Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #125

I ain’t gonna work on Maggies farm no more

Världen

Miss Thatcher the milk snatcher (87) har avlidit, liksom thatcherismen. Hela den engelska arbetarklassen firar, även så proteströrelsen i punken som hon inspirerade med sin hämningslösa negation av rättvisa. ”Att folk hatar henne beror på att arbetslösheten ökade till siffror ingen trodde var möjliga. Hon försökte se till att människor inte skulle använda biståndssystemet. Hon delade verkligen landet i de som har och de som inte har ”, säger historikern Gunella Björk på Örebro universitet (AB).

thatcher-spitting-image-puppet

Thatcher och Reagan bär ansvaret för den katastrofala nyliberalismens chockterapi på 1980-talet, en politik som än idag försämrar för vanligt folk. Thatchers bekämpande av arbetarklassen, av irländarna och t.om. av arbetarbarnens frukostmjölk är välkända, liksom hennes krig mot Argentina. 10 döda hungerstrejkande IRA-fångar, 10 döda gruvarbetare för att inte tala om alla tusentals krigsoffer i Falklandskriget som hon också är personligt ansvarig för. Hon hyllade fascisten Pinochet och betraktade Nelson Mandela som terrorist. Ingen seriös kommentator berömmer henne idag (Sydsvenskans ökända ledarsida prisar henne förstås). Enligt Gunella Björk ökade även rasismen markant som en följd av Thatchers hårdföra politik. Det iskalla klassamhället med rovdrift på de svagaste är det arv Thatcher lämnat efter sig. Nyliberalismen är däremot på väg ut, och en motreaktion är förestående.

”On the first Saturday after Margaret Thatcher dies, Class War is calling a mass party to start at 6pm, in Trafalgar Square, scene of the most famous riot against her policies!
Whether or not you want to remenicise about the good old days of rioting against the poll tax, to toast old friends who fought Thatcherism, or just want to celebrate the death of the most reviled woman in Britain, we hope to see you there.
Bring your champagne, fireworks, party clothes and yourselves!
Promotional posters and stickers for this event will be available from London
Class War Federation.

thatcher

Poster (pdf): celebration

10 skäl att hata Thatcher: Bristol indymedia

21 arga låtar om Thatcher

Dagens citat: ”Hon är det största svinet någonsin”. — Danny Morrison, Sinn Fein 1982. ”Iron lady rust in peace”. — Graffiti, UK 2013

Sverige

Det blev inget förbud mot vinster i vård, skola, omsorg på S-kongressen, däremot ville Löfven se ”ett globalt handslag mellan kapital och arbete”. Reinfeldt kunde inte sagt det bättre själv. Löfven påstår vidare att han inte vet skillnaden mellan höger och vänster. Påminner om Säpos tes att höger- och vänsterextremism är samma sak. Dom som har makten är verkligen djupt förvirrade. (Bild courtesy Olle Magnusson).

löfven

Nazistiska Svenskarnas Parti har fått polistillstånd för demonstration på 1 Maj i Jönköping. Förra året ledde detta till kravaller i Eskilstuna. Tydligen vill polisen ha kravaller i Jönköping detta år och den provokationen kommer inte att gå spårlöst förbi. Nazister på 1 Maj, arbetarklassens högtidsdag, är en direkt förolämpning som den antifascistiska rörelsen inte kommer att tolerera.

* Samling för motdemonstrationen i Jönköping är kl 12:00 i Braheparken: http://kartor.eniro.se/m/n8eJP
* Motdemonstrationens facebookevent: https://www.facebook.com/events/168358749981213/

* Donera till Motkrafts Plusgirokonto: 441468-6 med texten ”JKPG1MAJ”.

Malmö/Lund

Vi firar att vi slipper Thatcher på Krafts Torg nu på lördag fr 15.30!! Och glöm inte att koka dricksvattnet om du bor i Lund…de kommunala myndigheterna har schabblat till det igen. Ramlösa är bäst!

Peter Kadhammar har i en artikelserie i AB undersökt vad invånarna tycker är bäst och sämst med sin stad. Han intervjuar bl.a. en busschaufför i Lund som måste ansöka om sitt eget jobb med jämna mellanrum eftersom arbetsgivarna ständigt skiftar. Arbetslösheten är alltså nr 1. Det vanligaste klagomålet är annars butiksdöden i city. Jag har lösningen: Sänk hyrorna kraftigt och sänk priserna lika radikalt. Det skulle ge en omedelbar effekt. Det kommunala självstyret kan användas till att tvinga fram detta — om vi hade politiker med ryggrad. Det har vi alltså inte. Ge lundaborna makten över Lund tillbaka!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 april, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: