Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #236

Sol, värme och fågeltwitter

Världen

Golfare anfölls av jättelika bålgetingar i Kuala Lumpur. Fel, det var antikapitalistiska drönare. Eller?

Sverige

”Vi åker till Jönköping på första maj för att vi vägrar att ge en meter till nazisterna. Tillsammans med våra kamrater kommer vi att försöka stoppa Svenskarnas Parti från att demonstrera och det tycker vi att du också ska göra. Tillsammans för ett nazifritt Jönköping” skriver Antifascister Skåne.

Mera Jönköping: ”På långfredagen så befriades ett stort antal påskägg med godis
ifrån affärer i Jönköping. De hade blivit tillfångatagna av giriga kapitalister, som bara brydde sig om att tjäna pengar på dem. De har nu delats ut på torg i ett antal utsatta områden i Jönköping, så att vem som helst kan ta del av dem oavsett tjocklek på plånbok” skriver 365-rörelsen på motkraft.

Malmö/Lund

bildt

Äntligen sol och värme…fågeltwitter och trädgårdsbestyr. Häggen blommar och fruktträden är på G. Nu är det en lust att leva igen.

Det ska bli brytfest i Bytaregången 26 april och det är ett utmärkt initiativ. Så här skrev jag redan i Krönika #68, 15/8 2012:

”En fråga jag ställer mig när jag flanerar genom Lunds centrum är varför Bytarenpassagen mellan Knutstorg och Clemenstorget har spärrats av, tydligen permanent. Varför kan inte a-laget få sitta där även i fortsättningen? Är inte också dom lundabor? Och rentav människor? Dom stör oss mindre än det märkliga faktum att ingen numera kan passera mellan torgen och samtidigt få njuta av grönskan där. Men det är väl Polisens önskemål som kommer i första hand, inte lundabornas. Glädjedödare där!”

Genom åren har polisen hetsat a-lagarna framför sig från det ena tillhållet till det andra. Så fort dom hittat ett ställe där dom kan få vara ifred utan att störa så kommer polisen: Cirkulera! Dom fick inte vara vid den en gång så vackra Carlssons Trädgård (som nu är ohjälpligt förstörd). Då gick dom till bänkarna på Knutstorg och där fick dom inte heller vara. Bänkarna togs bort. Bytaregången blev räddningen, men bara temporärt. Igenspikat. Liksom allaktivitetshuset på Västra Mårtensgatan en gång i tiden. Nu är där en berlinmur som ska hålla de sociala problemen utanför. Detta är människor som samhället struntar i och betraktar som ett sanitärt problem, som lösa katter ungefär. Själv skulle jag sakna gänget framför Konsthallen. Dom är alltså människor dom också, ni liberaler som ylar om människors lika värde. Men vissa är i praktiken värda mer och andra mindre för sådan är kapitalismen. Det är skandalöst att spärra av ett centralt gångstråk för alla lundabor bara på grund av taskig människosyn och gnälliga grannar. Är det ens lagligt att göra en gated community av en allmän plats? Antagligen inte. Och det finns inget förbud mot alkoholförtäring på offentliga platser i Lund, så gå hem och läs på ordningslagen, Kling & Klang!

http://motkraft.net/2014/04/17/lund-brytfest-i-stan-26-april/

Ni minns väl syrénerna som offrades för Desolation Row/Schartau Plaza och den onämnbara u-båtsarkitekturen mittemot Domkyrkan? Jag varnade för att dessa Sveriges tidigast blommande syrener inte skulle hämta sig från en flytt ur solen in i skuggan. Där fick jag rätt. De 150 år gamla syrenbuskarna var höga som träd. Idag finns bara några ömkliga pinnar kvar på den nya platsen, halvmeterhöga. I Lund, ”Syrénernas Stad”. Men Domkyrkorådet fick sin vilja fram och det var ju huvudsaken. Syréner är så odisciplinerade.

syrener

Konsten

Den traditionella konstrundan i påsk – vad ska man säga om den? Det förekommer autentisk konst. Och jag har verkligen inget emot keramik, tvärtom. Men frestelsen att saluföra all sköns krimskrams på samma gång är alltid överhängande. Kommersen tar över konsten och då blir bara kommersen kvar. Fler juryfria utställningar som släpper in debutanter efterfrågas, liksom att konstinstitutionerna stödjer de lokala konstnärerna. Allting som är gult och piper är inte konst.

Glad långfredag!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 april, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: