Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #140

Occupy Istanbul!

Världen

Turkey Protest

Ännu en gång leder polisvåld till uppror. Turkiets diktator Recep Erdogan har utlöst revolten i Turkiet med en omfattande polisbrutalitet mot fredliga sittdemonstrationer som ville hindra att Geziparken gjordes om till köpcenter. Tre demonstranter har dödats, över 1000 skadats. Den arabiska våren har nu tagit ett nytt kliv, och den fascistiska regimen i Turkiet svajar efter en veckas massiva demonstrationer och möten på Taksimtorget i Istanbul. Bland de upproriska finns också en bred vänster. ”Vårt motto är: låt oss fälla regeringen och ersätta den med ett köpcentrum”, säger en av demonstranterna (SdS).

ECBbloc

Tusentals aktivister i Blockupy ECB stängde ner Europeiska centralbanken 31 maj i en lyckad aktion mot trojkan och den ekonomiska repressionen i Europa.

Sverige

Nej, det var tydligen inte Världen idag (kd) som gjorde den ointelligentaste analysen av Husbyrevolten — högerspöket Ivar Arpi på SvD har lyckats åstadkomma något ännu dummare (!) vilket kommenteras av Badlands Hyena här. En annan värdig kandidat är Hanne Kjöller (DN) som jämför Megafonen med maffiaverksamhet(!) – allt för att slippa tänka efter. Borgerligheten har fått en sten i skon noterar vi men organiseringen av förorterna fortsätter.

Artur Hazelius (1833-1901) startade Skansen i Stockholm 1891 och instiftade svenska flaggans dag 6 juni för att han ville ha betalande besökare.  Nationalistdagen 6 juni och nationalsången är ett nytt påfund, och tanken var aldrig politisk. Men SD och SvP har besudlat den dagen, den sången och den flaggan med sin rasism så själv föredrar jag midsommar, och som friluftsmuseum tycker jag nog Kulturen i Lund slår Skansen.

Ytterligare en nazist i SD har gjort sig känd: Ove Karlsson som avslutar sina mejl med ”Heil Hitler!” (Nyheter 24). Frågan är snarare vilka SD-medlemmar som inte är nazister, den listan blir nog väldigt kort.

Prinsessan Madeleine uppträder vårdslöst i trafiken, åberopar kunglig immunitet, och hennes böter läggs till skattebetalarnas utgifter för kungabröllopet. Hur var det nu man löste problemet med monarkin under Franska Revolutionen?

Lund/Malmö

Det finns väl ingenting som doftar så gott som syréner. Liljekonvaljer och rosor i all ära men syréner är bäst, det är en doft som fyller hela kroppen om man tar ett djupt andetag. Lund är syrénernas stad och länge hade vi de tidigast blommande syrénerna – tills Domkyrkorådet flyttade dom till Lundagård för att göra Domkyrkoplatsen med sitt fyrkantiga periskop och stofilen Schartaus staty till Desolation Row. Men Lund är trots detta en underbar sommarstad. (foto courtesy Camilla Alvén).

camillaalvén

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 juni, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: