Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #126

Håll grytan kokande!

Världen

Inna Shevchenko från Ukraina startade Femen, den militanta feministgruppen som chockerat hela världen med den nakna sanningen. En intervju med Inna som handlar om mod.

Sverige

Mod handlar det också om i graffitikonsten. Röda Sten konsthall i Göteborg öppnar graffitiutställningen Mynningsladdare. Utställningen är en fullträff, skrev GP:s konstkritiker Mikael Olofsson, och det är lätt att hålla med. Kuratorn Carolina Falkholt, själv graffitimålare (bild nedan) skriver i programbladet om graffitin som ett självbiografiskt uttryck, där utövaren skriver om sitt liv och sina åsikter och där taggarna visar hans/hennes förflyttning genom stadsrummet. Hon deltar själv i utställningen under pseudonymen Blue, med en blå havsvägg inne i konsthallen. De medverkande konstnärerna har taggar som artistnamn, som Pike från Malmö, Wiraeus från Uppsala, Dwane från Göteborg och Karma från Stockholm. En stor del av eliten med andra ord. Missa inte denna utställning om du är i Göteborg!

544504_208278229316355_272245517_n

The Big Blue

Graffiti har en social bakgrund. Men säg det sociala fenomen som inte kan psykologiseras. En psykolog Alf B. Svensson skrev för en tid sedan i AB/Debatt: ”Sluta behandla era barn som kungar!” Han kräver mer hyfs, hut och disciplin i barnuppfostran. Det är en borgerlig myt att svenska barn är bortskämda och har för mycket att säga till om. I själva verket är dom helt rättslösa gentemot vuxna eftersom dom är omyndiga och därför är också barnmisshandel ett växande problem. Och det är barnfattigdomen, inte ”bortskämdheten” som är ett verkligt problem i Sverige; 200 000 barn lever i misär.

Barns hälsa har försämrats sedan 4-årskontrollen slopades och dagisgrupperna blev överbefolkade. Nej, barn är inte bortskämda om dom inte har bortskämda föräldrar, men överklassen är en liten grupp. Vanliga barn får kärlek mer än prylar, och kärlek kan aldrig överdoseras oavsett vad borgerliga psykologer påstår. Om någonting är farligt för barn så är det auktoritär uppfostran. I Tyskland, som på 30-talet hade Europas hårdaste barnuppfostran med alla typer av hemska straff och förnedringsmetoder, fick barnen ”lära sig att lyda” utan att ifrågasätta. ”Svart pedagogik” kallas detta med ett begrepp från Alice Miller. Så uppfostrade man en generation kuvade och rädda individer vilka som vuxna behövde ha en auktoritet att lyda blint. Och hur gick det sen…? Behandla era barn som kungar, det är dom verkligen värda. Lär dom att livet är underbart och att människor vill väl och dom har en grundtrygghet för hela livet.

Från auktoritär barnuppfostran är steget inte långt till auktoritära ideologier. Stina Dabrowsky (Expressen) vill gärna ge röst åt rasister. Hon tycker nämligen att alla åsikter är lika bra eller dåliga. Åsa Linderborg (AB 11/4) anser däremot att vi måste våga ta ställning mot de högerextrema. ”Vi hittar helt enkelt inget gemensamt med dem som förnekar alla människors lika värde och vi tycker heller inte att man ska ge dem en spelplan”. Åsa har rätt; det vore absurt om yttrandefriheten innefattade hets mot folkgrupp. Av samma skäl är det absurt att nazister fått polistillstånd på 1 maj. Demokratin framstår som självmordsbenägen.

Mats Greens (m) instant karma.

På tal om yttrandefrihet – Jönköpings Bokcafé som hotas med uteslutning från Kulturhuset meddelar detta på sin facebooksida:

”Media har under dagen rapporterat att Mats Green misshandlats utanför sitt hem i söndags kväll. Försök har redan gjorts att koppla misshandeln till Kulturföreningen Bokcafét. Det är väl klart att frågan om Kulturhusets framtid rör upp väldigt mycket känslor för väldigt många människor, men att påstå att Kulturföreningen Bokcafét har något med misshandeln att göra är i det närmaste absurt. Varför skulle någon från Bokcafét misshandla Mats Green två veckor innan ett avgörande beslut om Kulturhusets framtid tas? Vilka som skulle vara de stora förlorarna om diskussionen om Kulturhusets och Bokcaféts framtid skulle handla om en misshandel och inte om den breda kulturella och sociala verksamhet som bedrivs i Kulturhuset är väl uppenbart för de allra flesta. Vi vill heller inte vara med och spekulera i vad som eventuellt ligger bakom, utan avvaktar istället resultatet av polisens utredning.

/Styrelsen, Bokcafét i Jönköping.”

jnkpgbokcafe

Malmö/Lund

Och här kommer mer extrema nyheter. ”Underklädeskedjan Change – som finns i bland annat Lund – fälls för könsdiskriminering, enligt domen i Arbetsdomstolen. Domstolen har funnit det utrett att en expedit varit beordrad att bära en namnskylt med uppgift om den egna bh-storleken och att kvinnan upplevt stort obehag av det hela. Enligt domen har hon påtalat detta för företrädare för arbetsgivaren. Beslutet från arbetsledningen kan inte anses ha varit sakligt motiverat, enligt Arbetsdomstolen. Change ska betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne. Arbetsdomstolen har även beslutat att Svensk Handel och Change of Scandinavia Sweden AB tillsammans ska ersätta Handelsanställdas förbund för rättegångskostnader på sammanlagt 375 824 kronor” (Skd). Svensk handel  — hur är er vandel?

Håll grytan kokande alla ni 80 000 i Lund som saknar rent dricksvatten!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 april, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: