Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #142

Statlig övervakning, digital stress, kapitalet i lågor.

Världen: Vill inte leva i förtryck.

I förra veckan avslöjades det att amerikanska myndigheter samlade in miljontals av samtalslistor och övervakningsuppgifter från internet. Och i helgen trädde Edward Snowden fram i the Guardian som läckan. Han har tidigare sagt att han avslöjade Prism för att han säger sig ha en skyldighet att hjälpa fria människor från förtryck.
– Jag vill inte leva i en värld där allting jag säger och gör samlas in och sparas, berättade han (AB). Försäljningen av George Orwells dystopi ”1984” har nu ökat plötsligt i USA.

edward-snowden

Sverige: Digital stress gör oss sjuka.

Nu kommer reaktionerna på löpande band. Människor blir sjuka av sina smartphones. Barn lider av frånvarande föräldrar. Människor hinner inte längre tala ens med sina familjemedlemmar, eftersom de hela tiden har uppmärksamheten riktad mot sin telefon.
”Att vara en mycket flitig användare och ständigt vara uppkopplad på sociala medier som Twitter, facebook, sms och mejl, innebär en ökad risk för att bli sjuk. Symtomen är stress, sömnsvårigheter och psykisk ohälsa. Det visar den studie på 4 100 personer i åldrarna 20-24 år som presenterades förra året av forskare på Sahlgrenska Akademin på Göteborgs Universitet”, skriver P4 Göteborg. Behöver man ens påpeka att telefonanvändning i absurdum också ökar stressnivån hos liten som stor (SvD). Dessutom finns nu klara samband mellan regelbunden mobilanvändning och hjärntumör.

Detta är alltså den nya teknikens under: alienation, stress och cancer. Samt kopiösa priser och skyhöga samtalsavgifter.

Jag är otroligt glad att jag följde mina instinkter och på ett tidigt stadium valde bort mobiltelefon. Ni andra får göra som ni vill, men jag avstår; email går precis lika bra.

Lund/Malmö: Rapport från aktionsgruppen Skånes Autonoma Arbetare (Motkraft).

”Under de senaste två veckorna har vi bränt 12 bilar i överklassområden. Dessa överklassområden ligger i Lund och Malmö. Den 5 juni brände vi den kände folkpartisten Oskar Krantz Porse. Politiker, kapitalister och de poliser som skyddar dessa måste veta att detta bara är början. Våra aktioner är solidariska med upproret i Husby och alla revolterande förorter i Sverige och med Revolutionen som redan har börjat i bland annat Turkiet. Vi känner och framför allt så visar vi vårt stöd för varje rebelliskt hjärta.

Låt den kapitalistiska världen brinna.
Med våra egna händer ska vi bygga den nya världen utan stat och kapital.
Kärlek och Revolution./ Skånes Autonoma Arbetare”.

I samband med dessa och liknande händelser kommer förstås den obligatoriska liberala debatten om ”våldet”. Signaturen ”Blomma” har hört av sig hit med pacifistiska synpunkter så det förtjänar att påpekas att materiellt ”våld” aldrig kan jämföras med våld mot personer. Människor är viktigare än bilar tycker Konst & Politik. För Staten och Kapitalet är det tvärtom.

WEB_INRIKES

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

4 kommentarer på “Krönika #142

 1. Blomma
  23 juni, 2013

  Tack för att du svarade min synpunkt. Dock undrar jag varför debatten om våldet måste vara ”liberal”? Jag är anarkist, snälla du. Men eftersom jag tänker intersektionellt tycker jag en måste ha med i bedömningen att folkpartistens bil i detta fall var en handikappanpassad bil eftersom folkpartisten i fråga är funktionsnedsatt, och att det då är att ge sig på själva människan och hans minoritetstillhörighet på ett annat sätt. I övrigt är jag helt med dig om att våld mot egendom inte kan jämställas med våld mot människor. Jag fördömer t ex inte bilbränderna i Husby eller förstörelse av vapen på vapenfabriker. Att jag är FÖR förstörelse av vapen är dock såklart för att jag är pacifistisk anarkist, så på så vis har du helt rätt. Jag tycker våld och hot mot individer är helt oförsvarbart oavsett vem skurken/offret är, således är jag mot döddsstraff, mot statligt våld (polis, militär), men också mot våldsromantisering i vår egen rörelse. Att lösa konflikter med våld och hot är ett patriarkalt sätt att ta sig an konflikter. Vi som är maktkritiska borde se det. Vi måste ha fler aspekter med i bilden än vem som är ”vän” och vem som är ”fiende”.

  Gilla

  • Konst & Politik
   24 juni, 2013

   Hej Blomma! Jag är också emot ”våldsromantisering” vad nu detta har med saken att göra. Frågan om det politiska våldet är inte enkel, och jag ägnar ett helt kapitel i ”Anarkismens återkomst” 2006, åt alla tänkbara aspekter. Min utgångspunkt är inte pacifistisk, jag övergav den i samband med FNL:s motstånd i Vietnam. Fram tills dess var jag pacifist på det personliga planet, men det insåg jag då var ohållbart: det går inte att moralisera över att fattiga människor tar till vapen mot sina förtryckare. Utan jag menar att våld ur socialt och ekonomiskt överläge är förkastligt medan våld ur socialt och ekonomiskt underläge är försvarbart. Dessutom menar jag att materiell förstörelse är något helt annat än personvåld. Liberalerna blandar medvetet ihop detta och anser dessutom att Statens våld är ok, medan revolutionärt våld är fel. Att massiv flygbombning är bättre än om det kastas en (1) sten någonstans på jorden. Den fällan tycker jag inte Du ska gå i. Men jag uppskattar diskussionen. Ha det jättebra, Blomman!

   Gilla

   • Blomma
    24 juni, 2013

    Jag förstår din poäng, och håller väl med om en ställer våld mot våld på det sättet. Däremot kan jag tycka läget i det här fallet är speciellt i och med att han vars bil brändes är handikappad – och bilen var anpassad till det. Han är helt immobil utan den. Handikappade är också en förtryckt grupp som samhället konsekvent försvårar för, och om vi ska tänka fler grupper än bara ”klass” så tycker jag att våld mot egendom i JUST detta fall är problematiskt. Men jag kan förstå hur du kommer till en annan slutsats. Tack för svar! Jag följer och beundrar din blogg.

    Gilla

   • Konst & Politik
    25 juni, 2013

    Hej igen. Jag vet inget alls om den här speciella personen och jag har bara citerat från Motkraft vad ”Autonoma Arbetare” har uttalat. Det kan hända att Du har rätt där. Jag vet inget om aktionsgruppen heller men det kunde kanske vara intressant med deras egen version av händelsen. Roligt att Du gillar min blogg, det gläder mig. Välkommen tillbaka!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 juni, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: