Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #160

Tillsätt genast en Husbykommission!

Världen

Militärjuntan i Egypten bär det fulla ansvaret för de senaste dagarnas ohämmade blodbad. Den enda lösningen är att det egyptiska folket, merparten av den egyptiska revolutionens 90 miljoner, inför denna vendetta mellan Mursi och militär konsoliderar sin makt över bägge parter och tar rodret i hela samhället. Bara med den folkliga revolutionen som den enda reella makten i landet kan social och ekonomisk rättvisa och därmed fred och stabilitet garanteras. Då kan inbördeskrig förhindras och Den Arabiska Vårens utveckling fortsätta.

Sverige

Dödsskjutningen i Husby diskuteras nu i efterhand av polisen Martin Marmgren.
”Tragedin sker på grund av att polisen går in i lägenheten”, säger Marmgren till Aftonbladet. Detta stämmer förstås, utan denna polisinsats hade mannen ifråga med största sannolikhet ännu varit i livet och hans fru sedan 37 år hade inte varit änka idag.

Fortfarande har ingen sammanhängande redovisning av fallet med exakta tidsangivelser martin halvoffentliggjorts. I stället har olika fragment av skeendet, ofta motstridiga, dykt upp vid skilda tillfällen i kvällspressen, på Flashback och i privata bloggar. Den polisman som sköt berättar en till synes mycket upptrissad version i förhöret och man får intrycket att alla inblandade är rädda för varandra och inte begriper sig på situationen trots att insatsen varade i flera timmar. Mannens fru verkar inte ha hörts alls. Det som först beskrevs som ”en jättelik machete” visar sig på fotografierna mest likna en dessertkniv. Det förekommer också skilda uppgifter om hur många skott som avlossades. Helt olika versioner av mannens död och om var han då befann sig meddelades pressen. Vilket ännu mer påkallar behovet av en oberoende undersökningskommission, något som Megafonen och många andra hela tiden har krävt. Den borde då titta på dödsskjutningen och kravallerna tillsammans och inte som enskilda incidenter; ett helhetsgrepp kunde göra händelseförloppet begripligt.

Åklagaren lade alltså ner ärendet trots alla oklarheter och trots att händelsen blev den tändande gnista som ledde till Husbykravallerna. I stället dömde man några random tonårspojkar som syndabockar. Makten går alltid fri även om den kan ha utlöst allmänfarlig ödeläggelse. Två JO-anmälningar av åklagaren Eva Finnés beslut har lämnats in. Vi får verkligen hoppas att detta blir sista gången polisen får utreda sig själva internt. Det säkraste vore nog att avväpna polisen, som man gjort i England, för såhär får det naturligtvis inte gå till. Sedan 1995 har svensk polis skjutit ihjäl 19 personer i olika sammanhang.

Malmö/Lund

I Malmö och Lund saknar 12 300 studenter eget boende, i hela landet är siffran 30 500 (SdS). Pia Kinhult (m), ansvarig för kaoset på Universitetssjukhuset, talar samtidigt blomsterspråk om ”Miljonstaden Skåne”. Varför inte åtgärda de mest brännande sociala problemen först? Talk is cheap. Gör något åt sjukvården och bostadsbristen, Pia! Folk är nämligen trötta och förbannade på politikernas munväder. (Bild courtesy SkD).

avgåpia

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 augusti, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: