Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #143

Upproret fortsätter. Hillersberg ställer ut.

Världen

Ali Bektas analyserar revolten i Turkiet i Fria Tidningen.
”Geziparkens försvarare har kämpat länge. Utöver stora fackföreningar kommer många av dem från den relativt nya vänstern, vars unga generationer anammat mer anti-auktoritära och ekologiska tendenser, med ett fokus på ‘rätten till staden’. De samlas under plattformen Taksim Solidarity Platform, som vill förhindra stadens förvandling till en kapitalistisk lekplats byggt över det offentliga rummet. Men kampen för Geziparken hamnade inte i allmänhetens medvetande förrän polisen attackerade parken två dagar i rad den 29 och 30 maj. Vrede över polisbrutaliteten var den tändande gnista som förvandlade kampen till ett landsomfattande uppror mot regeringen.”

Konfrontationen i Turkiet skiljer sig delvis från den övriga Arabiska Våren genom att vänstern står på folkets sida mot den auktoritära, militära islamistiska Staten. Sedan 1986 har det också funnits två större anarkistiska organisationer i Turkiet: Anarşist Komünist Inisiyatif (AKI) och Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF). AKI uttalade sitt stöd för svenska SAC 2006 och nu bör vi ställa oss solidariska med dem.

Turkiet är inte en demokrati. Men det kan bli det. Vad sultanen Erdogan kan bli är frågan. Han kan bli avsatt verkar det turkiska folket tycka.

Erdogan-Economist-300x159

Sverige

OECD säger att invandringen ger en nettovinst för flertalet euroländer.Varje invandrare i Sverige ger ett årligt överskott på 800 € (SvD). Att invandringen skulle vara kostsam för landet som SD påstår är alltså en direkt lögn — bortsett från att de humanitära aspekterna är viktigare än de ekonomiska.

Foujan Rouzbeh har intervjuat några av de ungdomar som deltagit i Husby-revolten (motkraft.se). Det är den bästa intervju jag hittills har tagit del av. Klart och tydligt utan den borgerliga pressens dimridåer får vi veta hur ungdomarna tänker. Här kommer den.

Vad är det som har hänt de senaste dagarna?
Det som har hänt och som ni har fått se är ett rop på hjälp från flera orter som har slut på drömmar och hopp, och som känner sig övergivna. Ett folk som helt enkelt inte finns. Det som har hänt är handlingar av desperation.
Vad var det som startade allt detta och varför händer det här just nu?
De handlar om decennier av frustration, ilska och övergivenhet. Kvalitén på arbetsplatserna, skolorna och det politiska stödet – allt det finns i innerstaden. Här i orten är vi ljusår ifrån allt det där. Vi har sett våra föräldrar driva en kamp som inte har lett någonstans, så nu slår vi ont mot ont. Våra föräldrar försökte driva denna kamp civiliserat men misslyckades, så nu har vi inget annat val än att driva kampen på detta sätt.
Finns det inga andra sätt att göra det här på?
Alla andra sätt har generationerna innan oss försökt med, men politikerna vägrade lyssna. Det verkar som om kaos är det enda som lockar lyssnare, så kaos är vad vi skapar för att bli lyssnade på.
Vad var det som gjorde att just ni blev de som startade bränderna?
Någon måste ju börja! Någon måste få folk att vakna.
Varför pratar ni inte istället för att använda våld?
Fatta. Det har inte fungerat. Vi finns inte i deras sätt att styra. All den tid som våra föräldrar lade ner på att prata och organisera sig i kampen var tid som dom miste med sina barn, och så säger folk att det är föräldrarnas fel? Det är det inte.
Förstår ni konsekvenserna av det ni gör? Känner ni dåligt samvete?
Kände polisen dåligt samvete när de förnedrade oss? Nej, de skrattade oss rakt i ansiktet. Vilka konsekvenser? Vad mer kan hända? Brända bilar går att ersätta, på ett eller annat sätt. Det är just det här som är problemet, att man värdesätter saker framför människor. Det är så vi ger varandra bekräftelse idag. Genom pengar. Pengar är makt. Kapitalistsamhället gör dig girig. Varför känner ingen dåligt samvete över det?
Vad är erat mål? Vad hoppas ni uppnå med detta? Vad vill ni förändra?
Allt måste förändras. Man måste börja behandla oss såsom man behandlar folket från innerstaden. Ni som sitter på makten ska hjälpa ert folk, inte spotta på oss. Hjälp till med arbeten. Erkänn betygen som vi har med oss från utlandet. Hjälp till med resurser till skolan. Ge oss verktygen vi behöver.
Vad är det som gör att ni står utanför samhället istället för att vara med och bygga det?
Reinfeldt.
Vad har Megafonens roll varit?
Megafonen är ett grymt initiativ som har lyssnat på oss och bekräftat oss. Men tyvärr sitter inte de på makten för att skapa all den förändring som krävs. De är vår kanal utåt, om man nu åtminstone skulle lyssna på dem.
Blev det bättre nu, i efterhand? Vad kommer få er att sluta? Hur länge till kommer ni att fortsätta?
Den frågan kan vi svara på när allt i över. Läget är fortfarande densamma som det alltid har varit. Ingen förändring har skett. Istället för politiker har de ju bara skickat fler poliser för att kriga mot oss.
Vems fel är allt detta?
Politikernas. Dom har haft decennier på sig att göra något! Det är inte första gången det här händer.
Vad tror ni kommer att hända nu?
De får tiden avgöra. Det finns mycket man kan göra men det måste göras en långsiktig plan som återskapar medborgarnas tilltro till samhället. Till exempel så kan polisen börja sköta sitt jobb och börja hjälpa till istället för att brutalisera folket. De kan inte bara klippa en 69åring sådär.
Vem har makten?
Makten ligger hos folket, men bara om vi tillsammans sätter press på regeringen.
Var ser ni er själva om fem år?
Så som det ser ut nu så är vi nöjda med om vi ens kan lyckas få ett jobb.
Vad är ert budskap till Sverige?
Att alla vi är ett och samma folk, och kan de göra så här mot oss så kan dom en dag göra så mot er. Det var vi som tände eld på landet, och er egendom. Ni dömer oss för det, och vi förstår er. Men glöm inte att vi inte bara tände eld på era bilar. Glöm inte att vi också satte era hjärtan i brand. Glöm inte oss. Vi är en och samma.
 
proportioner
 

Lund/Malmö

Lundabor över 75 år ska slippa betala för bussen från och med i höst, säger Tove Klette (fp). Varför just denna åldersgräns kan man fråga sig. Det är förmodligen det billigaste valfläskalternativet men givetvis borde det vara nolltaxa för alla. Tre offentliga toaletter i centrum ska också bli gratis. Varför inte alla? I vilket fall som helst är det bra att gratismedvetandet sprider sig. Kanske borde också politikerna vara gratis istället för att belasta skattebetalarna med orimliga arvoden?

Konsten

Den fantastiske konstnären Lars Hillersberg (1937–2004) har äntligen fått en stor retrospektiv utställning. På Kulturhuset i Stockholm från juni till september.

”11 September” (2001) Originalbild

Kulturhuset presenterar utställningen på sin hemsida sålunda: ”Lars Hillersberg var en föregångare när det gällde egenpublicering och serier. Hans karikatyrer och drastiska utspel väckte starka känslor och själv satte han en ära i att bli refuserad. Från första början gick han i klinch med konstbegreppet och han dolde aldrig sitt förakt för konstmarknaden, trots att hans egna karriär fick en flygande start. När Hillersbergs konstnärskap visas på nytt, nio år efter hans bortgång, framträder flera nya och oväntade sidor. Förutom de välkända satirteckningarna och grafiken visar vi målningar i större format och några av hans skulpturer. Du kan också återupptäcka tidningen ‘PUSS’, som digitaliserats inför utställningen, och följa hans fortsatta publicistiska verksamhet med tidningen ‘Utslag’ på 80-talet och ‘Gatskrikan’ på 90-talet”.

Samtidigt med utställningen utkommer boken ”Lars Hillersberg – entreprenör och provokatör” av Andreas Berg på Ordfront förlag. Hillersberg var inte antisemit, däremot var hans politiska motståndare ofta sionister. Och att jämföra honom med Lars Vilks (eller ännu värre Dan Park) som Natalia Kazmierska gör i AB tyder på en grandios okunnighet. Det är inte samma division. Den enda som möjligen tål en jämförelse är Robert Crumb, i andra hand Siné. I  Sverige är han relaterad till undergroundgänget kring PUSS som Ulf Rahmberg, Lena Svedberg och Marie-Louise Ekman men också den nya seriekonsten under Galagos vingar. Kritikern Jessica Kempe gör honom full rättvisa i en utmärkt recension i DN söndag 16/6 och kallar honom ”totalkonstnären”. Jag har skrivit om honom många gånger på denna blogg och kommer att göra så även framöver när den nuvarande hypen lagt sig.

Konst & Politik välkomnar verkligen denna utställning; Hillersberg är unik i svensk konsthistoria. Men vi lägger också märke till att några av hans mest kontroversiella teckningar inte tagits med; karikatyrerna av Kissinger och Begin exempelvis anses fortfarande vara för farliga. Det saltet har inte mist sin sälta!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 juni, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: