Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #234

Bara luft i politiken

Världen

”Protesterna växer i Ukrainas gruv- och industriområden. Boris Kagarlitskij: ’Arbetarklassen har vaknat för första gången sedan Sovjets fall” (Internationalen). Men krigspropagandan trappas också upp från både Kiev och Moskva.

Sverige

Birger Schlaug i Fria om Reinfeldt och arbetslinjen, halleluja:

”Den moderata linjen är tydlig: vi skall arbeta mer för att kunna producera mer så vi kan konsumera mer. Det är så vi skall hålla igång ekonomin. Det är så vi skall jaga fram ekonomisk tillväxt. Det är så vi skall upprätthålla det ekonomiska system som håller på att kväva planeten. Det är så vi skall reducera oss själva till kuggar i ett ekonomistiskt hjul som snurrar allt fortare. Ett hjul från vilket den som ramlar av inte bara får skylla sig själv, utan dessutom skall bestraffas. Vilket i den moderata logiken innebär att den som är sjuk skall betala högre skatt än den som är frisk”.

http://www.fria.nu/artikel/113981

Proletären skriver om SvP:s planerade 1-majdemonstration (!) i Jönköping. Att ge demonstrationstillstånd till nazister är att ge tillstånd till hets mot folkgrupp. Att dessutom ge ett sådant tillstånd på arbetarrörelsens internationella högtidsdag är en medveten och öppen provokation. ”Därför bör tillståndet återkallas” om man vill undvika konfrontation. Jag håller med, med tillägget att SvP och SMR redan för länge sedan borde vara en förbjudna kriminella organisationer och att polisen uppenbart inte kan avgöra detta bättre än antifascisterna. Därför bör demonstrationen stoppas.

Helle Klein skriver på twitter: ”Helt absurt! Polisen ger tillstånd till nazidemo 1:a maj och uppmanar allmänheten att stanna inne.” Ytterligare en annan twittrare kallar uppmaningen både märklig och farlig för demokratin (svt). 300 poliser  har inkallats för att skydda denna antidemokratiska nasseparad. Det är helt enkelt motbjudande. Jönköping – nazifri zon! Vill du bidraga ekonomiskt till denna mobilisering kan du göra det på Motkrafts PlusGirokonto: 441468-6 med texten ”JKPG”.

Höjd skatt på snus är ingen lysande idé eftersom snus är ett ofarligt alternativ till rökning. Som fått många rökare att lyckas sluta. Snus är bra för folkhälsan så bort med tassarna, Anders Borg! Men höj gärna skatten på stadsjeepar och golfklubbor.

snus

Malmö/Lund

En kvarts miljard mer har de borgerliga i kommunstyrelsen i Lund satt sprätt på för olika skrytprojekt. Revisorerna protesterar och vill inte bevilja ansvarsfrihet. Det bör inte Lunds väljare heller göra i det förestående kommunalvalet.

kris

Utsikt över byråkratin i den onödiga kommunala Kristallskrapan i Lund

Konsten

Konstnären Liang Kegang från Peking samlade ren luft från Provence i Frankrike i en burk och sålde den på auktion i Kina. Priset: cirka 5.600 kronor. Han anordnade auktionen när han kom tillbaks till Kina i syfte att protestera mot den förorenade luften i sitt hemland (dn.se).

luft

Äkta fransk luft på burk! Bild courtesy dn.se

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 april, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: