Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #181

Kraven på Basinkomst allt intensivare

Världen: Bakuninkonferens nästa sommar

bakunin0151

Allas vår hjälte anarkisten Michail Bakunin fyller 200 år! Detta firas med en internationell konferens i Preymuchino, Bakunins föräldrahem i Ryssland 12-13 juli 2014! På detta gods har unga aktivister varje sommar under 2000-talet sysslat med renovering och informationsverksamhet i Bakunin-stiftelsen. Hans gärning och idéer lever. Läs gärna artikeln ”Bakunins flykt från Sibirien” på denna blogg!

Så kommer här några andra uppmuntrande ögonblicksbilder från aktivistvärlden…


10_11 2013brazil-2013-rio-bus-pushover

En bild säger mer än 1000 poliser (Frankrike 2013)   (t.v.)   En bild säger mer än 1000 poliser (Brasilien 2013) (t.h.).


Orkanen på Filippinerna är den kraftigaste som någonsin drabbat ett befolkat område. Extremväder blir allt vanligare och har antagligen sitt upphov i de av människor – kapitalismen närmare bestämt – orsakade klimatstörningarna. Det finns bara ett sätt att drastiskt minska NO2-utsläppen och det är genom en planerad världsekonomi. Detta måste ske före 2050, sen är det försent. Men än finns det tid för den sociala revolutionen.

Sverige: Strukturproblem en fråga om makt

Redan ett år före riksdagsvalet börjar partierna trixa för att manipulera det tänkta valresultatet. Det ska inte finnas klara alternativ. Olika koalitioner, samarbeten över blockgränserna och utspel diskuteras efter Löfvens ”besked” som inte var något besked utan en taktisk manöver. För väljarna betyder det antagligen att skillnaden i politik före och efter valet blir minimal. Inte så konstigt eftersom alla partier trängs i mitten och denna mitt förflyttas högerut för varje år som går. Att ett samarbete med SD skulle vara uteslutet tror jag när jag ser det – partipolitik är verkligen en smutsig syssla. Vi håller trycket uppe utanför parlamentet!

Arbetsmiljölagen är tandlös. Arbetsgivaren slipper undan ansvar när medarbetare drivs till självmord på grund av brister i den psykiska arbetsmiljön. Detta har länge varit ett problem i utlandet, och med den ökade pressen på och utsvettningen av arbetskraften har flera fall nu uppmärksammats också i Sverige. Lagstiftning i all ära men detta är ett strukturellt problem, en fråga om makt. Arbetarklassen måste flytta fram sina positioner. Och införa basinkomst som ett alternativ till löneslaveri!

Polisen har i flera länder gått in för kameraövervakning i den personella utrustningen. På så vis kan man använda inspelade filmer från hela arbetspass t.ex. i rättegångar. Men det har också visat sig ha en dämpande inverkan på poliserna själva. Varför detta system inte har tagits i bruk i Sverige är oklart (SDS). (Demonstranter och aktivister kunde säkert också ha nytta av egen kameraövervakning i kläderna, i synnerhet vid massgripanden och avvisanden. Det finns numera enkel utrustning att köpa i sportaffärer).

Men även här finns ett strukturellt problem i botten – eller egentligen en vanföreställning – som är svårare att göra något åt: ”våldsmonopolet” som inte finns i någon lagstiftning utan mer är en vandringsmyt. Däremot finns det en lag om våld i nödvärn som gäller alla överallt, inte bara poliser. I 24 kap. 1§ brottsbalken tas upp fyra omständigheter då rätt att bruka nödvärn föreligger:

* Mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.
* Mot den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning.
* Mot den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg.
* Mot den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse.
 

Det finns emellertid flera situationer som t.ex. de som gäller i feministiskt självförsvar. Något ensidigt ”våldsmonopol” från polisens sida existerar inte. Det rör sig i stället om en äldre, sociologisk term (Max Weber 1919) som inte återfinns i lagstiftningen. Däremot regleras polisens egen användning av vapen och våld mycket noga och med många förbehåll i Polislagen. Om den följs.

Malmö/Lund: Basinkomst åt alla!

Basinkomst, även kallad medborgarlön, har funnits i den politiska diskussionen under en lång tid men också aktualiserats nu, vilket en enkel googling tydligt visar. Basinkomst är en inkomst som regelbundet betalas ut till samtliga personer i landet på en individuell basis, och som är helt ovillkorlig. Att införa basinkomst är ett steg mot en ökad ekonomisk jämlikhet utifrån en tro på att människan inte måste tvingas arbeta för att vara delaktig i samhället. Rörelsen för basinkomst i Sverige utgörs idag av tre aktiva grupper i Stockholm, Göteborg och Malmö, några partier, organisationer och massor av enskilda personer. Under november bygger vi den starkare och håller möten landet runt för att starta nya grupper, från Lund i söder till Luleå i norr. (motkraft.net).

Möte: Söndag 24/11 14.30-16.30, Smålands Nation
Korpamoen, Kastanjegatan, Lund. Kontakt: Göran Dahl, 072-388 72 24, nilsnilssondahl@yahoo.se
Om du vill du vara med och starta en basinkomstgrupp på din ort men inte har möjlighet att komma på ovanstående möte kontakta ortens kontaktperson.

Bloggtips: Vackra lundabilder finns här! från fototävlingen på lu.se.

Konsten: Lars Hillersberg & Puss

Det kommer nog aldrig mer att finnas en satirtidskrift i klass med PUSS, och jag hoppas att Galago Förlag ger ut en faksimil av Puss, Utslag och Gatskrikan till kommande satirikers och läsares fromma. Det bästa eftermälet åt Lars Hillersberg har proletärförfattaren Sven Wernström skrivit i Folkbladet: ”Satiren i kläm efter Hillersbergs död”. Den korta artikeln  är lysande i sitt slag, läs den! Jag hade gärna återgivit den i sin helhet men det vore ohemult så ni får länken istället. Nedan ett par av Hillersbergs alster:  självporträttet på gravstenen och ett porträtt av Ingvar ”Foten” Carlsson. ”Hans humor var femstjärnig” har hans livskamrat Pia sagt om Lars Hillersberg och det är verkligen ingen överdrift. Sveriges vassaste satirtecknare genom tiderna. Håll till godo!

hillersbergCarlsson

lars-hillersberg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: