Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #161

Lunds radikala historia får inte konstförfalskas

Världen

Brittiska myndigheter har tvingat The Guardian att destruera hårddisken med Snowdens uppgifter från NSA. Men Snowden har givetvis massor av backups på olika håll så den manövern är nog ett slag i luften. Heja Snowden!

Anarkisterna i Berlin har infört en ny aktionsform mot övervakningssamhället. Man går systematiskt runt och demolerar eller plockar bort övervakningskameror. Detta har nu spritt sig över Europa och också blivit populärt i USA under namnet ”Camover”. Här kommer en lika häftig som instruktiv video. Kolla in den!

Sverige

”Regeringen måste utreda islamofobin” skriver SvD. Efter misshandeln av en muslimsk kvinna i Farsta kräver hijabuppropet nu att regeringen utreder den svenska islamofobin. Men justitieminister Beatrice Ask vill inte ge initiativtagarna några direkta löften efter tisdagens möte på Rosenbad.

En gravid kvinna har anmält att hon misshandlades på öppen gata i Farsta i Stockholm i fredags på grund av att hon bar slöja. Enligt uppgift har huvudduken slitits av, och kvinnans huvud ska ha dunkats så hårt mot en bil att hon förlorade medvetandet. Händelsen har väckt starka reaktioner, och under måndagen valde många att delta i det så kallade hijabuppropet. Kvinnor uppmanades att bära slöja till stöd för muslimska kvinnor som utsätts för diskriminering och våld.

Det här uppropet har uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser, av arabiska al-Jazira, brittiska BBC News och israeliska Jerusalem Post. (svd.se).

hijab3

Malmö/Lund

Anders Jarlskog, miljonär i inkassobranschen, vill bygga ännu ett historietempel innehållande konstnären Johan Falkmans monumentalmålningar. Jarlskog har fungerat som mecenat till Falkman bl.a. i Trelleborg och Hörby och nu är det Lunds tur. Lunds historia ska alltså skildras om projektet beviljas och för den historiska kunskapen står inte helt oväntat Dick Harrison. Det finns förstås många invändningar till denna idé – att permanenta ett debattinlägg om vår föränderliga historia – och som bekant skrivs den av segrarna. Falkman och Harrison får gärna läsa artikeln på denna blogg ”Det radikala Lunds historia”. Där finns viktiga händelser och personer som vanligen förtigs i överhetens officiösa historia. Så här står det i resumèn:

”1716-1718 var Lund i praktiken Sveriges huvudstad, då Karl XII hade sitt residens här. Lund påverkades av Franska revolutionen 1789-1793, vilken gav upphov till oroligheter bland studenterna. Adeln stod inte högt i kurs. Också de europeiska revolutionerna 1848 märktes i staden, och 1898 ledde en strejk på Svedala Sockerbruk till upplopp i Lund. Arbetarklassen hade nu börjat organisera sig, och under tiden före Första Världskriget var de radikala Ungsocialisterna i flitig verksamhet i Lund, liksom senare DUG, DYG och Clarté. Anarkisten Emma Goldman fick tala om ”Diktatorspolitik” och varna för den kommande fascismen i Europa vid en studentafton på AF 15/4 1932. Sista Maj 1967-1969 brändes studentmössor i Lund som en del i den internationella studentrevolten, och fackeltåget för Karl XII kom under hela 1900-talet och en bit in på 2000-talet att ge upphov till motdemonstrationer. Ett uppsving för den utomparlamentariska vänstern var tydligt under Ockupationsfestivalen i Lund 16-17/5 2009, och husockupationerna spred sig över hela landet”.

Där finns också ett bildmaterial som kan användas som underlag. Om man nu vill ge en allsidig bild av Lunds historia måste dess radikala traditioner vara med. Risken är annars att det blir som i det pompösa bokverket Lunds Historia del 3 – inte ett ord om vänstern, studentradikalismen eller det arbetande folket. Ännu en parad av företagsledare och biskopar vill ingen se eller besöka. Projektet börjar också i fel ända eftersom konstnären redan är utsedd och finansieringen öronmärkt för Falkmans räkning. Det normala i sammanhanget är att man begär in utsmyckningsförslag eller skisser från olika konstnärer som sedan en sakkunnig jury eller rent av en kommunal folkomröstning får ta ställning till.

(Nedan: Min målning bl.a. med motiv från det radikala Lunds historia som hänger på India Däck Bokcafé).

Storfrihetlmaln

S.Jacobson: ”Stor frihetlig målning”, 2010. Den som vill studera detaljerna gör det bäst på plats!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: