Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #128

Åkessons förvalskampanj på AF utbuad

Världen

Maduro är nu ny president i Venezuela efter Chavez. Han är busschaufför, utbildad på Kuba, och han kommer att fortsätta den revolution Chavez inledde.

Sverige

Drevet mot Omar Mustafa har visat sig vara obefogat men (s) har inte ändrat sitt beslut om hans uteslutning ur partistyrelsen. Sveriges muslimer får rösta på något annat, förhoppningsvis (v).

Aftonbladet  har en större artikel om moderaten Mats Green i Jönköping som med alla medel förföljer Bokcafét för deras socialistiska verksamhet. Läs den! Det är en lysande artikel och det hotade Kulturhuset (där Bokcafét ingår)  är ett föredöme för hur man kan realisera Allaktivitetsidén. Varje ort i landet borde ha ett Allaktivitetshus; i synnerhet Lund där behovet av gemenskap och en allmän mötesplats är som störst. Mönstret känns igen: här i Lund hade vi moderaten Lennart Ryde som försökte stoppa eller fördröja Kulturmejeriet. Men folkopinionen segrade den gången till slut och 2005 avslutades Rydes karriär med en rattfylla. Instant karma.

Om Du har möjlighet så åk till Jönköping 1 maj och ta fajten med SvP-nazisterna. Inga nassar på arbetarklassens dag!

Lund/Malmö

Inför kvällens Studentafton-”debatt” 22/4 på AF mellan Jimmie Åkesson (sd) och Erik Ullenhag (fp) skriver organisationen Lundabor mot rasism:

”Studentlund har en mörk historia av att stödja både rent nazistiska grupper och att inte ta rasism på allvar. 1933 bjöds t.ex. Joseph Goebbels in för att tala på en studentafton i Lund i mars 1933. Goebbels ställde in sitt anförande i sista stund, men några år senare lyckades man engagera filmregissören Leni Riefenstahl som gjort propagandafilm för nazisterna. Ett annat historiskt exempel är det möte i AF-borgen som hölls den 6 mars 1939 för att diskutera huruvida tio judiska läkare skulle få en fristad i Sverige. Mer än 1000 studenter samlades och vid omröstningen slutade det 731 studenter emot och 357 för.

Studentafton

Några inbjudna gäster till Studentafton genom åren

Även på senare tid har det skett en stor mängd skandaler i den studentikosa världen i Lund. En ”slavauktion” hölls av Hallands Nation där studenter i s.k. blackface auktionerades ut. Ett sånghäfte från Teknologkåren innehöll både rasistiska och sexistiska sånger. Grumliga stereotyper förekommer i ett flertal spex. Rasism är alltså ett återkommande problem både i historien och i nutid för studentvärlden i allmänhet och Studentlund i synnerhet.

Det är ingen rättighet för två företrädare för rasistiska åsikter att debattera. Vi vill protestera mot att Studentafton legitimerar och normaliserar rasistisk propaganda. Vi vet alla att Sverigedemokraterna är sprunget ur vit makt-rörelsen. Folkpartiet driver likaså en klar rasistisk linje bland annat i den aktuella frågan rörande REVA. Vi kan också ifrågasätta syftet med att bjuda in Jimmie Åkesson till en debatt där hans enda motståndare är en företrädare för ett annat rasistiskt parti. Det är av dessa skäl som vi tänker störa mötet. Vi ska störa, protestera och agera mot mötet. Slut upp och agera mot rasismen!

Vi samlas 18.30 bakom Domkyrkan, på Krafts Torg för att tillsammans gå till AF-borgen.
Arrangörer: Lundabor mot rasism”.

Detta uttrycker vad många lundabor, studenter såväl som icke-studenter, känner idag inför detta provocerande arrangemang. Åkesson kan ha sin förvalskampanj någon annan stans! Jag kommer att rapportera här nedan hur det går under kvällen.

Re: Det blev en mycket lyckad demo med högt tryck under ett par timmar utanför AF-borgen. Sydnytt säger 300 pers men det var nog snarare 500, i vilket fall många fler än de som lyssnade på rasistdebatten inne på AF. Så fungerar vår fina demokrati – högerminoriteten som bjudit in Åkesson bestämmer över vänstermajoriteten som inte vill ha honom här. Men vi fick visa vår avsky med talkörer, visselkonsert, smällare, knallskott och väldigt hög stämning. Åhörare intygar att motdemonstrationen hördes bra inne på debatten och att knallskotten orsakade ett avbrott. Polisen var påtagligt nervös och blev vid ett tillfälle instängda i sitt eget kravallstaket. Dom klarade inte riktigt av att hålla ingångarna trots sina hundar och batonger. Ingen greps och vid 20-tiden avtågade hela demon i god ordning till Smålands. Jag tycker bara det är underbart att alla dessa människor i olika åldrar finns. Som sätter sin egen säkerhet på spel för att stödja papperslösa, flyktingar och invandrare mot den rasistiska migrationspolitiken. Studentlund får skämmas länge över sin studentafton och pajaspolitikerna har nu lämnat Lund lätt uppskrämda. Kom aldrig mera hit!

P4Studentafton

500 antirasister störde effektivt debatten. Foto courtesy Radio P4.

Sydsvenskan har ju gjort sig ett namn genom att systematiskt underskatta deltagarantalet i våra demonstrationer. Mycket riktigt: ”120 personer” skriver dom glatt, det lägsta någon tidning räknat till. Jag var själv inte bäst i klassen i matte men detta måste vara dyskalkyli. Sök vård!

Man får ibland intrycket att det finns fler högerspöken bland studenterna, särskilt högre upp i hierarkin, än vad det gör i Lunds övriga befolkning. Jag minns ett seminarium på 90-talet där jag plötsligt upptäckte att alla utom jag hade adliga efternamn. Om denna iakttagelse var mer än en tillfällighet – vad beror det i så fall på? Orsaken måste vara den sociala snedrekryteringen. På 70-talet införde man därför särskilda arbetslivspoäng vid intagningen, och se, genast blev arbetarstudenterna fler. Därmed förändrades också det politiska klimatet; man talade om ”det röda Lund” som en del av tidsandan och PSF (Progressiv Studentfront) hade makten 1972. Moderaterna kom tillbaka året efter och inledde med att stänga det älskade studentfiket Athén  som man menade hade blivit vänsterns högkvarter. I trettio år var studenterna utan mötesplats. Idag har bratsen återupprättat sina positioner i kårerna, utskotten och nationerna och kan obehindrat flörta med sexism, fascism och främlingsfientlighet, i en ocean av alkohol. Studenttidningen Lundagård hade 1942 en nazistisk redaktion; idag är den snarast oberoende moderat. Men det förekommer förstås motståndsfickor. Tur att ändå Smålands finns!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 april, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: