Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #202

Antifascism är alltid självförsvar

Världen

Alexandra Pascalido skriver om läget i Grekland inför EU-ordförandeskapet: ”Kanske kan Grekland också lära EU den dyrköpta läxan om att det allra viktigaste i livet inte kostar en enda euro. Solidaritet och medmänsklighet är faktiskt fortfarande gratis. Hoppas ordförandeskapet blir början på slutet för det som kostat miljoner människor både liv och lidande” (metro.se).

Som vi nämnde i förra krönikan har Påven gjort radikala uttalanden. Nu kommer ett annat inlägg från högre ort. En nebulosa som kallas Guds Hand. Ni ser själva varför. Ett vackert foto är det i alla händelser.

gudshand

Bild courtesy NASA/AB

Sverige

Jönköping:  En demonstration till stöd för kulturhusföreningen i Jönköping på lördagskvällen slutade med att ett antal demonstranter ockuperade Rosenlunds herrgård under ett par timmar. Enligt polisen deltog runt 70-80 personer i demonstrationen, och runt hälften av dem bedöms ha tagit sig in i herrgården, som ligger vid Vätterns strand.

Eftersom huset står tomt valde polisen att inte ingripa och strax efter ett lämnade ockupanterna herrgården, skriver Jönköpings-Posten på nätet. Kulturhusföreningen har trotsat kommunens planer på att ta över verksamheten i kulturhuset på tändsticksområdet. Kommunen har sagt upp kontraktet och anser att uppsägningen trädde i kraft på lördagen, men föreningens tolkning är att det gäller ytterligare ett år. Tvisten ska avgöras i tingsrätten. Rosenlunds herrgård är från 1700-talet och ägs av kommunen, som just nu utreder dess framtid (AB). Ockupanterna skriver själva på motkraft.net här.”

”Med aktionen vill vi uppmärksamma hur Jönköpings politiker försöker förändra staden. De vill reducera staden till en plats för lyxkonsumtion och kulturellt utarmade skrytbyggen, vi vill att staden ska vara en levande plats som tillgodoser sina innevånares behov och begär. Samtidigt som våra hyror stiger och kulturföreningar tvingas lämna sina lokaler satsar pamparna i kommunhuset miljarder på vräkiga palats för ”finkultur” som naturligtvis bara är tillgänglig för den som kan betala för sig”, skriver aktionsgruppen på Facebook.

”Vi tar ett hus, ikväll, vi tar ett hus ikväll!”

Keep up the good work!

Jkp

Alla är faktiskt inte så förstockade i Jönköping som dess politiker. Efter den exemplariskt utförda symboliska husockupationen är många positiva till att Kulturhuset får fortsätta som förut och kritiska till moderaternas korståg. Läs vad  Nina Marjavaara skriver i Jönköpings-posten! Sebbe på Bokcafét får också göra en kommentar.

Malmö/Lund

Malmös andra nazistattack på kort tid inträffade i torsdags. En 16-årig flicka blev misshandlad, mordhotad och spottad på utav två män när hon gick genom gången på Södertull längst gågatan. Som reaktion på detta gav sig en grupp antifascister ut i regnet idag och delade ut över 100 flygblad. Solidaritet är vårt vapen – antifascism är alltid självförsvar! Läs flygbladet på hemsidan Antifascisten.

Onsdag 16.00 kommer nätverket ”Vi har fått nog” att protestera framför Rådhuset i Lund mot den senaste tidens oegentligheter i våldtäktsrättegångar. Dom kan nås på facebook.

Ordet ”Tjyllna” som betyder ”elda” vann omröstningen i SkD om bästa skånska dialektord. Bred skånska låter tryggt, tycker jag. Tryggt och lite humoristiskt. Men den vackraste dialekten är den ädelskånska – lundensiska – som Cilla Ingvar (1931-1998) talade. På den punkten är jag lokalpatriot! Och denna underbara, roliga och intelligenta människa…

255px-Cilla_ingvar

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: