Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #162

Historien kan bara bli bättre

Efter en period med sol, bad och gräsklippning på västkusten är Konst & Politik tillbaka i Lund och på spåret igen. Det har varit en makalös sommar och ändå återstår min favorit Indiansommaren. Vi hoppas på en varm och vacker höstsäsong!

Universum

Exoplaneter är ett mycket fascinerande område. Man hittar ständigt fler, alltmer jordliknande och i den s.k. beboeliga zonen där det också kan finnas syre, vatten och lagom temperatur. Den närmaste jordliknande planeten finns bara 8 ljusår bort. 20 år tur och retur ungefär, inte omöjligt i en hastighet nära ljusets. Finns där liv? Is there anybody out there? Snart kan vi analysera atmosfärerna och alla kemiska ämnens förekomst på dessa planeter. Scientific American berättar att sedan 2011 upptäcker astronomerna i genomsnitt tre exoplaneter i veckan; ett tusental är redan kända. Följ länken här så hittar du en vacker interaktiv karta med alla intressanta exoplaneter!

Världen

USA laddar upp för ett nytt anfallskrig i Mellanöstern; dom har ju bara invaderat Irak, Afghanistan och Libyen och det räcker tydligen inte. Al-Assad i Syrien står på tur. Kemiska stridsmedel är ociviliserat vem som än har använt dom men är innehav av atomvapen mer civiliserat? Nej, bara dyrare. Carl Bildt vill inte avskaffa dessa vapen, han röstade nyligen emot ett förbud i FN. Bort med alla diktaturer, politiker och stater inklusive de kapitalistiska så behövs ingen blodsutgjutelse och inga krig. Inga vapen heller. Någonsin.

Gärna en evig fred, men först en rejäl revolution.

I Sevilla i Spanien har Robin Hood-ligan slagit till ännu en gång.  Inför skolstarten länsade man ett varuhus på skolmaterial som sedan fördelades bland behövande barn. Civilkurage och omtänksamhet just som Robin Hood och hans glada kumpaner i Sherwoodskogen. Nu ler han nog i sin himmel. (TT/AFP).

Sverige

Arbetsförmedlingens förra chef Angeles Bermudez-etcetera-whatever är nu själv arbetslös. AFstorMen inte i Fas 3 utan på en helt annan nivå över havet. 142.000:- i månaden utan motprestation. Motbjudande är bara förnamnet. Hur kan detta spektakel få passera? Ska chefen belönas för att hon misskött sig samtidigt som de arbetslösa plågas på allt mer raffinerade sätt och knappt har råd med mat och hyra? Svaret är ja, i Alliansens Sverige är detta ett normalt beteende. ”Arbetsförnedringen” som den numera allmänt kallas fyller ingen funktion. Dela ut deras anslag till de utförsäkrade och höj deras levnadsnivå. You wanna fuck with us? Not for too long!

Överklassens pennalistnäste Lundsberg ska läggas ner. En skön känsla för Jan Guillou gissar vi. ”Den svenska överklassen har inte varit lika skakad sedan hungerkravallerna 1917” skriver Ingvar Persson i AB. Förra Lundsbergseleven Ebba Wallmén påstår i tv att ”det finns inga klasskillnader i Sverige”. Jodå, och dom växer kraftigt enligt OECD, det vet alla utom dom som fått Lundsbergs undermåliga undervisning. Detta är alltså vad näringslivstopparnas bratsungar får lära sig i skolan. Samt att gå på varandra med heta strykjärn och vattentortyr. Inte konstigt att det ser ut som det gör i samhället när dessa figurer senare får höga poster och inflytande. Jag rekommenderar Ebba att byta till Bona Folkhögskola, där kan hon få veta elementa både om klassamhället och annat nyttigt. Lycka till!

Malmö/Lund

Debatten om den beramade historiemålningen av Johan Falkman som jag kommenterade i förra krönikan går vidare, nu på mittlund.wordpress.com. Min invändning är fortfarande att om projektet alls blir av riskerar innehållet att bli högervridet och ett hyllande av Makten.

Att det ska finansieras med pengar sugna ur fattiga och skuldsatta människor gör mig inte precis lugnare. Inkassobranschen är väl det smutsigaste parasitjobb man kan ha, med ”summarisk process” och fantasifulla påslag i bästa HA-stil.

Låt oss skissa på ett alternativt projekt om Det Radikala Lunds Historia. Graffitiväggen på Smålands nation är ett alternativ, som Simon säger. Man kunde också tänka sig en muralmålning inomhus om det ska bli bestående. Jag har faktiskt redan fått en sån trevare. Tills vidare nöjer jag mig med att försöka påverka Harrison & C:o som tydligen ska sufflera konstnären med lundahistoria. Jag har inga större illusioner på den punkten. Går inte det så får vi göra det själva.

Sistine_Chapel_ceiling

På tal om konstnärer och mecenater. När Påven Julius II frågade Michelangelo om han ville måla taket i Sixtinska Kapellet 1508 (bilden ovan) svarade han ungefär att ”Äsch, jag är väl ingen målare”. Påven: ”Men du är ju skulptör. Hur gör du dina mästerverk egentligen?” Michelangelo: ”Jag väljer ut ett lämpligt marmorblock och sen hugger jag bort det jag inte behöver”. Med reservation för att mitt latin inte är så fräscht. Och kanske var det Brancusi som stod för den sista repliken men ingen historia är ju så bra att den inte kan bli bättre.

Och det gäller även Lunds historia!

Boktips: Det står en liten man på Clemenstorget vissa dagar och säljer fantastiska böcker för 10:- styck. Jag har just läst Gunnar Fredrikssons biografi ”Bertrand Russel” och Ursula K. LeGuins novellsamling ”Röster i vinden”. Otroligt njutbart. Sen plöjde jag igenom antologin ”Kommunismens idé” på Stadsbiblioteket. Men ni vet, franska filosofer…litet syrefattigt liksom. Antonio Negris bidrag var bäst. ”Att vara kommunist är att vara mot Staten” som han så fyndigt formulerar det. Något för V, KP, SKP och SP att fundera på.

Jag kan emellertid med gott samvete rekommendera dessa tre böcker till er som har semester kvar. Själv har jag alltid semester emedan jag numera är pensionär. Underbart minsann. Och jag tänker inte pröva er med rapporter om min matsmältning kära läsare utan försöker att även i fortsättningen ge er en lagom dos intellektuell stimulans!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: