Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #177

Humorn i klasskampen

Världen

I en kommentar till AB:s artikelserie om Ryssland, ”Putins rike”, säger Natalia Melroy detta om sin tid i f.d. Sovjetunionen:

”ALLA utbildningar var HELT gratis (t.ex man behövde inte ta något CSN-lån för att skaffa sig en universitetsutbildning och klara sig under tiden). ALL sjukvård var HELT gratis. ALLA kommunikationer var otroligt billiga och så välutvecklade så man behövde aldrig tänka på busspriser eller tågpriser. Låga priser var livsviktiga i ett så enormt stort land så folk kunde resa fritt. Bostäder var nästan gratis så alla kunde betala rent symboliska hyror och ingen kunde bli vräkt (sånt händer ju i det tuffa Sverige). Fanns ingen arbetslöshet alls. Jag fick ett drömjobb direkt efter min skola då jag var bara 17 år. Sen började jag plugga. Svenskarna kan bara drömma om att leva i ett sådant land. Jag har i alla fall  upplevt det SJÄLV så det går inte radera minnena. I want to be back in the USSR :)”

Ja Natalia, Putin och hans auktoritära kapitalism som kallas demokrati är inte bättre, men socialism måste kombineras med frihet. Det stora  problemet med Sovjetunionens kollaps var inte kollapsen i sig, vilken byråkratkoloss av det slaget  som helst hade dukat under för sin egen tröghet. (Där spådde Michail Bakunin rätt!)  Utan det stora problemet är att vanföreställningen att ”det finns inget alternativ till kapitalismen” har spridit sådan modlöshet och undergångsstämning ända in i vår tid. Sovjetunionen var verkligen inget paradis och den nyliberala kapitalismen är en sorts helvete som vi inte heller vill ha. En fascistdiktatur i en döende, överbefolkad natur vill jag helst inte tänka på. Föreställningen att det bara fanns två (dåliga) alternativ varav ett är nu är uttömt beror på okunnighet. Frihetlig socialism heter lösningen! Jag begriper att Natalia är nostalgisk, och hon har åtminstone rätt i att behoven måste styra ekonomin, men själv vill jag hellre leva i ett Sverige som har Chiapas rådsdemokrati…

En kombination av Folkhemmets grundtrygghet och Spanska revolutionens frihet vore också ganska soft. Gratis basbehov, solidaritet, kreativitet, jämlikhet och kärlek. Vill majoriteten så blir det så. Och då kunde man få andas litet stolthet och tillförsikt igen. Hänger ni med på det? Bra! Och här kommer ett lysande tillfälle, nämligen:

Guy Fawkes Night 5 november 2013!

5 november är redan i morgon, Guy Fawkes night över hela planeten. England och andra länder är redan välorganiserade, Stockholm ska fira och jag hoppas på evenemang också i Skåne. Då kan vi sätta igång! World domination, here we go! Rrrrrrevolution!

Sverige

Åsa på AB skriver mycket bra om Friedrich Engels och den nyutkomna biografin på Leopard Förlag. Kapitalisten som sålde sin firma, blev kommunist och sponsor till Marx. Han var en mestadels klok person, även om han kläckte ur sig en hel del dumheter om anarkismen. Även solen har sina fläckar…

EngelsBio

Jimmy blev tårtad!

Ett par hundra motdemonstranter slöt upp vid Jimmy Åkessons boksignering i Stockholm på tisdagskvällen. Jimmy blev tårtad av en kvinnlig motdemonstrant och hela arrangemanget avbröts — en klar framgång för aktionen. ”Humorn i klasskampen är alltid på proletariatets sida” som situationisterna brukade säga. Den tårtan visste var den tog!

Malmö/Lund

Det har varit ”Osynligt party” i Observatoriet. 500 ungdomar tog sig in i den i onödan tomma fastigheten, festade och hade trevligt mitt i natten. Yvonne Johansson på Sydsvenskan skriver en artikel som är så full av missförstånd, faktafel och fördomar att den är helt oläslig. Gå istället till Mitt Lund-bloggen! Där berättar Simon vad det egentligen handlade om. Och han gör det bra som vanligt. Nibblegården och vårdprivatiseringarna får vidare en bister avhyvling på samma blogg. Läs den också!

Sommarens sista ros (eller vinterns första) blommar så modigt under mitt sovrumsfönster. Fem gula rosor på samma kvist. I november! Undrens tid är inte förbi. Och sign. Klara räddade min dag med sin vänliga kommentar om denna lilla blogg. Love & Respect alla läsare out there!

02-gula-rosor

Konsten

Se gärna dokumentären om graffitikonstnären NUG på svt.play – ni vet han som gav kulturminister Adelsson-Liljeroth ett koleriskt sammanbrott. Ska konsten provocera så är detta modellen!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 november, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: