Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #223

#KämpaMalmö – Antifascism är självförsvar

Världen

Sánchez Cerén som var befälhavare i marxistgerillan Farabundo Martís befrielsefront (FMLN) under inbördeskriget 1980-1992, valdes igår till ny president i San Salvador. I folkomröstningen på Krim igår röstade mer än 95 procent för att halvön ska brytas loss från Ukraina och anslutas till Ryssland, enligt det officiella resultatet. Gårdagens stora (bokstavligen) händelse kommer under rubriken Malmö/Lund nedan.

Sverige

Jimmie Åkesson (SD) möttes av personalens kraftiga protester när han skulle besöka Norrlands Universitetssjukhus. En läkare ställde sig i vägen och vägrade släppa in honom. Civilkurage, utan tvekan (Folkbladet).

Efter nazistattacken i Malmö samlas vi nu mot hotet. ”Det är ett hot som är befriat från alla former av relativiseringar och kålsuparteorier. Där finns inget utrymme för att lägga äpplen och päron i samma skål. Demonstrationen på Möllevången idag är därför heller inte en protest mot ‘politiskt våld’, det är en manifestation mot det nazistiska våldet. Inget annat. För att det är nödvändigt och relevant” (Patrik Svensson).

Men det finns också en oerhörd kraft i vänstern, vilket vi nu ska ge ett exempel på.

Malmö/Lund

Här kommer en rapport från Möllevångstorget, söndag 16/3, klockan är strax innan 14.00.

Det slutade duggregna och solen tittade fram lagom till att jag steg av tåget i Malmö. Jag satt på buss 8 från Malmö C och frågade försiktigt min medpassagerare: Går denna buss till Möllan? JA, svarar hela bussen och strax därpå går vi alla av… Hela Möllan är sprängfylld av folk. ”Skåne mot rasism” arrangerar.  Syndikalister, Antifascistisk aktion, förbundet Allt åt alla och Mangla fanns på plats, men även flaggor från SSU och Feministiskt initiativ syntes i tåget, liksom danska Enhedslisten. En mycket bred och kraftfull manifestation. En kille uppmanar mig att ”skrika på nazisterna” i en mikrofon, det är något konstprojekt kantänka. Ja, jag vill gärna skrika. AAAAAARGH! Så otroligt mycket folk, från horisont till horisont (Möllan är fyrkantig men jorden är rund). Någonting mellan 9000 kanske och 10 000!  Det är ingen matematisk beräkning utan mer en känslomässig sådan. Men det kunde faktiskt vara 10 000. Det stod demonstranter långt ut på sidogatorna, massor med svarta, röda och rödsvarta fanor, MFF:s blåvita, plakat med ”Kämpa Showan”, talkörer ”Hela Malmö hatar nazister”,  hög salsamusik från högtalarbilen. Folk pratar mer med varandra än med sina mobiler och alla fotograferar, inga selfies här. Gemenskap av denna storleksordning kan inte köpas för pengar.

Jag räddar mig upp på arbetarstatyns sockel, hinner prata litet med J., hejar på gamla kompisar och nya kamrater, äter en vegetarisk korv, går sedan in i ledet. Nu börjar demon sakta röra sig, mycket sakta, med myrsteg går vi genom Malmö 10 000 pers och hejar på Showan under dundrande musik, till Gustav Adolfs torg och tillbaka. Dansk feministrock, eller feministrap, bengaler, smällare, raketer. Och inte en nazist i sikte. Nu är dom inte lika kaxiga. Nu är staden vår och det ska den förbli. Malmö nazistfri zon, Skåne nazistfri zon, Sverige nazistfri zon, Europa nästa! Demon fortsätter genom stan i full feststämning, röda rökdimmor, party party. Inga poliser syns till någonstans, skönt, det är ju inte nazister som ska passas upp. Vi är antifascister och vi kan försvara oss. Och Showan blir sakta bättre enligt de senaste rapporterna från intensiven, läget är stabilt. Jag hoppas han känner all vår kärlek och att nassarna känner all vår rättmätiga vrede. Jag kommer att vara hes i flera dagar – men det var det värt. En mäktig upplevelse.

Och det känns som om en förändring faktiskt vore möjlig.

#kämpamalmö pic.twitter.com

Bild courtesy https://twitter.com/Skanemotrasism/

Konsten

På P-huset Annas lagliga graffitivägg i Malmö fanns förut en karikatyr av Jimmie Åkesson med texten: ”Fimpa Jimpa!” Den har nu målats över av Parkering Malmö som tydligen utsett sig själva till politiska censorer. Dom känner visst inte till Grundlagen som gäller överallt utan undantag. På den således vitmålade väggen finns numera tag-texten ”Inga nazister på våra gator!” Det täcker kanske in Jimpa det också.

En annan graffitikonstnär som blivit censurerad, men också mycket uppskattad, är Carolina Falkholt, aka Blue. Här en målning på Gothia Towers. Visst är hon bra?

Carolina

Bild courtesy Carolina Falkholt

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: