Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #208

Upproren i vår tid

Världen

I det allt mer högernationalistiska och fascistiska Ukraina finns det en liten ljusglimt: vänsterrörelsen Borotba. Internationalen – alltid lika välinformerad –  intervjuar ett par aktivister här.  I en artikel som handlar om politik, inte bara dramatik som borgarpressens journalister snöat in på. Borotbas flagga nedan. Utvecklingen i Thailand får jag tillfälle att återkomma till.

 Borotba

Ett ännu bättre alternativ är RKAS – Revolutionära anarkosyndikalistiska federationen N. Makhno, som jag också återkommer till i en kommande krönika.

Sverige

Säpo laddar upp inför valet med 800 specialpoliser. Ska alla dessa punktmarkera Åkesson? Det lär behövas. När fascismen hotas finns det resurser.

Nu vet vi vad de svenska soldaterna i Afghanistan gör: Dom dansar till ”Grease”-filmens ledmotiv ”Lightning” enligt en video som gjort succé på nätet. Som f.d. pacifist tycker jag att det åtminstone är bättre än att dom skjuter afghanska bönder. Kanske försöker dom skrämma slag på talibanerna med amerikansk rockmusik? Youtubelänken nedan: Swedish Marines.

http://youtu.be/cbLwmUdee64

På tal om att skrämmas: Den bästa revolutionära text jag läst på länge finns här.

Det är Revolutionära Thinktanken som skriver om ”att skrämma bort vanligt folk” som borgarna påstår att antifascistiskt självförsvar gör.  Jag citerar ett stycke från slutet:

”Vi ses som hotet.

Och ja, vi är ett hot. Vi vill vara ett hot. Kan vi hota den rådande makteliten, det rådande systemet eller åtminstone i minsta fall bara de våldsamma organiserade fascisterna så att de inte kan skrämma och skada det helt vanliga folk vi bor, arbetar och lever med och är en del av så är vi glada. Då fungerar det vi gör. Då gör vi rätt.

Våld föder våld och vi har trampats och spottats på länge nog. Fått höra att vi aldrig kommer bli någonting. Sett våra föräldrar och vänner slita utan att få någonting för det medan eliten lever gott. Hört ekonomer prata om kriser när vi alltid levt i kris. Sett våra familjemedlemmar och vänner dö på arbetsplatser, av meningslöst gatuvåld eller av droger medan ingen brytt sig. Men en hund som blir slagen biter förr eller senare tillbaka. Våld föder våld, och maktens våld nedåt samt fascisternas och nazisternas våld har fött oss. Vi har aldrig haft någonting så vi har ingenting att förlora, och vi kommer fortsätta kämpa för jämlikhet, rättvisa och ekonomisk demokrati. För revolutionen!

Under asfalten vilar en strand, och det bor en ny värld i våra hjärtan” (motkraft.net).

Malmö/Lund

Ännu ett våldtäktsmål i Lund läggs ner. Det blir inget åtal mot den då 22-årige man som misstänks ha våldtagit, misshandlat och under drygt två veckor hållit sin fru inlåst i en lägenhet i Lund i september förra året. Åklagare Ulf Hansson har beslutat att lägga ner förundersökningen (SDS). Dags för ny demonstration?

Boktipset

Jag läser just nu om ”Svenska uppror” av Mats Adolfsson. Tyvärr skriver han journalistiskt, det är ett ständigt ”berättande” typ Herman Lindqvist när historiker av facket som Radikala Nätverket i Lund istället går in på fakta, källor och analys.  ”Elefantupproret” är bättre om än mer kortfattad. Och den allra bästa upprorshistorian är Brink-Pinto/Pries: ”Trettionde november. Kampen om Lund 1985-2008”, också den på Pluribus Förlag.  Finns på India Däck Bokcafé! Där finns också ”Det stundande upproret”, den legendariska franska upprorstexten i vår egen tid. Som jag verkligen kan rekommendera den som inte läst den redan. Och fortsätt att läsa de längre artiklarna på denna blogg – jag förbättrar dem fortlöpande.

DSU2

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 januari, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: