Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #207

Sverigerasisternas Ungdomsförbund och Villdöpartiets miljöpolitik

Världen

I Kiev/Ukraina är det fortfarande oroligt, liksom i Bangkok/Thailand. Också i västra Kina görs det uppror. Om det folkliga missnöjet världen över – som vanligen har sitt ursprung i nyliberalt maktmissbruk och rasism – ändå kunde vändas till något konstruktivt och kreativt! Det är bara den frihetliga socialismen som kan inspirera till detta nuförtiden och därför är det vår uppgift att sprida den överallt. Mot defaitism – frihet och socialism!

Sverige avsätter 1% av BNP i u-landsbistånd, åtskilliga miljarder, och detta har jag och mina kamrater varit med om på ett litet hörn att driva fram. Jag fastade i Kungsan och utanför Riksdagen tillsammans med U-gruppen i Lund när jag var 18 år gammal. Vi fastade alltså och övernattade under bar himmel i sovsäckar och tält mitt i vintern. Vi levde på vatten och C-vitamin och diskuterade u-landsfrågor med förbipasserande. Då sågs 1%-målet som en utopi, men idag är det självklart.

Nu fördelar de politiska partierna dessutom några skattemiljoner till projekt i tredje världen. Och SD ska få dela ut 8 miljoner  – till vad? Ökad rasism i Afrika? Helt absurt. Lägg ner detta s.k. PAO-projekt. U-landsbiståndet kan SIDA sköta. Och den bästa u-landshjälpen är att Sverige slutar suga ut tredje världen och att vi gör revolution i västvärlden. Då kan det bli slut på kolonialismen och imperialismen som plågat världens fattiga i hundratals år.

Och i Wien är det dags för den årliga nazistbalen, med wienervals. 10 000 motdemonstranter bevakas av 20 000 (!) poliser. Arrangör är österrikiska fascistpartiet FPÖ. Ja, när fascismen hotas finns det resurser.

Sverige: SDU kräver pengar av staten för fortsatt rasistpropaganda

Sverigerasisternas Ungdomsförbund (SDU) protesterade under fredagen på Medborgarplatsen i Stockholm mot det uteblivna partistödet från Ungdomsstyrelsen, som avslagit deras ansökan med motiveringen ”bristande lokaldemokrati”. Polisen skyddade (i vanlig ordning) SDU mot ett stort antal motdemonstranter och omhändertog också flera personer (TT/SR). Tyck synd om oss! vädjar ett tårögt SDU.

SD SD med självironisk (?) banderoll

Barnfattigdomen i Sverige fortsätter att öka som den gjort sedan länge och i synnerhet under hela Reinfeldts mandatperiod kan man få veta från SCB (courtesy forbannadstatistik.se).

”1991 levde ungefär 8% av alla barn i Sverige i hushåll med låg inkomst, 2011 hade siffran ökat till runt 17%. Det är med andra ord allt fler barn som lever i risk för fattigdom enligt EU:s mått”.
 

Malmö/Lund: Villdöpartiet (Mp) sågar vidare

Lund, en gång ”Syrenernas Stad”, var också länge en grönskande stad med många trädgårdar, kolonier, frodiga parker, ståtliga träd och planteringar överallt. Nyss har de styrande huggit ner 250 träd i Lund. Och MP vill dessutom hugga ner de avgaståliga och koldioxidneutrala platanträden på Clemenstorget. Och säger ja till 200 ton radioaktivt kvicksilver i ESS. Så var det med det miljöengagemanget. En gång i tiden var detta för ett ögonblick ett radikalt parti vilket man verkligen inte kan tro idag. Miljöpartiet – Villdöpartiet. (Lokaltidningen Lund).

platan

Platanerna på Clemenstorget som (mp) vill hugga ner för att ge plats för spårvagn

Boktipset

En radikal uppgörelse med den nationalistiska historieskrivningen om Finland under andra världskriget är antologin ”Finland’s Holocaust. Silences of history” (Palgrave Macmillan 2013), redigerad av Simo Muir och Hana Worthen. I tio artiklar skrivna av nio forskare, de flesta från Finland, analyseras och ifrågasätts nationella myter och tidigare historikers tendens att inte bara förklara utan också rättfärdiga de beslut Finlands regering tog under krigets svåra år (svd/kultur).

Övrigt

Vinterns gladaste nyhet sparade jag till sist: Vargjakten har stoppats. Vargarna och djurvännerna kan andas ut för denna gång!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: