Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #201

2014 blir ett ödesår

Världen

Det enda som jag tycker är bra med den nye Påven Franciskus är att han gång på gång uttalat sig mot kapitalismen. Dessutom anser han, helt riktigt, att liberalismen är en totalitär ideologi. Detta retar DN till vansinne, det är riktigt roligt att se. Jag tror jag ska skicka Påven en vacker liten svart-röd stjärna att sätta i kravatten.

https://anarchyisorder.files.wordpress.com/2012/02/rb-star.gif

”En trollmor före sin tid” skriver SvD i en utmärkt artikel om Tove Jansson i anledning av  hennes jubileum. Jag vill uppmanar alla att läsa Tove Janssons böcker om ni inte redan gjort det, hon är fullständigt unik för vår tid. Hennes ömsinta fantasi och sagovärldar hade ett djupt antiauktoritärt, romantiskt och bohemiskt drag. Hon var en lysande konstnär och serietecknare. Hon kunde skriva både för barn och vuxna. Och till skillnad från många andra författarikoner tog hon tidigt ställning mot både Stalin och Hitler.

Tove_Jansson_1956

Muminböckerna

Bilderböcker

Övriga böcker

—  samt de tecknade muminserierna av Tove och Lars Jansson som kom i strippformat i dagspress och i häften och med delvis andra äventyr än de i muminböckerna. Allt är bra! Och det har också skrivits en lång rad litteraturvetenskapliga böcker och avhandlingar om Tove.

Sverige

Så börjar det ödesmättade valåret 2014. 7 års borgerligt vanstyre har kört både skolan, sjukvården och äldreomsorgen i botten samtidigt som klass- och inkomstklyftorna ökat, liksom arbetslösheten och den därtill relaterade rasismen. Katrin Kielos konstaterar att (S) blivit regeringsdugligt, och ”nu ska det bara bli reformdugligt också”. Inga skyhöga krav precis, emedan vi numera har två (s)-partier, det ena konservativare än det andra. Och den senaste (sista) stora reformen var löntagarfonderna 1984 som slutade med absolut ingenting.

Reformer och återställningar kan vi hoppas förgäves på. Löfven använder exakt samma revisorsterminologi som Reinfeldt när han pratar ekonomi, det är countertriangulering på gång. Inte konstigt om väljarna blir förvillade, det är också avsikten. Om det fanns ett parti som kunde garantera en social revolution 2015 nånting skulle dom få min röst. ”(V) är bättre än (mp)” säger Birger Schlaug. Men vad är då bättre än (v)? Vadsomhelst tvingas man nog säga efter deras fega uteslutning av sin bästa medlem Markus Allard. Vårt s.k. demokratiska system kan erbjuda 100 sorters tandkräm men bara en sorts partier.  Vad som behövs är en mycket stor och radikal förändring som kan rädda Sverige från SD, tokliberaler, polisstat och fascism. Polariseringen ökar i takt med att klassamhället hårdnar. Folkets vilja  eller politikernas? Det blir en rysare.

Den utomparlamentariska frihetliga vänsterns idéer framstår allt mer som en önskvärd, alternativ framtid. För vem har bestämt att förändringar måste vara försämringar? Att något radikalt måste hända inom min livstid är jag säker på. En intressant artikel om den direktdemokratiska rörelsen i Sverige finns här.

På lördag 11/12 firas Kulturhusets Dag i Jönköping. Det var dagen då kommunen skulle ta över styret i huset, men som dom nu backat ifrån. Jönköpings Bokcafé ser ut att gå segrande ut ur striden mot moderaternas censurattack. Vi håller tummarna för er.

Och Jan Guillou motbevisar effektivt anklagelserna i den nya boken om hans liv. Han blev inte relegerad från Solbacka och hans far var med i den franska motståndsrörelsen. Norstedts drar in boken. Paul Frigyes är en bra författare men där hade han fel.  Det finns annat han kunnat rikta in sig på, som Guillous inställning till romerna och den utomparlamentariska vänstern.

Och nu börjar rättegången om strykjärnsbehandlingen på Lundsberg. ”Har du använt ett strykjärn förut?” frågade domaren en av de åtalade pennalisterna. ”Nej” svarar han ”det är min mamma som gör såna grejer”. Mammas bratspojkar stryker inte sina egna skjortor – det kunde vi lätt ha räknat ut.

lundsberg-730x487

Så har Linus Bylund i SD och ett annat stolpskott med efternamnet Hess (sic!) fått för sig att ”våldtäkt ingår som straff i islams rättskipning”. ”Det står i Koranen” påstår han dessutom. ”Dumheter” säger prof. erem. Jan Hjärpe, ”där står inget sådant”. Till skillnad mot SD har islamologen Hjärpe läst Koranen. På originalspråket.

Malmö/Lund

Förr utauktionerade man fattighjonen till lägstbjudande, idag gör man samma sak med sociala funktioner som t.ex. färdtjänsten.

”Färdtjänstens sätt att icke-fungera visar bara på den människosyn som de ledande i kommunen hyser. Man ser inte de människor som behöver färdtjänsten och de är dessutom ingen intressant grupp ur valstrategiskt perspektiv! De kan själva ofta inte föra sin talan och detta utnyttjas helt av de icke-ansvariga inom kommunen”, skriver Bo Petterson på Debatt Lund, SDS.

Vi ska inte tillåta att fattig-Sverige återinförs av borgarklassen. Men det räcker inte att rösta bort dom i valet 2014. Folket måste ta makten och införa frihetlig socialism.

Franciskus instämmer i detta och vinkar från Vatikanens balkong.

Uppdateringar

Jag kämpar vidare med ”Still not lovin’ the police”. Kronologin haltar fortfarande en aning, men källor och referenser är mer än väl tillgodosedda. Den svenska polisforskningen är både rudimentär och okritisk; de enda som imponerar är kriminologerna Janne Flyghed och Dennis Töllborg. Och GW förstås även om han mest skriver romaner! Det utländska materialet är större, i synnerhet vad gäller alternativen (Jeff Ferrell är min favoritkriminolog i USA) men jag behandlar Sverige i första hand för avgränsningens skull.

Nu är det torsdag kväll och artikeln verkar vara färdigredigerad, allt är på plats. Den heter nu ”UPPLÖS POLISEN – SKAPA ALTERNATIV!” Kom gärna med kommentarer och tips!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

2 kommentarer på “Krönika #201

 1. Marion T. Deleon
  2 februari, 2014

  Fråga 1965: Jag undrar om j-ljudet är en konsonant eller en vokal. Jag antar att det är konsonant till exempel i ordet jacka, men hur är det i till exempel kaj. I tyska skrivs ju aj som ei till exempel mein=min och då betraktas ei som en diftong, vilket medför att j måste vara en vokal. Hur är det med j i pjäxa? Pje-ljudet finns i det spanska ordet empieza, men man säger då också att ie är en diftong vilket medför att j-ljudet också i detta fall betraktas som en konsonant. Hur är det egentligen? Säger man j annorlunda i jacka, kaj och pjäxa?

  Gilla

  • Konst & Politik
   2 februari, 2014

   Frågan är väl inte särskilt relevant för Konst & Politik, men jag gissar att det korta j-ljudet är konsonant och det långa j-ljudet är vokal. Varför undrar Du det?

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: