Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #171

För en bättre historia!

Världen

Tidningen Internationalen har visat sig vara den bästa källan om man vill förstå Syrienkonflikten. Pedagogiskt förklarar man att den består av minst fyra olika motsättningar ovanpå varandra: 1) USA – Ryssland med respektive allierade, 2) Israel – Iran med respektive allierade, och så huvudkonflikten mellan 3) det revolutionära folket och Assad-regimen. 4) Jihadisterna, slutligen, slåss mot alla utan urskillning varpå dom vanligtvis tar livet av sig själva.

The final countdown pågår för fullt i USA, där den högerextrema Teapartyrörelsen inom Republikanerna har orsakat idiotstopp i förvaltningen. Budgeten är ännu inte godkänd. Uppemot en miljon har friställts.

cover-of-the-book-greenpeace

Greenpeace-aktivister som protesterar mot oljeprospekteringen i Arktis åtalas av en rysk domstol för ”sjöröveri”. Tidigare har Greenpeace-aktivister åtalats i Danmark för ”terrorism”. Alla Greenpeace’s aktioner är fredliga, vilket man inte kan säga om de stater som uppfinner den här typen av fantasifulla anklagelser.

Sverige

Femen genomförde en nakenprotest i Stockholms hovrätt mot frikännandet av de sex våldtäktsmännen som gett sig på en 15-årig flicka. ”One girl, six rapists, don´t legalize rape!” 50 000 underskrifter på nätet och en diskussion om lagen och dess tillämpning blev också följden.

FEMEN3_FRANK151

”May Fascists rest in Hell!” Bilden är från en Femen-demo i Frankrike, där den internationella organisationen numera har sitt högkvarter.

Malmö/Lund

Anarkistiska Bokmässan hålls i år på Kvarnby folkhögskola, Industrigatan 4 i Malmö 4-6 oktober. Obs! Branden som just inträffade var inte i denna lokal utan i en filial utanför Malmö. Bokmässan påverkas alltså inte. Några detaljer om branden finns inte tillgängliga, men det går inte att utesluta högerextremisterna som ju brukar förstöra saker litet på en höft. ”I ett samhälle där extremhögern växer blir samhällsklimatet inte så trevligt. Om det här är anlagt är det en väldigt grov attack. En tydligt politisk sådan”, säger Daniel Sestrajcic (V) i SkD. Anarkistiska Bokmässan har emellertid kommit för att stanna, och India Däck Bokcafé är självklart på plats. En mängd seminarier och workshops tillkommer. Passa på att fynda vänsterböcker och träffa vettiga människor!

Lunds universitet skall privatiseras och facket protesterar; samtidigt har universitetet sänkts i rankningen. Det kan finnas kortsiktiga ekonomiska fördelar med ett stiftelseägt universitet, men försök nu tänka på litet längre sikt även om den kapitalistiska hegemonien nogsamt undviker detta!

Konsten

I utgrävningarna vid Gnistahögen i Uppsala gjordes en märklig upptäckt, skriver Aftonbladet. I en grav från järnåldern fann man en spelbricka av ben med en smiley. Den glada gubben tros ha tillhört en man med hög social ställning som dog i slutet av 500-talet. ”På gravbålet har hans anhöriga lagt ned hans personliga tillhörigheter, kläder och vapen med förgyllda beslag och innefattade granater, men även en importerad glasbägare och flera spelpjäser”, skriver Upplandsmuseet i ett pressmeddelande.

Det kan ha sina poänger att omtolka äldre tider utifrån vår egen tids referenser. Den som har läst artikeln ”Lunds konsthistoria” på denna blogg kommer genast att tänka på ”Musse från Uppåkra”, ett bronsspänne från vikingatid som har absoluta likheter med Musse Pigg och som idag förvaras på Historiska Museet i Lund. Men dessa referenser existerade inte på den tiden, det är vår egen förförståelse som skapar komiken. Fast ingen historia är ju så bra att den inte kan bli bättre!

smiley

(Bild courtesy Scanpix).

2 kommentarer på “Krönika #171

 1. Shella Modest
  30 mars, 2016

  Valuable information. Lucky me I found your web site by accident, and I’m shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse and with almost identic content, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 oktober, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: