Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #158

Obama, RF, Walls of Fame

Världen

Här är några frågor till som Bildt och Reinfeldt borde ta upp med Obama i Stockholm om en månad: NSA och Guantanamo. När slutar USA att spionera på vanliga internetanvändare? Och när är Guantanamo stängt och rivet? Det vore lämpligt med ett exakt datum i bägge fallen. Behandlingen av Manning och Snowden liksom USA:s ständiga invasionskrig borde givetvis också tas upp. För att inte tala om de olagliga drönarattackerna. Men det blir väl en mysafton istället kantänka. Och korpral Björklund yrar om ”den fria världens störste ledare”. Den fria världen? Dess störste ledare? Give me a breake.  Obama är bättre än Bush, ja, men vem är inte det?

Sverige

Det skrivs mycket om antifascisterna i Revolutionära Fronten just nu. I den aktuella rättegången som gällde den organisationen fanns bara en person anklagad. Och han frikändes eftersom rätten bedömde att det handlade om nödvärn när nazister dök upp hos honom mitt i natten och han tvingades försvara sig. Han dömdes i stället för bagatellbrottet klotter vid ett helt annat tillfälle. Men verkligheten kan förstås alltid bättras på; annars blir det ingen story.

Man skall vara återhållsam med politiskt våld, det är inte ett förstahandsval och det måste RFfinnas en proportionalitet. Men det hade varit bättre att antifascisterna fått tag på Breivik i tid än att han fått utföra sina massmord. Vem vet hur många svenska breivikar RF har stoppat. Polisen rör inte ett finger mot högerextremismen, alltså måste antifascisterna göra det. Ickevåldsmetoder fungerar tyvärr inte när det gäller nazister, Fryshusets satsning Exit gick exempelvis inte så bra. Och antifascism är alltid självförsvar. Några av de som nyligen kommenterat saken tycker antagligen också det var fel av de allierade länderna att angripa Nazityskland under kriget. Men alla tycker inte så tack och lov, och nynazismen måste också stoppas innan den spritt sig över hela Europa. Annars blir det både Auschwitz 2, 3 och 4. Inte så trevligt anser vissa av oss.

Helene Lööws analys är rätt förutsägbar: de nedlåtande kommentarerna kommer på ren reflex. Hon borde kunna ta det lugnt—ingen misstänker henne för att vara det minsta vänster så hon får säkert behålla sin expertstatus. Det finns visserligen ingen utbildning som leder till yrket ”expert” någonstans, någonsin. Det avgörande är i stället var man står politiskt. Som fallet är med Magnus Sandelin, Anna-Lena Lodenius, Magnus Norell, Anders Bergman, Linus Andersson och hela den grupperingen. Jag kan läsa vad dom skriver men jag litar inte mer på dom än på liberaler i allmänhet.

Det finns ingen anledning att oroa sig över det ökande antifascistiska motståndet i Mälardalen och i övriga landet, tvärt om. Likgiltighet och passivitet inför olika högerextrema yttringar och dåd vore däremot mycket bekymmersamt ur demokratisk synvinkel.

Mikael Wiehe har framfört ett anspråkslöst förslag om vilka av hans låtar som skulle kunna mikael_wiehepassa på minnesstunden för förra utrikesministern. Hans motivering är både klar och välformulerad. Då går Mona Sahlin i taket och kallar honom ynklig. Men ingen annan tycker så: Wiehe är så klart i sin fulla rätt att ha åsikter om hur hans låtar används. Och Monas ”vända ryggen”- demonstration mot nazisterna i Visby var säkert välmenad men också i mesigaste laget. Expo (där Mona är ordförande) borde tuffa till sig. Man lär inte kunna prata bort nazismen; det har verkligen prövats och det fungerar inte alls. Tur att RF finns!

Den högerextrema hatsajten Avpixlat ligger nere sedan i lördags. Orsaken sägs vara en DDoS-attack från yttre cyberrymden i maskopi med ryska maffian som finansieras av stenrika vänsterautonoma. Enligt de alltid lika sansade, sakliga och välinformerade Sverigeetnokraterna. RF:s sajt är också nere men deras facebooksida är igång som vanligt, klicka på länken ovan!

Malmö/Lund

Mad C, Bates och Kaos målade graffiti vid den lagliga väggen i Folkparken i Malmö, i samband med Riksteaterns graffitisatsning Walls of Fame landet runt.”Riksteatern pekar på graffitins självklara plats i den urbana kulturen och riktar strålkastarna mot de kommuner och platser i Sverige som erbjuder medborgare öppna väggar att fritt uttrycka sig på.”  Mycket bra projekt. Love & respect!

Bates_pressbild

Bild courtesy Bates/Walls of Fame

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: