Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #164

Konst i ögonhöjd

Världen

Al-Assad förnekar att han beordrat användning av saringas mot syriska folket men säger samtidigt att han ångrar det – vilket låter…ja, motsägelsefullt (CBS). En amerikansk straffexpedition kan däremot inte stoppa inbördeskriget, bara öka antalet dödsoffer. Fred blir det endast om folket tvingar al-Assad att avgå och då kan revolutionen förhoppningsvis fortsätta med fredliga medel.

Sverige

Mitt på dagen, under en gala för utsatta människor i Umeå, dök nazisterna i SMR upp på gågatan, heilade, kastade flaskor och uppträdde hotfullt. Men allmänheten reagerade snabbt och resolut och körde genast iväg dom. Umeå är liksom Lund en nazistfri zon vilket SMR omedelbart fick uppleva. Inga fascister på våra gator!

Det är farligt i Lars Vilks närhet fick en annan konstnär erfara som blev brutalt nedslagen av Vilks Säpo-vakter. Det är minsann skillnad på konst och konst. Eller på konst och okonst i detta fall, ni får själva gissa vad som är vad.

DN avslöjar nu ännu mer om FRA:s olagliga internetspioneri. Uppgifter som  generöst vidarebefordras till NSA. Helt utan insyn, för så går det till i en demokratur. Alla som vill ha ett samhälle utan totalitär övervakning räcker upp en hand! Bra. Men nu råkar det vara så att enda sättet att få stopp på detta är att vi alla (inte bara Quetzala Blanco och jag) kommer ut som anarkister. Anarkism är demokrati tagen på allvar. Varför inte börja redan idag?

surveillance

Malmö/Lund

Andreas Ekström har avlöst Eskil som Sydsvenskans självutvalde experttyckare om Lund. Tja. Jag håller med om att hyrorna i City måste chocksänkas och att stan behöver sina profiler, men Simon på Mitt Lund-bloggen skriver både bättre och radikalare; liberala (?) megafoner är det redan alldeles för gott om.

Central_Park_New_York_City_New_York_23

En park som Christer Wallin (M) inte har något inflytande över

Riktigt roligt att se hur Lena Fällström (S) vaporiserar Christer Wallin (M) i Sydsvenskans insändardebatt om Borgareparkens exploatering. Det är lika tokigt att bygga 12-våningars bostadsrätter där som det vore att placera dom mitt i Botan, Norra Kyrkogården eller Stadsparken. Den lilla grönska vi har kvar i Lund ska fredas med näbbar och klor. Redan har S:t  Lars-parken naggats i kanten och Folkparken står på tur. Bygg på ett stort antal befintliga hus på höjden, och låt det bli 1:or och 2:or med låg hyra som behovet är mest akut av. Då är hela problemet löst, utan parkförstörelse. Minns att Central Park i New York, där tomtpriserna är högst i världen, inte tummat en enda millimeter på sitt område sen den byggdes 1853. Och glöm framförallt inte Geziparken vid Taksimtorget i Istanbul. När Erdogan ville ersätta den parken med ett shoppingcenter; då blev det revolution!

Konsten

”Graffiti är en av de få konstformer som inte försöker sälja något. Det är människa till människa i ögonhöjd”. Blue, Ruskig, Amara Pos Dios och Clean One målar i Halmstad.

blue

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: