Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #124

Graffiti och vårsol

Världen

egypt3

Revolutionär graffiti! Den egyptiska revolutionen fortsätter och väggarna fylls med graffiti stencils, karikatyrer av Mubarak och Mursi, martyrporträtt, arabisk kalligrafi och feministiska budskap. Några av de mest kända egyptiska graffitimålarna är Noon El Neswa, The Mona Lisa Brigades, Nazeer, Zeft, Ganzeer, Keizer, Ammar Abo Bakr, Bahia Shehab, Hend Kheera och Aya Tarek. Aktuella böcker i detta ämne är bland andra dessa:

• Pascal Zoghbi/Don Karl: Arabic Graffiti. (Elegantaste fotoboken, bilder från hela mellanöstern).
• Sherif Boraïe: Wall Talk. Zeitouna. (Mest omfångsrika skildringen av egyptisk graffiti).
• Heba Hilmi: Jawâyâ shahîd fî Shâria al-thawra al-masriyya. Dar al-Ain, Masr.
• Mia Gröndahl: Revolution Graffiti. American University in Cairo Press. (Liksom i Gaza graffiti, 2009, har förf. ingen riktig känsla för vilken graffiti som är bäst utförd, men detta är den enda boken med svensk upphovsman).
 

egypt1egyot2

Ingen enda av de som kommenterat Nordkoreas utspel på sistone verkar veta något om eller förstå något av konflikten. Med ett undantag: Kent Härstedt (s) som varit i landet åtta gånger och även helt nyligen. Läs vad han skriver i Helsingborgs Dagblad. En nyanserad och insiktsfull rapport.

Sverige

Den devota hyllnings”dokumentären” på SVT om Carl Bildt slår alla rekord i inställsamhet och okritiskhet så den tänker jag inte rekommendera. När kommer dokumentären som sticker hål på denna infernaliskt överskattade ballong? Maj Wechselmanns film ”En trovärdig man?” kan jag däremot rekommendera.

Still not lovin’ the police, del 7

Danska TV-Stops tankeväckande reportage från Göteborg 2001 om polisens roll (Motkraft). Testosteronstinna neanderthalare i mängder. Brölande som kronhjortar slår dom på allt som rör sig.

Astrid Boman (skp) verkar åtminstone för tillfället ha slutat med dumma kommentarer om de autonoma. Det är bra. Men Ronny Åkerberg och Kildén/Åsman (sp) borde också skärpa sig. De autonoma är de enda inom den radikala vänstern som verkligen gör något och som kan mobilisera medan andra bara pratar. Talk is cheap. Kom med i det svarta blocket eller bli en svans åt borgarna. Enighet!

Malmö/Lund

Våren har äntligen kommit till Skåne med plusgrader, sol, krokus och hyacint. Konst & Politiks läsare önskas många soltimmar!

krokus

Love. Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 april, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: