Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #233

Free Joel!

Världen: En annan utrikesminister är möjlig

Ukrainas styrkor ingriper mot rysktalande medborgare och Ryssland svarar att ”Vi manar  CB2till omedelbart stopp för de militära förberedelser som kan leda till utbrott av inbördeskrig”. Carl Bildt mumlar ”vad var det jag sa”. Tänk om ändå Margot Wallström varit utrikesminister… hon skulle aldrig riskera att provocera fram krig med Ryssland.

Sverige: Free Joel!

6 dödsskjutningar har utförts under ett års tid av polisen, mot ”normalt” en dödsskjutning om året. Det senaste fallet är Mesut Sahindal som släpptes från polisstationen mitt i natten och sköts till döds 94 minuter senare. Samma febrila aktivitet kan däremot inte skönjas hos Försvarsmakten – Försvarets förmåga är bristfällig och kommer att så förbli under de närmaste åren, skriver Riksrevisionen i en rapport. Det är något som inte stämmer med polis och militär, kapitalets här.

Här är SR-referatet från rättegången mot Joel. #freejoel

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5831153

Vittnena säger att ”Nazisterna anföll med påkar och sköldar” och att polisen omöjligen kunde göra något (AB).

Joel kallas pejorativt för ”vänsterextremist” men det finns inga sådana, bara vänsteraktivister, nota bene. Får vi be om litet skärpning här?

Malmö/Lund: Vanliga knegare mot SD

27 brandmän vid brandstation Centrum i Malmö protesterar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons besök. Turlaget som arbetar då tänker köra iväg med brandbilarna. ”SD står för rasism. Vi vill inte hamna på samma bild som Åkesson” meddelade man redan flera dagar i förväg. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes av slagord när han anlände till Malmö i dag onsdag. Både sjukvårdspersonal och brandmän har protesterat inför besöket.

Elevassistenter mot rasism, lokförare, poliser, frilansjournalister, apputvecklare och svetsare är några av dem som skickat in meddelanden i sympati.

”Vi har fått hundratals bilder från alla möjliga människor och alla tänkbara yrken som visar sitt stöd för oss, vanliga knegare helt enkelt. Det ger jättestyrka till oss att våga säga vad vi tycker, och jag hoppas att det också ger styrka till andra att göra samma sak efter de hot som har varit”, säger Viktor, en av talespersonerna (corren.se). Gruppen är ett nätverk för brandmän i hela Sverige och bildades i samband med SD:s besök på Botkyrka brandstation i slutet av mars.

SD:s ledning är djupt besvärade av alla vanliga arbetares protester. Ulf Bjered skriver: Sverigedemokraterna vill i populistisk anda gärna framställa sig som ”folkets” parti framför andra, som en sanningssägare som företräder folket gentemot överheten. Nu vänder sig ”folket” mot Sverigedemokraterna, och partiets försök att normaliseras och legitimeras får sig en törn.

Aktionerna är ett sundhetstecken och vi hoppas dom fortsätter fram till valet.

Konsten: Tant blir staty

Kommer ni ihåg den numera världsberömda bilden, fotot som blev Årets Bild 1985? Kvinnan som dängde en handväska i huvudet på en nazistisk skinnskalle i Växjö detta år ska bli staty. Mer om projektet i ljudfilen nedan. All heder åt den modiga tanten!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5821832&playaudio=4901300

Växjö1985

Modellen av tanten som skall gjutas i naturlig storlek.

Boktips:

USA som världspolis av Ulf Karlström och Anders Romelsjö, Nomen förlag. 400 sidor. 185 kr, exkl porto. macoma.karlstrom@telia.com.

 

Love, Peace & Understanding  — anarchy is order

 

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: