Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #141

 Istanbul, Naxaliterna, Bananfesten.

Världen

USA, landet som byggts upp på folkmord och slaveri och upprätthålls genom girighet, spionerar på sina medborgare ännu mer intensivt än vad FRA spionerar på svenskarna. CIA har tillgång till all privat trafik på nätet utan restriktioner. Motiveringen är förstås det katastrofala ”kriget mot terrorismen” som får vara en förevändning för allt inklusive noll personlig integritet för vanligt folk. Kriget mot terrorismen misslyckas samtidigt som Statens kontroll överträffar Orwells värsta farhågor (HbL). Nu säger Turkiets demokratiske diktator Erdogan att ”de sociala medierna är det största hotet mot samhället”. Nej, men mot diktatorerna och utsugarna. Hur kunde vi låta Storebrorssamhället införas och hur blir vi av med denna hungriga övervakningsstat? Ge Bradly Manning fredspriset! utropar Åsa Lindeborg (AB). Ja gör det, och låt honom dela fredspriset  med Edward Snowden. I övrigt är den sociala revolutionen vårt enda hopp.

Istanbul

Tidslinje: Upproret i Turkiet (TT)

Massprotesterna i Turkiet började med en fredlig lokal protest i Istanbul den 28 maj. Den riktade sig mot en planerad exploatering av Geziparken nära Taksimtorget. Därefter kom händelserna slag i slag.
31 maj: En demonstration går överstyr när polis använder tårgas för att skingra hundratals deltagare i Istanbul.
1 juni: För andra dagen i rad drabbar kravallpolis och demonstranter samman i Istanbul. Polisen avfyrar mot demonstranter som svarar med att kasta stenar och flaskor.
2 juni: Demonstranter försöker ta sig till premiärminister Recep Tayyip Erdogans kontor i Ankara och Istanbul. Polisen använder tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.
3 juni: President Abdullah Gül manar till lugn och säger till de protesterande att deras budskap ”är mottaget”.
4 juni: Sammandrabbningar mellan polis och protesterande under natten i Ankara och Istanbul. Polisen använder tårgas, pepparspray och vattenkanoner.
5 juni: Fackförbund ansluter sig till proteströrelsen mot Erdogan. Krav på att polischefer sparkas i Istanbul, Ankara och andra städer där polisbrutalitet förekommit.
6 juni: Erdogan avslutar sin rundresa i Nordafrika.

Sverige

Maktskiftet är ett samarbete mellan några av Göteborgs ledande rappare; Wordsilah, Flame och Prince Ali. Deras nya album handlar om den verklighet som finns i förorterna och som sällan eller aldrig upplevs av makten på nära håll. Det handlar om social isolering, frustration och maktlöshet.

”Vad vi vill förändra, ja den listan är j-vligt lång. Det är strukturen som kommer långt uppifrån. Och förändring kommer nerifrån. Videon är vårt bidrag. En av demokratins byggstenar är yttrandefrihet. Om politikerna upplever videon som hotfull, politikerna som ska förespråka yttrandefrihet och poliserna som ska skydda demokratin, då tycker de att yttrandefriheten är ett hot”. (GP)

Och Megafonen i Stockholm skriver ”Förortsrörelsen fortsätter växa och våra ord sprids till fler områden. Vi skapar andra vägar att göra våra röster hörda. Vi har visat att vi är en kraft att räkna med. Vi vågar inte ens drömma var vi är om några år. Vi måste hålla drömmen vid liv. Situationen i Sverige i dag håller inte. Orättvisorna i landet går inte längre att blunda för. De tystades röster går inte längre att ignorera. Nu är tiden att organisera oss och förändra sakernas tillstånd. Bara tillsammans kan vi göra det. Tillsammans, som ett samhälle, måste vi stå upp för social rättvisa i vårt land. Tillsammans måste vi bygga upp vårt samhälle igen. För oss själva, för kommande generationer. Vi behöver inte alltid tycka samma saker. Vi behöver inte ha exakt samma erfarenheter. Men vi lyssnar på varandra och vi spränger hål i muren. Vi upprepar det vi hela tiden säger, den sanning som driver oss: En enad förort kan aldrig besegras. All makt åt folket!”(AB).

Om alla bostadskvarter och arbetsplatser i landet bildar direktdemokratiska folkråd, utser när som helst avsättbara delegater och dessa samlas i ett nationellt centralråd så kan den sociala revolutionen bli ett realiserbart alternativ förr än vi anar. För vi är 99% mot de 1%:en också här i Sverige.

Lund/Malmö

Årets underbara Bananfest invigdes på fredagen och pågår till och med idag, söndag. Festen äger rum i bostadsområdet Djingis Kahn på Östra Torn och ordnas av den ideella föreningen Bananrepubliken. Den första Bananfesten arrangerades 1981. Efter ett uppehåll togs traditionen upp igen 2001. Numera äger festen rum vartannat år. Mer om Bananfesten finns att läsa på webbplatsen http://www.bananfesten.se.

banafestpins

Boktipset

*  Jan Myrdal: Röd stjärna över Indien. Reflektioner när jordens fördömda reser sig. Leopard 2011. Fantastisk skildring av de allt flera revolutionära indiska Naxaliterna inifrån.

flagga naxaliterNaxaliternas flagga t.v., deras utbredning över Indien t.h. i vad som kallas ”den röda korridoren”. En betydande, militant och uthållig folkrörelse för de allra fattigaste.

*  Elisabeth Stenborg: Mellan Pierrot och Pilgim. Studier i Harriet Löwenhjelms diktning. Ak.avh.,Uppsala 1971. Läsvärd doktorsavhandling om poeten och konstnären.

*  Jack Stewart: Graffiti Kings. New York City Mass Transit Art of the 1970s. Abrams 2009. Den klart bästa och pålitligaste historieskrivningen av spraykonstens födelse, med ett helt unikt bildmaterial. Sourcebook av rang.

Ny målning: Akvarell 1.

Akvarell1

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: