Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #116

Hur ser du ut, människa?

Världen

Borgarpressen tar tillfället i akt att förtala nyss avlidne Hugo Chavez nu när han inte längre kan försvara sig. Att han avskaffat fattigdom, bostadsbrist, analfabetism och ohälsa för miljoner bortser man ifrån, liksom från den direktdemokrati med arbetarråd han främjat. Klassinstinkten är som vanligt levande på Sydsvenskan. Låt vara att Chavez’ utrikespolitik inte alltid imponerade men det gör sannerligen inte Carl Bildts utrikespolitik heller.

Sverige

”Man kan inte bortse från att utseendet har en viss betydelse” är ju ett av den store SD-ledaren Åkessons bevingade ord som passar bra ihop med polisens rasistiska jakt på papperslösa. Tro det eller ej, REVA står för ”rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”! Och bekostas av EU…

reva1

Många stannade för att delta i protesten som hölls mot REVA på T-Centralen i Stockholm i helgen, skriver Offensiv.se. ”Protestaktionen mot polisens rasistiska REVA-kontroller och jakt på papperslösa flyktingar fick applåder och stöd från hundratals åhörare vid T-centralens tunnebanespärrar mot Centralstationen mitt i fredagsrusningen”.
Det blir en bred demonstration på lördag mot REVA. ”REVA-projektet stärker bilden av att det finns en rätt att befinna sig i Sverige som hänger ihop med ens utseende”, säger Anton Landehag från Ungdom Mot Rasism. ”Det är fullständigt oacceptabelt”.

Den 8 mars gör så gränspolisen en halv pudel. Man upphör med alla kontroller vid spärrarna. ”Polisen har slutat med den metoden”, säger Peter Nilsson, chef för gränspolisavdelningen i Stockholm enligt SR/Ekot. Orsaken är inte att man inser att det gjorts fel, utan att ”det tar för mycket fokus”. Resultatet blir detsamma vilket kan ses som en framgång för REVA-systemets kritiker åtminstone i denna del. Motstånd lönar sig!

Malmö/Lund.

Solcellsföretaget Sol Voltaics i Lund är ett av Sveriges mest lovande unga teknikföretag vilket nyligen uppmärksammats. Ljuset kommer från Lund!

Bloggosfären: Jag får erkänna att jag ibland saknar bloggen ”Röda Lund”. Kvar finns nu trottebloggen ”Röda Malmö”. Ingen på den kanten har väl skrivit så mycket dumheter om de autonoma – i ett tillstånd som präglas av lika delar okunnighet och avundsjuka. Endast Sydsvenskan ligger före här, och mitt tips är att de båda två kommer att självdö eftersom ingen längre orkar läsa dom, med eller utan mjuka betalväggar. Astrid Boman ångar på med sina eviga upprepningar, ibland rätt men lika ofta fel utan något särskilt system. ”Enighet” vill man säga med Peps Persson, ”Enighet” – om den radikala vänstern ska ha en chans att förändra detta alltmer ojämlika samhälle. Jag föreslår att vi kritiserar Makten istället för att vi kritiserar varandra. Eller åtminstone i den ordningen.

Mitt Lund finns tack och lov kvar och Badlands Hyena håller ställningarna som den främsta och intelligentaste satiriska kvalitetsbloggen (bild courtesy Badlands Hyena),

azara_striped_hyena

Några aktiva bloggar mot SD är som vi tidigare nämnt interasistmen.se och slutpixlat.blogspot.com. Bloggar för SD är i allmänhet så pinsamma att jag helt hoppar över dom. Bloggosfären är som vanligt nyckfull och obeständig och kontinuitet är en bristvara. Men den är också så stor att det alltid går att hitta något bra. Nätet är verkligen en välsignelse men det måste oavlåtligen fredas från ondskefulla myndigheter och girigbukar som vill tjäna pengar på det.

Internet är en anarkistisk uppfinning. Informationen vill vara fri, liksom människan!

På tal om utseende: en av Konst&Politiks kära läsare önskade en bild på Otto Steiman. Legendariske överliggaren Otto Steiman (1886–1960) som under sina 96 terminer tog ett (1) betyg i historia och mer eller mindre bodde på Gamla Athen. Fil.stud och pensionär Otto Steiman, alltså.  En vänlig och lärd gammal man. Kåsören Gits Olsson skrev ett fint reportage i tidningen Se!, nr 43:1950. Här är bilden! Gissa var den är tagen?

OttoSUppdateringar: Visste du att hippierörelsen började i – Schweiz? I artikeln ”Bohemer och luffare” har jag tillfogat en trailer för dokumentärfilmen ”Freak out” (2014) samt ett intressant radioprogram (mp3) om Karin Larsson (g.m. Carl Larsson) och den tidiga hippierörelsen. Tyvärr används det begreppet numera som ett pejorativ, men så har det inte alltid varit. Kanske är en upprättelse på gång?

8 mars firar vi internationella kvinnodagen med en massa nya böcker på India Däck. Och när som helst är våren här. Det stundar ljuvliga tider kamrater.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 mars, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: