Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #231

Inga rasister på våra arbetsplatser heller!

Världen: En gång världens bästa land

Europaportalen.se graderas ländernas välståndsindex. Sverige har nu halkat efter och det är väl ingen hemlighet att Alliansen har ett ansvar därtill. Kolla in den klickbara kartan – den är intressant.

Sverige: Vad vill regeringen göra åt nazismen?

”Vi får aldrig normalisera eller bagatellisera när människor som besöker en religiös byggnad möts av hakkors. Regeringens budskap är tydligt. Vi står upp mot alla former av rasism och intolerans och vi tänker aldrig låta främlingsfientliga krafter sätta agendan i Sverige”, skriver regeringen (hd.se). Bra. Vad betyder detta i praktiskt politiskt handlande? Att Säpo skall fokusera på högerextremism? Eller att Sverige följer EU:s rekommendation från år 2000 att förbjuda rasistiska organisationer? Slut på hetsen mot antifascisterna? Låt oss nu se litet verkstad!

handv

Inga rasister på våra arbetsplatser!

Här är några som tar antifascismen på allvar och i egna händer. Det är inte bara skolorna som blockerar SD-rasisterna. Det hela började med en brandstation och med en avdelning på ett sjukhus i Norrland. Nu har protesterna mot Jimmie Åkesson spritt sig från norr till söder. Mer än 250 vårdarbetare på SUS i Malmö har undertecknat ett öppet brev mot Åkessons besök. Twitterkontot Brandmän mot Rasism mobiliserar också mot besök från partiledaren. Den 9:e april ska Åkesson besöka Malmö brandstation. Den antirasistiska rörelsen förflyttar sig från gatorna in i arbetsplatserna och skolorna (motkraft.net).

Mats Skogkär dansar och ler

I brist på argument blir Skogkärs röst (SdS 4/4) allt gällare; hans enda mål och mening i tillvaron sedan decennier är ju, vilket är oss alltför välbekant, att begabba sin egenhändigt ihopljugna karikatyr av vänstern. Men liksom det finns olika sorters våld – där är vi överens med Ann Heberlein – finns det olika sorters revolutioner; Skogkär gillar som sig bör högerrevolutioner medan vi andra föredrar vänsterrevolutioner. Alls icke utan skäl.

Fast nu blir det knepigt: alla utom just frihetskämpar till vänster får enligt Skogkär använda politiskt våld i självförsvar. Redan här imploderar den logiska ansatsen; sen finns det egentligen inga så kallade ”vänsterextremister” annat än i de flamboyanta liberala hjärnkontoren på Säpo och Avpixlat. Denna pejorativa och härskartekniska benämning är givetvis inte självvald. Vad som i verkligheten finns, och det ska vi vara evigt tacksamma för i dag, är en radikal och frihetlig utomparlamentarisk vänster. Den autentiska socialismen finns också här men även på andra håll; den växer nu snabbt i Europa inför det fascistiska hotet och också den har naturligtvis rätt till självförsvar. Antifascism är nämligen alltid självförsvar. Fascism är alltid och på alla sätt förkastligt: med eller utan våld, i parlamentet eller utanför, och bör därför bekämpas av alla.

Vad den borgerliga revolutionen 1789-1793 beträffar var det faktiskt liberalerna som lät giljotinen gå varm och högborgerligheten som regisserade den vita terrorn. Sen kan man stilla fråga sig: var inte slaveriet och kolonialismen just ett – liberalt — folkmord och var det verkligen ”vänsterextremister” som vaktade koncentrationslägren i Polen? Varför tillät den liberala demokrati som Skogkär är en så utsökt expert på att Führern kom till makten eller att USA:s favorit Pinochet fick härja fritt? Se där några tankenötter. Hur de autonoma kan förknippas med stalinisten Kim Jong Un övergår både allt vårt förstånd och tillika vår fantasi. Det allra största mysteriet är emellertid att firma Skogkär & Ohlsson gång på gång får brodera på sin Mccarthyismfixering i en tidning som berömmer sig för oberoende liberal kvalitetsjournalistik utan att omgivningen reagerar – och detta i en situation där nazisterna redan tagit livet av ett tjugotal människor enbart i Sverige.

Så illa skulle aldrig vi bete oss. För vi har inga privilegier att förlora. Och kampen mot fascismen har bara börjat.

Malmö/Lund: Konsthallsdebatten

Kulturnämnden beslutade på sitt möte i onsdags att konsthallschefen även i fortsättningen blir ansvarig, men om en tvist uppstår kring det utbud som projektet omfattar får kulturchefen utslagsröst (SR). En kompromiss som knappast löser något på sikt och sista ordet är inte sagt än. Satsa på den nutida analoga konsten – då kommer besökarna tillbaka!

 Uppdateringar

Jag har tryfferat mina artiklar Det Radikala Lund och Lundaandan med nya historiska fakta jag letat fram. Vilka det är får ni själva läsa om!

 

nonazis

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: