänker till byn. Konstnären får, förutom fritt uppehälle, till och med det material hen behöver för att kunna göra sitt konstverk. (Expr.)

Övrigt

Här finns en länklista över hundratals anarkistiska organisationer världen över.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: