Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #235

Inga nazister på 1:a Maj!

Världen

Östra Ukraina står på tur för Putin och inbördeskrig hotar. Nu deltar också Nato i upptrappningen. Chilla ner alla potentater.

Sverige

På tal om Ukraina: Moderaten Bo Sundin anser att de ockuperande ungdomarna i Botkyrka liknar ”ukrainska extremister”. Ungdomarna, som är mellan 12 och 17 år intog kommunhuset strax efter klockan 15, beväpnade med pingisracket, basketbollar och musik, skriver metro.se. ”De har pratat om den här fritidsgården i åtta år nu som inte blivit av. Därför skapade vi lite fritidsgårdsstämning som vi saknat så, i kommunhuset”, säger Emina Ribac, 17 år, som var med och arrangerade den fullständigt fredliga protesten. All heder åt dessa ungdomar! Och ta genast bort den imbecille moderaten.

Förvaltningsrätten har gett SvP demonstrationstillstånd på 1 Maj i Jönköping och Fascismmoderaten Mats Green, känd för sitt korståg mot Kulturhuset, tänker inte överklaga. SvP och SMR är kriminella organisationer som borde ha förbjudits för länge sedan, enligt FN, enligt EU, enligt vanligt folk. Nazism är ingen åsikt – det är hets mot folkgrupp. Detta brott vill domstol och polis skydda och värna och utsätter därmed allmänheten för livsfara — på arbetarklassens internationella högtidsdag. Vilket bara kan tolkas som en fet provokation. Nasseparaden bör stoppas med de medel som krävs och Jönköping skall vara en nazistfri zon. No Pasaran!

I Kärrtorp-rättegången där nazisterna redan har avtjänat sina löjligt lindriga straff, yrkar nu åklagaren på sju (7) års fängelse för Joel som handlat helt och hållet i nödvärn mot nazisternas anfall.  Att vara ”vänsterextremist” är tydligen i åklagarens ögon ett värre brott än att vara nazist oavsett vad det gäller. Så fungerar ”rättsapparaten” — repressionen riktar sig som vanligt bara vänsterut och blundar för nazisternas brott.

Vi måste alla sluta tala om ”extremister” och därmed spela med i Säpos språkspel. Det finns inga extremister. Det finns vänsteraktivister. Det finns nazister. Men ingen kallar sig själv för extremist. Svepande och oprecist, avsett att förolämpa, säger det bara att avsändaren vill framhålla sin egen inbillade politiska normalitet. ”Jag är centrum och ni är periferin”. Men centrum är inte på något sätt en gång för alla givet och periferin växlar också över tiden och från plats till plats. Ordet extremism är både relativiserande och nedsättande på en och samma gång, därför borde det vara oanvändbart i en seriös debatt. Efter den sociala revolutionen slipper vi höra denna benämning för då har ex-extremisterna åter blivit vanligt folk och nazismen har försvunnit.

Malmö/Lund

Bloggen Mitt Lund  har avhandlat spelet bakom och riskerna med ESS i flera artiklar. Nej tack till ESS blir min slutsats eftersom blotta möjligheten av ett större radioaktivt utsläpp som skulle tvinga Lunds befolkning att utrymma hela staden – om dom hinner – är tillräckligt avskräckande. Inget har heller gjorts åt avfallsfrågan.

Nedan Tage Danielsson: Om sannolikhet.

Konsten

Konstnären Lars Lerin är åter aktuell. Han betraktas som Sveriges främste akvarellist, med en helt egen teknik och med storslagna naturmotiv bl.a. från Lofoten där han bodde i flera år och från många utlandsresor. Han har numera också ett eget museum. När får vi se hans stora, underbara akvareller på Konsthallen? Eller Odd Nerdrums tekniskt perfekta oljemåleri?

LarsLerin

Courtesy Lars Lerin

 Uppdateringar

Jag har översatt färdigt Peter Kropotkins artikel ”Anarkism”, Encyclopædia Britannica 1911. Den har tidigare inte översatts till svenska, märkligt nog, central som den är. Finns i kategorin ”Mina översättningar” på denna blogg.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 april, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: