Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #232

Åkesson go home!

Världen: Bilen och mobilen

Varufetischismens objekt varierar, inte kvalitativt men kvantitativt. Bilen var länge den forbjudet-att-anvanda-mobiltelefonmassprodukt som konsumenten utvecklade en sorts personligt och likväl alienerat förhållande till. En varurelation som imiterade en mänsklig relation, ja t.om. tillskrev maskinen antropomorfa egenskaper. I dag spelar mobilen en liknande roll. Kvantitativt har den snart (2.4 miljarder) passerat bilens 8 miljarder. Men medan bilen var mobil och förde oss från en punkt till en annan är mobilen stationär i sig själv; den följer med oss dit vi tar den. Och FRA-NSA följer också med. I tysthet. Varurelationen är mycket stark och mycket alienerad. Vi föredrar att stirra in i den istället för en ögonkontakt, också när vi är med andra människor på stadens gator och torg. Med bilar kan man döda folk, eller sig själv, med mobilen kan man åtminstone hata, hota, hacka sönder verklighetens kontinuum med ringsignaler och ruinera sig medan man anlägger en narcissistisk neuros. Alienationen är verkligen uppfinningsrik. Skådespelssamhället ler i mjugg. Cheshire-kattens kalla leende.

Mobilen kan vara bra att ha om man blir strandsatt på en öde ö. Men inte i vardagslivet. IRL, mänsklig gemenskap och verkliga samtal är den nya motståndsrörelsen.

motSD

Sverige: Åkesson inte välkommen

Kraftiga reaktioner över hela landet efter SD:s ”studiebesök” inom skolan, brandkåren och vården. Vårdpersonal vill inte medverka i Åkessons rasistiska propagandaturné. Överläkare Yngve Gustafson säger i DN: ”Det är oförenligt med läkaretiken att hysa sverige­demokratiska värderingar. Man borde inte kunna vara läkare och sverigedemokrat. Läkaretiken, Läkarförbundets uppsättning etiska regler, inskärper alla människors lika värde”.

De protesterande läkarna säger också att landstinget äventyrade deras säkerhet när man bjöd in Jimmie Åkesson. Han fick använda sjukhuset för att framföra politiska ståndpunkter. Men när personalen reagerade på hans åsikter blev de hotade på högerextrema forum. Det gällde inte minst den underläkare som försökte avbryta Jimmie Åkessons rundvisning. En av hans kolleger som protesterade i foajén säger: ”När landstinget nu tar fram riktlinjer för framtida politiker­besök måste man inse att Sverigedemokraterna är ett speciellt parti. Att partiet har en svans av fascister efter sig.” (dn.se).

Men det positiva här är att antirasismen är på god väg att bli mainstream på alla Sveriges arbetsplatser. Det borde förhoppningsvis märkas också i valet till hösten. Kommer sen Margot Wallström till Löfvens hjälp kan det bli riktigt intressant. Men den viktigaste politiken sker ändå på gräsrotsnivå.

Malmö/Lund: Åkesson go home!

I Malmö är turbulensen stor inför Sverigedemokraternas partiledares besök på onsdag. På räddningstjänsten planerar personalen en aktion eftersom man inte vill synas tillsammans med Jimmie Åkesson. Här finns brandmännens öppna brev.

Konsten: Drönare för fredliga ändamål

Katsu1

Graffitikonstnären Katsu i San Jose har konstruerat en liten drönare med sprayburk som utför målningar helt på egen hand. The sky is the limit…

http://www.theverge.com/2014/4/7/5590132/katsu-drone-paintings-photos

 

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 april, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: