Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #159

Utøya: inget glömt, inget förlåtet

Världen

22/7 är det minnesstund för Breiviks offer i den besinningslösa massakern på Utøya och i Oslo. Vi får inte glömma Breiviks våld. En bred och offensiv antifascistisk kamp i hela samhället är den enda motkraften om något liknande skall kunna förhindras i framtiden.

Antifa skriver: ”Debatten om yttrandefrihet och fascistiskt våld har fått ny fart efter Breiviks terrorhandlingar, men det brister i den politiska viljan att göra konkreta handlingar för att undvika att historien upprepar sig själv. Ännu mer sorgligt kan det vara när viceordföranden för den nationella gruppen för att stötta Breiviks offer säger att de ”försöker glömma” Breivik. Om Breivik blir glömd har demokratin och mångfalden allvarlig förlorat. Om nazismens fasor inte i tillräckligt hög grad lärt oss att ta oss i akt för högerkrafterna, så låt oss lära av 22:e juli.” Antifascistiskt motstånd lönar sig i längden.

Sverige

De giriga gruvbolagen i Jokkmokk fortsätter att utplundra Norrland i jakt på snabba vinster. Med så få anställda som möjligt roffar man åt sig av uråldriga naturtillgångar med irreversibla skador på miljön för all framtid.

Måndagen 12 augusti gjorde polisen ett nytt försök att rensa vägen till Kallak från barrikader. Aktivister blockerade vägen, både genom att kedja fast sig i varandra via rör under marken och låsa fast sig med cykellås runt halsen i en flera meter hög barrikad. Sex personer greps. Miljöaktivisterna försöker hindra gruvbolaget Beowulf Mining från att öppna en ny gruva (motkraft.net).

Snutj*vlar…som alltid på fel sida om människornas och miljöns intressen. Lydigt tjänar dom sina herrar och utsätter unga idealister för livsfara utan att blinka, hjärntvättade som de flesta poliser är.  Heja Jokkmokk! Ojnareskogens aktivister vann och det hoppas vi av hela vårt hjärta att ni också kommer att göra. Staten har lagarna, poliserna och pengarna men det är ni som har det moraliska övertaget. Stå på!

Malmö/Lund:

Anarkistiska Bokmässan hålls detta år i Malmö 4-6 oktober på lokalen Svavlet, Volframgatan 14. Mer info finns på http://bokmassamalmo.wordpress.com

Och Autonoma Arbetare fortsätter att attackera de sydsvenska kapitalisterna; läs mer om det här.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 augusti, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: