Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #203

2014: Valet är galet. Del 1.

Den här bloggen inleddes valhösten 2010 och nu är det snart dags för nästa omgång.  Jag är fortfarande lika ambivalent om inte mer. Nu 2014 (efter Allard-affären) kan jag inte ens ha några illusioner om Vänsterpartiet. Det hade jag visserligen inte innan heller, men… Redan börjar alltså tankarna mala inför höstens val. Inte för att min röst betyder så mycket. Det vore ju intressant om den avgjorde i ett jämviktsläge men det tror jag ändå inte inträffar. Dock, inför mig själv måste jag ha ett motiv. Jag kan inte rösta på (v) eftersom jag inte är socialdemokrat, inte på (s) av samma skäl och inte på (kp) eller (skp) eftersom jag inte är stalinist. Trotskist är jag inte heller emedan Trotskij var Kronstads bödel och (mp) har snart passerat (c) på sin hastiga reträtt högerut. Piratpartiet har enskilda bra frågor, dom stöder exempelvis husockupationer, men också en del rent nyliberala idéer så dom går tyvärr också bort. Inte (Fi) heller då feminismen bör vara utomparlamentarisk, inte statlig. Inget alliansparti för mig tack och därmed är alla alternativ uttömda. Att dessutom ett fascistiskt parti deltar i valet är egentligen orsak nog att vägra medverka, (sd) borde aldrig ha tillåtits att ställa upp — lika litet som Hells Angels.

Alla partier är nyliberalt designade och glättigt marknadsanpassade för sina kunder valboskapen som ska konsumera deras parfymerade lögner och sedan glömmas bort. Valet är inte till för de utomparlamentariska aktivisterna, demokratins gräsrötter, vilket ju också är ganska självklart. En växande del av befolkningen stängs i praktiken ute. Just dom som kan ha de kreativa lösningarna, de sociala rörelserna, lyssnar man inte ens på; dom ska tigas ihjäl och förses med diagnosliknande etiketter. När fick en revolutionär frihetlig socialist senast bli intervjuad i svt? Händer inte. Av Makten väntar vi oss ingenting. Den tillåter inget verkligt alternativ. Någonstans hoppas jag att det dyker upp något som Enhedslisten i Danmark, helst inte i partiform. Den som lovar revolution i min livstid får min röst.  I annat fall slipper jag rösta.

En rödgrön valseger vore säkert en psykologisk quick fix för en del, följt av en lika snabb besvikelse. Lättnaden över att slippa Reinfeldts rövargäng (och den gräsliga Birgitta Ohlsson) blir nog kortvarig. Men kanske full sysselsättning är lite mindre avskyvärt än arbetslinjen? Nej, inte när vi vill ha och behöver något helt annat: medborgarlön, total jämlikhet, ekonomisk demokrati, direkt basinflytande. Frihetlig socialism. Det enda handlingsalternativ som inte låter sig fångas i den parlamentariska råttfällan är som sagt en social revolution. Hur tänkbart är det? Tänkbart är det utan tvekan. Än så länge får man tänka fritt, under FRA:s övervakning, men det är också den enda lilla frihet vi har.

Valet är galet. Det handlar om helt fel saker. Men får jag välja mellan fascism och anarkism blir det lättare. Det är det första och största beslutet. Resten är peanuts.

val-300x300

Fotnot: På Ung Vänster Örebro’s sajt http://www.ungvansterorebro.se/ kan ni läsa den smått otroliga historien om Vänsterpartiet/Etzlers kampanj mot Ung Vänster i allmänhet och Markus Allard i synnerhet. Ett så genomruttet parti skulle jag inte drömma om att rösta på. Men problemet för mig är att det inte heller finns något annat parti som är mindre ruttet…
Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 januari, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: