Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #274

Konstens uppgift är att tjäna motståndet

 

Världen: Kina omskolar till marxism

Kinas kommunistparti tänker omskola myndigheter i marxismen som ett led i antikorruptionskampanjen. Det kan verkligen behövas, inte minst i partiet självt.

Kina har också en revolutionär vänster som växer så det knakar. En ny kulturrevolution hade suttit bra där.

 

kulturrevolution

 

Sverige: ”hen” har kommit för att stanna

Ordet ”hen” är nu accepterat av Svenska Akademiens Ordlista. Jag tycker det är bra; ju fler ord att välja mellan desto bättre. ”Hon” och ”han” kommer att finnas kvar och nu finns det ett godtagbart alternativ i tveksamma fall.

Socialdemokratin är på väg att bli frånsprungen av den nya radikala vänstern, skriver ärkereaktionära Smålandsposten. Ja, det är mycket positivt.

Här kommer en favorit i repris inför valet: en alternativ valsedel att mångfaldiga. Om man nu inte bara vill skriva ”Revolution!” på en blank valsedel (se: Krönika #1).

 

Valsedel

 

Svenska Wikipedia har nu näst flest artiklar i världen, där finns 1,8 miljoner artiklar att jämföra med 4,5 miljoner på engelska. Man borde satsa lika mycket på kvaliteten som på kvantiteten; en artikel som exempelvis Fredrik Tersmedens ”Karl XII-firande i Lund” är bara ett taffligt borgerligt propagandastycke. Men än finns det hopp om neutraliteten; artiklarna utvecklas kontinuerligt.

 

Håkan Boström och sanningen

Och hur mycket Håkan Boström (DN) än vomerar över en inbillad våldsvänster kan han inte dra uppmärksamheten från att det värsta våldet just nu utövas av det av DN uppburna, ack så liberala och demokratiska Israel.  Kapitalismen har dödat 1 miljard under 1900-talet.  De svenska nazisterna har dödat 32 människor sedan 1983, den svenska polisen har dödat 22 människor under samma tid, den radikala vänstern har inte dödat någon alls sedan 1908. ”Våldsvänstern” är en propagandalögn och Boström är en billig demagog i senator McCarthys anda. Det finns det inga ursäkter eller argument för.

 

Malmö/Lund: Den permanenta bostadsbristen

73 000 studenter har sökt till program på Lunds universitet. Hur många studentbostäder var det nu vi hade? (skd.se). Det sedvanliga kaoset vid terminsstarten väntar.

 

Konsten: Motstånd

Kristian Borg reflekterar i Fria Tidningen kring de intellektuellas ansvar i ett krigstillstånd. ”Konstens uppgift är att tjäna motståndet” blir hans slutsats. Konst & Politik instämmer med emfas.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: