Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #187

Det radikala Lund stöder Erik Svensson

Världen

De syriska revolutionärerna går framåt och har nu intagit Assads viktigaste oljekälla (The New York Times). Nedan oppositionens flagga.

Syrienoppositionens.svg

Sverige: SUF Sthlm: Solidaritet med Revolutionära Fronten!

”Idag 19 november nåddes vi av nyheten att antifascister i Revolutionära Fronten har blivit utsatta för räder från polisen och Nationella Insatsstyrkan. När det gäller repressioner mot delar av en organiserad socialistisk rörelse är detta tyvärr inget nytt. När polisen eller liknande går ut och säger att saker görs för vår säkerhet, menas egentligen för statens säkerhet. Genom att utmana statens våldsmonopol, alltså dess rätt att bruka våld och straffa andra som gör det, utmanar rörelsen staten i stort, och blir därför straffad för det. Detta riktar sig från staten till den organiserade antifascismen och i sin utsträckning till arbetarrörelsen, med syftet att tysta den. Revolutionära Fronten straffas nu för att de står upp för arbetarklassen. Genom att göra detta utmanar de staten och dess våld, för det finns inget farligare för statens makt än en aktiv och organiserad socialistisk rörelse.

RF2

Det är den antifascistiska rörelsen, som Revolutionära Fronten är en del av, som har gjort det möjligt för alla oss socialister att verka utan rädsla för nazister, och i den rörelsen ingår vi alla som säger ifrån. Oavsett om det är i skolan, på jobbet eller på gatan. Vi utgör alla en antifascistisk rörelse som har ett sikte på en bättre värld, och vi måste alla stå upp för varandra. Det är i tider som dessa som vår solidaritet gentemot varandra prövas, för det är nu som motsättningarna börjar synas mer och mer, när delar av rörelsen blir ett hot mot ordningen. Vi står tillsammans i en kamp mot stat och kapital, mot nazister och ”medvetna” högerliberaler, för socialismen och friheten och för det klasslösa samhället. Det är en kamp som väver oss samman oavsett synen på militans, och det är den kampen som vi måste stå upp för när rörelsen stöter på motstånd från staten. Det är endast när vi tillsammans visar solidaritet med varandra som en rörelse kommer att kunna växa och vinna slagkraft. Det är tillsammans vi är starka, när vi organiserar oss och finner styrka hos varandra i svåra tider.

Vi uttalar därför vårt stöd till Revolutionära Fronten, speciellt de som är berörda, samt deras familjer och vänner. Ni är inte ensamma. / SUF Stockholm 2013-11-19” (motkraft.net).

Välskrivet och ur hjärtat om SD av Olle Svalander: ”En mindre värld”.

Jag tillåter mig att citera de första raderna: ”Jag avskyr Sverigedemokraterna. Jag avskyr Sverigedemokraterna för att de är så systematiskt elaka mot samhällets svagaste. Jag avskyr Sverigedemokraterna för att de spelar på folks rädsla för framtiden, för att de ställer grupper mot varandra. De splittrar vårt land och jag avskyr dem.”

Det radikala Lund stöder Erik Svensson!

Erik Svensson

                                       Bild courtesy SDS. http://www.sydsvenskan.se/lund/twittrande-professor-slar-tillbaka/

”Universitetet har böjt sig för en politiskt iscensatt högerkampanj”. Det anser Academic Rights Watch. ”De borde ha stått upp för sin medarbetare oavsett vilka politiska krafter som ligger bakom”, säger Magnus Zetterholm, en av grundarna (SDS).

Erik Svensson är professor i biologi, frihetlig socialist och lundabo, känd från den lysande bloggen Biology and politics, och han berättade på studentupprorets möte på AF om hur universitetet försöker hindra hans yttrandefrihet. Han har kritiserar fascisten Ingrid Carlqvist på Dispatch International som privatperson och på twitter. Det har han naturligtvis rätt till, oavsett vad Avpixlat och extremhögern hojtar om. Anställda på universitetet har yttrandefrihet utanför tjänsten liksom alla andra. ”De borde inte föra fram felaktiga uppgifter och de borde be om ursäkt nu när de har gjort det”, säger Erik Svensson om universitetets svar till JO nyligen.

Ända sedan Knut Wicksells, Bengt Lidforss och Hildur Sandbergs tid har det funnits radikala akademiker och vänsterintellektuella i Lund och den stolta traditionen bör fortsätta, idag är behovet större än någonsin.  Vi stöder dig, Erik!

Läs gärna i detta sammanhang artikeln ”Det radikala Lunds historia” på denna blogg!

Övrigt

Simons blogg Mitt Lund gör ett uppehåll. Vi kommer att sakna dig skitmycket Simon. Välkommen tillbaka längre fram!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

2 kommentarer på “Krönika #187

  1. Erik Svensson
    1 februari, 2014

    Upptäckte inte detta uppmuntrande inlägg förrän nu! Tack för stödet, kamrat!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 november, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: