Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #237

Showan mår bra!

Världen

USA skickar marktrupper till Polen. En fullständigt onödig upptrappning. Vi får hoppas att Kalle Stropp inte klantar till det ytterligare.

Sverige

Jag brukar vara restriktiv med att kritisera andra vänstergrupper eftersom jag tycker att alla som arbetar för revolution mot Staten & Kapitalet borde hålla ihop, men nu gör jag ett undantag.

Det har inte varit någon bra vecka för kryptostalinister. Inte för Carl Bildt heller. Det finns bara två kommunistpartier i Sverige, KP och SKP, ändå lyckas han blanda ihop dom när han ironiserar över att Frank Baude (KP) lämnat sitt parti. Men att bedöma partier är nu inte Bildts starka sida, nyss påstod han att Svoboda var demokratiskt. Noll koll. Om hans utrikespolitik är lika förvirrad (någonting talar för det) utgör han definitivt en säkerhetsrisk.

Frank Baude, den gamle homofoben, menar att KP hamnat i medelklassträsket och att orsaken är feminismen. Att det faktiskt finns en proletär feminism känner han inte till. Han lyckas också håna de rumänska tiggarna i sitt ”avskedsbrev”. Ingen snygg sorti.

Oktoberrörelsen, en maoistisk och anti-revisionistisk utbrytning ur KP, har lagt ner lika fort som dom la upp. Det som finns kvar är en blogg ”Järnbastionen” där man bland annat förtalar anarkismen.

Man skriver ungefär att ”Det är ett faktum/…/ att ryska revolutionen hade misslyckats Kronstadtmed anarkisternas metoder och att inbördeskriget förlorats”. Nu är ju detta ”faktum” kontrafaktiskt, faktiskt, men ok, hade Lenin inte utrotat anarkisterna så hade de varit dominerande och då hade Sovjetunionen varit en fri och välmående, frihetligt socialistisk, direktdemokratisk rådsrepublik än idag och Stalinepokens fasor hade varit helt okända. Inbördeskriget hade vunnits av Nestor Makhno, en av 1900-talets största strateger. Blotta tanken på Kropotkin som delegat i ryska generalförsamlingens råd – istället för Lenin – gör mig varm om hjärtat.

Men så blev det alltså inte. Trotsky deltog i det första arbetarrådet 1905 och förintade det Peter_Kropotkinsista 1921. Proletariatets diktatur blev partiets diktatur över proletariatet, byråkratklassen tog över och 1989 var det slut på alltihop. Sovjetunionen blev aldrig någon sovjet-union. Då föredrar jag nog i dagens läge anarkobresjneviterna i SKP – åtminstone i detta sammanhang och särskilt efter Astrid Bomans länge emotsedda reträtt. I den autonoma vänstern deltar både anarkister och kommunister utan problem. Och vi snackar inte bara – vi gör något.

Som Durruti sa: Vi kommer att besitta jorden.

Malmö/Lund

Ett glatt budskap till sist: Showan mår mycket bättre. ”Vet inte vad jag hade gjort utan all den hjälp och sympati som jag och min familj har fått den senaste tiden. Vägen har kantats av massiva solidaritetshälsningar från vänner, kamrater, fotbollssupportrar och i synnerhet MFF-familjen. Värmen i er handlingskraft och antifascism ger mig styrka.” skriver han i uttalandet (AB).

Showan-Shattak

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

.

 

 

 

 

 

En kommentar på “Krönika #237

  1. Li Durnil
    31 mars, 2016

    Lovely blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 april, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: