Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #275

I valet, kvalet och motståndsmaterialet

 

Världen:

Fyra svenska nazister deltar i striderna i Ukraina på den högerextrema Kiev-sidan. Säpo rycker på axlarna. Carl Bildt tittar bort.

Sverige:

I Upprorsbladets antivalmaterial Upprorsvalet (#8/2014) hittar jag följande vackra och lätt stirneristiska citat:

”Endast anarkisten kan känna sig själv levande, för anarkisten är unik bland människor. Det är den ende vars uppskattning av livet har sin källa i sig själv, fri från utomstående auktoriteters orena inblandning”. – Emile Armand, ”Se sentir vivre”, 1910.

Dom har överhuvudtaget en förmåga att hitta häpnadsväckande texter. Som en kort biografi över gentlemannatjuven Marius Jacobs osannolika liv 1879-1954. Jag publicerar Jacobs försvarstal ”Varför jag stal” i nästa inlägg, kanske det bästa försvarstal som någonsin hållits. Vill du veta vad UB tycker om valet kan du beställa gratismaterial från upprorsbladet@riseup.net. Du kommer inte att bli besviken. Och så har du något att läsa när valhysterin når sitt klimax. Rekommenderas hett. De sista stalinisterna på bloggen Järnbastionen borde kanske också ha ett exemplar till vad nytta det månde vara. Nej förresten…

Uppemot en halv miljon (!) följde Prideparaden i Stockholm. ”Det är verkligen en feststämning – glädjefullt och halvnaket samtidigt som människor sjunger, dansar och spelar musik”, enligt TT:s reporter på plats.

Malmö/Lund:

Det tropiska vädret stannar ett tag till och jag njuter med kropp och själ. Armand hade rätt! Mina björnbär smakar gudomligt.

 Björnbär

Konsten:

Vid 86 års ålder har Gunilla Palmstierna-Weiss (g.m. Peter Weiss) fortfarande inte tappat glöden. I slutet av radioprogrammet angriper hon vår kulturpolitik. Hon påminner om kulturens roll i krigsdrabbade och totalitära samhällen. Hur konsten har skapat en dold frizon och ett aktivt motstånd.’Ett land som inte satsar på sin historiska och nyskapande kultur är ett land som fråntar sina medborgare dess bakgrund och framtid’, säger hon och fortsätter: ‘Det blir ett manipulerbart land’.

Låt oss hoppas att våra kulturpolitiker lyssnade”, skriver AB Kultur.

 

gunilla

Gunilla Palmstierna-Weiss. Foto: courtesy Sofia Runarsdotter

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer på “Krönika #275

  1. Joel hanse
    1 augusti, 2014

    Som vanligt skriver du bra texter.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: