Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #182

Om inte världen ska gå under måste kapitalismen gå under

Världen

Den filippinske delegaten Naderev Saño höll ett känsloladdat tal på Klimatkonferensen i Warzawa, berättar The New York Times. Om inte åtgärder vidtas mot klimatförändringarna blir katastrofer av detta slag allt vanligare. Ja, om världen inte ska gå under måste kapitalismen göra det.

filipinerna

Den s.k. presidenten Bashar Al-Assad i Syrien klarade sig undan en amerikansk vedergällningsattack genom att överlämna sina kemiska vapen till destruering. Nu visar det sig att inget land – inte heller Ryssland som kom med förslaget – vill ta emot dem med tanke på den uppenbara miljöfaran (svt/aktuellt). Man försöker nu lämpa över problemet på Albanien, Europas fattigaste land, som inte väntas kunna säga nej till ekonomisk ersättning. Men albanerna hotar med revolution…

Sverige

Statliga Boverket påstår att ”bostadsbristen i Stockholm beror på låga hyror”. Ett smått vansinnigt utlåtande. Bristen på bostäder beror dels på att det byggs för litet, dels på att både priser och hyror är alltför höga för vanligt folk. Med detta Boverkets nyspråk vänder man svart till vitt, liksom George Orwells Sanningsdepartement i boken 1984; likheten är verkligen slående.

Knappt har vågorna i tårtdebatten lagt sig – den politiska offentligheten verkar föredra järnrör framför vispgrädde – så kommer nästa SD-skandal. SD:s vice partiordförande anser att invandrare är ”parasiter” och att de skall utvisas intill tredje led. Ännu mer förvånande är att amatörhistorikern Herman Lindqvist i en AB-krönika nyligen hakar på SD:s retorik med att ”ett ständigt ökande hot mot Europas trygga utveckling är den tickande bomb som ligger i den ökande invandringen till Västeuropa”. Och Joakim Lamotte/Uppdrag Granskning beskriver invandrarna som ”tidsinställda bomber”. Dum, dummare, dummast.

Man kan bara sucka över det rasistiska språkbruk som sprider sig. Det är inte invandrarna utan rasism och fascism i olika former som är ett hot mot Västeuropa. Den enda tidsinställda bomben är miljöhotet – som riggats av kapitalismen. Se vidare sajterna Politism.se, Slutpixlat och Interasistmen samt Oisin Cantwells kolumn här.

Malmö/Lund

Sydsvenskan skriver om tiggarna i Lund. Diakonin försöker förmedla en humanitär syn, medan andra hetsar mot och sprider illvilliga rykten om dessa fattiga människor som flyr från ännu mer outhärdliga förhållanden. Den fria rörligheten inom EU betonas, men fattigdomens orsaker berörs knappast. Socialförvaltningen tvår sina händer. Också denna vinter kommer någon tiggare i välståndslandet Sverige att frysa ihjäl. Hur avtrubbad kan man bli? Och snart är det jul.

tiggare

Bild couertesy sverigesradio.se

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: