Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #121

(M)-krisen: Samma rasister här som där

Världen

Diskussionen om Carl Bildts ytterst märkliga agerande 1976 fortsätter. Läckan från regeringsförhandlingen till USA var i högsta grad olämplig, anser experterna enligt Aftonbladet. ”Det kan handla om politiskt spioneri” säger Tomas Lindstrand, chef för Åklagarkammaren för säkerhetsmål (AB). Det osar hett om Teflonmannen.

Sverige

Sanna Rayman i DN försvarar ivrigt jakten på papperslösa. Hennes artikel avslutas sålunda: ”vi kan inte strunta i att bygga vår migrationspolitik – och effektueringen av den – på rättsstatens grundläggande principer och regler”. Nedan en undersökning på 4000 personer om förtroendet för denna rättsstat från Expressen 2008. Idag, efter REVA och justitieminister Beatrice Asks (m) piruetter är förtroendet antagligen ännu lägre.

Rättsväsendet-1

Utvisningsminister Billström (m) som ju vill ”minska volymerna” av vissa människor säger nu i DN: ”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”. Och 2009 sa han att ”om det är okej att gå under jorden, strunta i lagar och regler och själv bestämma fritt om man vill stanna i landet eller inte, ja då kan vi ställa in hela processen. För hur blir det annars? Ska den som döms för mord kunna strunta i sitt straff?” Och innan dess ansåg han att ”det blir för dyrt” att låta en blind och senildement kvinna från Ukraina, krigshjälte på sin tid, stanna i landet. ”För dyrt”.

Det blir allt svårare att skilja Billström från Åkesson eller fanatikerna på Avpixlat. Den statliga rasismen är om möjligt ännu farligare. Men den kan finnas kvar även om Reinfeldt sparkar Billström, vilket allt fler nu kräver. Och här finns ytterligare kritiska röster. Att han vägrar asyl åt de afghanska tolkar som hjälpt staten och kommer att dödas när Isaf lämnar landet gör inte saken bättre. Reinfeldt borde också gå eftersom han – åtminstone tills alldeles nyligen – sanktionerat Billströms politik genom tyst samförstånd och dessutom talat om ”etniska svenskar” vad nu det är för något.  Enda hoppet för de som utsätts för rasistisk diskriminering är om både Alliansen och SD för alltid förlorar greppet om  svensk politik.

Billström

Blond och blåögd avvisningsminister

Det skiljer 10 procentenheter mellan moderater och sossar i de senaste väljarundersökningarna. Det rödgröna blocket leder stort men det är långt till valet. Billström och Bildt får göra bort sig några gånger till så blir det nog bra. Minns hur det gick för moderaterna efter Janne Josefssons valstugereportage.

Samtidigt rasar rena inbördeskriget inom Sverige”demokraterna”. SD-experter menar att det är en falangstrid som inte har med den s.k. nolltoleransen att göra (SvD). Ingen kan känna sig säker, nationalist eller ej, politbyrån Åkesson&Söder rensar godtyckligt bort alla man av olika skäl inte gillar för att stärka sin egen personliga makt och greppet om partikassans miljoner. Med en frenesi som knappast skådats sedan Moskvarättegångarna på 1930-talet. Maktstrider och splittring sänkte Ny Demokrati, och det vi ser nu i SD kan vara en sådan röta i repris.

Malmö/Lund

Den 23:e mars kommer den fascistiska organisationen Swedish Defence League (SDL) till Malmö. SDL är en nybildad ultrahögergrupp som just nu försöker etablera sig i Sverige. I sin propaganda lyfter de ofta fram ”islamisering” som ett hot mot vanliga människor, men den egentliga grunden är fascism, rasism och reaktionär högerpolitik. Det finns ingen konflikt mellan muslimer och icke-muslimer. Den verkliga konflikten finns mellan den som äger och oss som inte äger (Skåne mot rasism).

I samband med FN-dagen mot rasism och diskriminering den 21 mars kommer den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg att tala på temat ”Främlingsfienden inom oss” inför Lunds kommunfullmäktige. Det kan verkligen behövas; platsen är väl vald. Ställ en fråga om Romano Trajo, Westerberg!

Övrigt: Ditt liv som kund

Tala om inbyggt slitage! För att vi ska konsumera mera konstrueras teknikprylar så att dom går sönder lagom tills en ny modell kommer ut på marknaden. Detta har vi länge vetat även om handeln alltid förnekat det. Det aktuella fallet gäller en mobiltelefon som exploderade – batteriet svällde upp och telefonen började brinna och smälte sig ner i skumgummimadrassen i sängen. ”Tänk om mitt barn varit där och tänk om huset brunnit upp”, säger den chockade innehavaren.

Andra finesser med den nya tekniken är fantasifulla teleräkningar och risken att få mobiltumör. Om detta är den senaste teknikutvecklingen så föredrar jag telegraf, brevduvor eller röksignaler.

brevduvaNya Iphone-modellen

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 mars, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: