Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #174

Ge inte upp – vi kommer att bli fria

Världen

Det är inte alltid nyhetsflödet verkar uppmuntrande. Det gäller då att komma ihåg att allt som människor orsakat kan människor också förändra till det bättre. Man får börja med sig själv och sin omgivning i det lilla. Varje massrörelse har börjat så.

30 miljoner människor i dagens värld lever i olika former av slaveri meddelar organisationen Walk Free. Så gott som samtliga om vi räknar in löneslaveriet.  I rapporten sägs att det finns mellan 1 200 och 1 300 människor som lever under slavliknande förhållanden i Sverige. Rapporten nämner i detta sammanhang särskilt de säsongsarbetande bärplockarna (hd.se).

Slaveri2

För mig och säkert för många andra är det ett mysterium att inte bärplockarmaffian har förbjudits efter alla dessa upprepade skandaler. Särskilt obehaglig är behandlingen av thailändare med tanke på hur vänligt svenskar behandlas i deras hemland. Man skäms verkligen. All exploatering av andra människor måste omedelbart stoppas. Ja du gissade rätt – det kan bara ske genom en social revolution.

Från FN kommer nu nya uppgifter om USA:s attacker med drönare i Pakistan, ett av de sex länder där USA utför attackerna: 2000 dödsoffer varav minst 600 civila hittills (SR). Men USA:s världsherravälde har också ett slut – dollarn kommer att ersättas av yen som reservvaluta. Frågan är om Kina blir en bättre supermakt än USA, det kan man verkligen tvivla på. Mänsklighetens efterfrågan på supermakter är nog inte det mest aktuella behovet.

Sverige

Vad kan man då göra åt allt detta elände denna vackra höst? Man kan exempelvis börja med att läsa Kapitalet om man inte redan gjort det.  Shabane Barot skriver engagerat om nyutgåvan av Karl Marx’ Kapitalet (finns givetvis på India Däck Bokcafé i Lund). ”Den mest fruktansvärda projektil som någonsin avlossats mot borgarnas huvud” kallade han sin epokgörande bok, det var ingen överdrift och den läses som aldrig förr än idag, sprängkraften har inte mist sin verkan. ”Arbetarklassens frigörelse kan bara vara dess eget verk!”. Lägg sen till en nypa Bakunin och en matsked Kropotkin, spetsa med litet Durruti och voila! det är serverat och festen kan börja.

Marx

Malmö/Lund

Här kommer ännu ett tips på vad man kan göra. Skånes Bötesfond (f.d. Solfonden) erbjuder hjälp och bistånd till dig inom den utomparlamentariska vänstern som dömts till böter för kollektiva politiska aktioner. För 70:- i månaden kan du bli medlem i denna exklusiva skara. Många bäckar små blir en mäktig autonom å. Det finns värme och solidarisk gemenskap trots allt, så ge inte upp – vi kommer att bli fria.

Boktipset

Tidskriften Brand utkommer detta nummer i pocketform. ”Upploppsfaran” är temat. 50:- på India! En rolig sak till. Minns ni Ika i Rutan? Ika Nord med det geniala barnprogrammet som jag såg när mina barn var små finns på svt öppet arkiv! Man kan bli på gott humör för mindre. Man kan lugnt påstå att hon är en personlighet. Och denna vinter kommer min absoluta svenska SF-favorit ”Äkta människor” med en ny säsong. Faktiskt något att se fram emot tycker jag. Ha det gött alla mina kära läsare!

ika

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 19 oktober, 2013 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: