Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #204

Illegal repression – autonom offensiv

Världen: Solidaritet med St Pauli!

I Hamburg råder undantagstillstånd på obestämd tid i kvarteret St Pauli som ett resultat av polisbrutalitet, de papperslösas situation, kravaller, ockupationen av huset Rote Flora och ökade spänningar mellan polisen och de autonoma. Polisen försöker med alla tänkbara våldsmedel undertrycka den autonoma protesten, men de protesterande är fler – och intelligentare.  2 november demonstrerade 20 000 och oroligheterna fortsätter. Alltihop är illegal repression som strider mot grundlagen.

Gefahrengebiet-Hamburg

”Snuten har fått extra befogenheter att stoppa och visitera människor samt kräva leg utan anledning/brottsmisstanke. Man får inte heller röra sig i grupper om fler än 4 personer och man får inte ha med sig videokameror. Det gäller bara ett visst område, men inom det området bor 50 000 personer. Allt detta avgörs alltså av enskilda individer/grupper av poliser – utan inblandning av åklagare eller domstol!” /…/ ” Folk kämpar emot på alla möjliga vis. Bland annat ser de till att ha med sig helt bisarra prylar när de befinner sig i Gefahrengebiet, ironiskt kallat ‘the Danger Zone Game’, typ lök fabricerad att se ut som en bomb (samma sak med gurkor, bananer och andra matvaror), påsar/burkar med oregano, tändare ihoptejpade med en penna, en toalettborste. Allt för att förlöjliga och ta upp så mycket onödig tid som möjligt av snuten. Det uppmanas också att åka till Gefahrengebiet, iförd svarta kläder med en öl i fickan och utan ID-kort” skriver motkraft.se.

stPauli1stPauli2

I ett reportage i Taz (12 januari) berättas mer om hur folk driver med ordningsmakten. ”De klär sig som aktivister, i svarta kapuschongjackor och fyller väskorna med suspekt vänsterlitteratur och saker som ser olagliga ut, men som inte är det: persilja och bikarbonat förpackas som droger etcetera. Och så symbolen framför andra: en toaborste – eftersom polisen för en tid sedan beslagtog ett sådant skräckinjagande vapen. I stället för att demonstrera, så promenerar man. Må vara i grupp. Och på internet utlyser man gatustrid utanför polisstationen. Bara för att sedan dyka upp och sätta igång ett kuddkrig så fjädrarna flyger”. AB skriver: ”Tanken går till solidariteten i de berömda scenerna i filmen Spartacus från 1960, där slav­armén döljer sin ledare genom att slav efter slav ställer sig upp och säger att ’Jag är Spartacus, det är mig ni söker.’ I Hamburg: ‘Jag är den våldsamme aktivisten.’ Så överbelastas övervakningen”. Tyska revolutionen heading North? (Bilden nedan är från en tidigare solidaritetsyttring i St Pauli för Kärrtorp).

stpauli

Sverige: Politisk majoritet på fascistisk grund

SD har röstat med Reinfeldt nio gånger av tio. Reinfeldts regering vilar alltså på SD:s röster, skriver AB. Frågan är vad Löfven ska förlita sig på om han tar över makten 2014.

Malmö/Lund: Ett nej är ett nej

Minst 500 demonstrerade utanför Rådhuset i Lund mot de patriarkala våldtäktsdomarna. En samtyckeslag verkar vara på gång, vilket kanske på sikt kan förändra situationen. Men främst gäller utomparlamentarisk feministisk kamp. Sydsvenskan poängterar särskilt att demonstrationen var ”fredlig”, oklart varför och helt irrationellt i sammanhanget. Det viktiga är att det finns en stark opinion mot rättsväsendet och för kvinnors lika rättigheter. Antifascism är alltid självförsvar — och feministiskt självförsvar är alltid rätt.

Demo

Bild courtesy SDS

Konsten: Bob Dylan och politikens irrationalitet

Badlands Hyena har ett intressant (och roligt) resonemang om politikens illusion och Bob Dylan, illustrerat med en tidig intervju. Borgarna (Roland Poirier Martinsson/SvD i detta fall) har alltid missförstått Dylan. ”Something is happening but you dont´t know what it is, do you, mr Jones?”Jag är säker på att om Dylan fick välja mellan fascism och anarkism skulle det bli det senare. Det är ingen tvekan om att han stått på vår sida hela tiden, oavsett religiösa grubblerier. Men han är ingen politiker tack och lov och varför skulle han vara det? ”I’m a poet and I know it.”  Och man får läsa mellan raderna, vilket är en av njutningarna med Dylans poesi. ”You don’t need a weatherman to know which way the wind blows”. ”Don’t follow leaders!” ”To live outside the law you must be honest”. ”If I can be in your dream You can be in mine”.

http://youtu.be/gKkZcgrec8A

Konsten: Be Carolina Falkholt om ursäkt!

”Bara två saker är oändliga – universum och den mänskliga dumheten” har Albert Einstein sagt en gång.  Nyköpings kommun bevisar att han har rätt. Jag blir både förbannad och bedrövad över hur respektlöst dom har behandlat konstnären Carolina ”Blue” Falkholt. Först väljer dom henne för ett utsmyckningsjobb på en skola, sen bestämmer man att konstverket skall målas över. Jag kan inte tänka mig en värre förolämpning. Dessutom är målningen en av Carolinas absolut bästa. Istället tycker man nu att ”ett havsmotiv” hade varit bättre. Varför valde man då Carolina? Vet man ingenting alls om hennes konst eller om konst överhuvudtaget? Tydligen inte. Carolina har blivit censurerad för att hennes motiv är feministiskt. Om uppdragsgivaren ska recenseras vill jag kalla den för kulturfascistisk. Skäms, Nyköpings kommun!

falkholt

Carolinas målning. Bild courtesy Gatukonst.se

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: