Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #225

I korthet.

Alfred. E. Bildt

Svensk utrikesminister: What, me worry?

Världen: Carl Bildt tiger fortfarande om fascistiska Svoboda

När vår one-man-show utrikesministern i dag intervjuades av Monica Saarinen i Ekot om hur EU ska hantera krisen i Ukraina pressades han ytterligare om sin syn på att Svoboda är med i den ukrainska regeringen. Utan resultat.”Jag avstår från den där frågan om att beskriva de olika partierna för det tycker jag inte är min uppgift”, sa Bildt (AB).

Carlbildt2

Svensk utrikespolitik: Nazister? Fascister? Vardå?

Expo skriver: ”För 15 år sedan protesterade EU högljutt när österrikiska FPÖ bjöds in i den konservativa regeringen. Den tiden tycks vara förbi. Idag möts ett betydligt mer extremt parti av en öppen famn. Och vår utrikesminister står i främsta ledet”.

Sverige: Extremist om extremism

Jimmie Åkesson kallar Miljöpartiet för ett ”extremistparti”. – Att bli kallad extremist av någon med den bakgrunden, det är väl något som man snarast ramar in och sätter upp på väggen, säger Gustav Fridolin (mp) i expressen.se.

Det där låter ju bra. Men hur rimmar det med att MP i Tomelilla har inbjudit SD till en antirasistisk demonstration? Det blir något för Tomelillafascisternas CV…

Malmö/Lund: Vaffö gör di på detta viset?

Arbetsförmedlingen har åter utsatts för attentat, men man förstår inte piken fast den är fin. Kan den folkliga ilskan ha något att göra med hur arbetslösa behandlas? Gåtfullt, tycks Arbetsförnedringen mena.

Konsten: FMOIG och DIY.

En skribent Tim Conneally i Forbes menar att graffiti var det första sociala mediet, och exemplifierar med denna graffiti i antikens Pompeji: “SCRIPSIT QUI VOLUIT”, ”Alla som ville skriva gjorde det.” Han visar också på den senaste utvecklingen inom tagging: budskapet ”FMOIG” , förkortning för ”Follow me on instagram” ses allt oftare intill taggen.

ancient graffiti

Socialt media från antikens Pompeji. Follow me on instagram!

Gör Det Själv – DIY. Dokumentärfilmen DIY or Die: How to survive as an independent artist, som skapades av musikvideodistributörer i början av 2000-talet, är en hyllning till samhällets ”underdog”, till den svagare parten, i detta fall främst i ekonomisk bemärkelse. Frågan om varför konstnärer och andra kreativa gör vad de gör trots att det inte alltid lönar sig rent finansiellt diskuteras ingående i filmen. Resonemanget landar någonstans i en komprimering av det klassiska talesättet ”vill du ha någonting gjort måste du göra det själv” (GP).

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 mars, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: