Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #188

Statlig hetskampanj mot den radikala vänstern

Världen

I Syrien planeras fredssamtal och i Iran har ett avtal mot kärnvapen undertecknats. Förhandlingar pågår också mellan Farc-gerillan och den colombianska auktoritära statsmakten. Fred är naturligtvis bra, men fred genom seger är bättre än fred genom nederlag. Om kompromisser kan man däremot inte veta något bestämt.

Sverige

Jan Myrdal spekulerar i AB om ett samarbete mellan Löfven och Reinfeldt, en ”stor koalition”, efter nästa val. Socialmodekraterna. Det är väl inte helt uteslutet att han får rätt; det partipolitiska spelet fyller mig med avsmak. De verkliga motpolerna i den verkliga politiken är inte höger och vänster utan fascism och anarkism. Av detta märks inte mycket på skådespelets yta. Men förr eller senare rämnar ridån.

I ett mycket välformulerat och uppmärksammat öppet brev i DN till Kent Ekeroth (sd) där han jämför sitt liv som nysvensk med Ekerots politiska gärning skriver Borzoo Tavakoli bl.a:

”…att jag kämpade för demokrati i Iran och satt sex år i fängelse för min sak utan att ångra mina handlingar eller ta tillbaka mina ord, medan de nyheter jag läst om dig i Expo ofta börjar med ord som ‘Kent Ekeroth ljuger, ljög, har ljugit…’ När du ljuger om det som du har sagt, eller gjort, och när du inte vågar stå för dina ord eller dina handlingar finns det bara ett adjektiv som passar in på dig, nämligen ’feg’. Och din feghet minskar inte av att du väljer att beväpna dig med ett järnrör”.

Ekeroth har inte svarat. ”Det gör han nog klokt i”, säger Tavakoli.

SD skenhelighet

Statlig hetskampanj mot den radikala vänstern

”Det är ingen slump att Säkerhetspolisen valde att genomföra ‘Projekt Eskil’ mot ‘vänsterextremt våld’ just nu. Snarare handlar det om en oerhörd tajmning. Tillslaget kunde inte kommit lämpligare för demokratiminister Birgitta Ohlssons satsning mot ‘våldsbejakande radikalisering’, som de här veckorna går in i sitt slutskede. Den 9 juli startades arbetet med en ‘Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism’. Nu ska resultaten presenteras och åtgärdsplanerna läggas fram. Projektens slutresultat presenteras på seminariet ‘Ett effektivare förebyggande av våldsbejakande extremism’ idag den 25 november, och den 13 december ska projektet vara avslutat. Som ‘representanter för det civila samhället’ sitter naziavhopparen Robert Örell, samt journalisterna Dilsa Demirbag-Sten, Anna-Lena Lodenius, Magnus Sandelin och Daniel Poohl” skriver Förbundet Allt åt Alla.

Birgitta Ohlsson (fp) dansar och ler

Det handlar alltså om en organiserad, aggressiv statlig kampanj mot den radikala vänstern och dess åsikter av det slag vi nyss såg i Danmark. Låt oss tillsammans avslöja och slå tillbaka dessa övergrepp. Se vidare i artikeln ”Experter och extremister” på denna blogg.

aaacomfront

Malmö/Lund: Hetsen mot brytfesten

Sydsvenskans Andreas Ekström gillar egendom mer än människor på det där traditionellt liberala sättet. Är sedan människorna i fråga dessutom aktivister så spelar det ingen roll att egendom är stöld, egendom är viktigare än människor i alla fall.

OK, vi tror att detta är uppfattat nu.

De beslutsfattare som ostraffat hellre låter Gamla Observatoriet stå tomt och förfalla än att det blir ett allaktivitetshus, ett kulturhus eller något annat till nytta och glädje för lundaborna, och de skribenter som tar detta i försvar, för egendomens skull, har förlorat mycket av det för människan karakteristiska, nämligen omtanke, humanitet och socialt ansvar. Sen har vissa mage att låta påskina att dom aldrig har klottrat, pangat en ruta eller tagit en öl, vilket naturligtvis är osant. Att ljuga och stjäla – se där liberalismens essens, så förtjusande. Påminner litet om ligister faktiskt.

Exakt samma skandalskriverier i samma tidning förekom efter husockupationerna i Lund 1969 och 2009. Inte ens i hus man gladeligen jämnade med marken för att undvika nya ockupationer kunde man avhålla sig från överdrivna klagomål på ordningen. Det borgerliga hyckleriet firar ständigt nya triumfer. Men man lyckas ändå inte dölja den situation man själv skapat: bostadsbristen, ockerhyrorna, avsaknaden av offentliga lokaler för gemenskap, ungdomsgruppernas marginalisering. Utan hus blir det bus och tomma hus är allas hus.

Boksläpp

29 november är det boksläpp för Andrés Brink-Pinto/Johan Pries: ”30 november. Kampen om Lund”, först på Historiska Institutionen och därefter på Smålands nation. Datumet är väl valt!

Konsten

1%-regeln innebär att 1% av byggkostnaden vid nybyggnad avsätts till konstnärlig utsmyckning. Denna regel följs ofta men inte alltid, vilket nyligen uppmärksammats i Båstad kommun (hd.se). Konst&Politik kan föreställa sig det omvända förhållandet: 99% till konstnärerna, 1% till arkitekten…det hade i alla fall blivit en betydligt roligare offentlig miljö!

Anna Odell går från klarhet till klarhet, senast med filmen/konstprojektet ”Återträffen”. Bra intervju i Arbetaren. Fortsätt att ta för dig, Anna!

Uppdateringar

Artikeln ”Experter och extremister” har uppdaterats med en kommentar till den senaste delrapporten om Birgitta Ohlssons (fp) våldsbejakarspöken. Sist kommer här ett boktips: Guy Standing: Prekariatet. Den nya farliga klassen. Daidalos 2013.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: