Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #115

Det är rätt att göra uppror!

Världen

”En av de största frihetshjältarna” skriver AB om Hugo Chavez´död. Och hela det hjältemodiga Venezuelanska folket sörjer honom. Men revolutionen fortsätter!

chavez1229

Författarna skall spela fotboll i Israel och i juni är det EM i herrfotboll. Bortsett från att man inte kan förstå varför Israel räknas till Europa fast det ligger i mellanöstern (om det nu inte är en amerikansk delstat) så borde Sverige följa Norges exempel och bojkotta. Inte bara detta, utan också alla varor från Israel så länge som Palestina anser att det hjälper deras sak. Idrott och politik HÖR ihop, det lärde vi oss redan i Båstad 1968 när tennismatchen mot Rhodesia stoppades. Idag är det apartheidstaten Israel som måste stoppas. Bojkotta Israel!

Sverige

Lyckat uppror – landstinget betalar 24 000 i ingångslön! Nu börjar arbetsgivaren böja sig för det rättmätiga i sjuksystrarnas krav. Flera av de sjuksköterskestudenter som går ut i vår och som fått anställning på sjukhuset i Umeå kommer att få 24 000 kronor i ingångslön. Det innebär att ett trendbrott har skett (VK).

nejP4

Men det krävs också ett trendbrott på den överg-ripande nivån: hela sjukvården är ytterst nära en total kollaps  — tack vare den vettlösa borgerliga privatiseringen och landstingens underfinansiering —och nu krävs det radikala ingrepp. Vårdupproret fortsätter över hela landet från Gotland till Stockholm till Landskrona, både vad gäller akutsjukvården och förlossningsvården. Överallt demonstreras det. Den 13 mars är det en stor demo i Malmö. Det är rätt att göra uppror! Trots att det var Mao som sa det. Och sjuksystrarna i Umeå har alltså visat att motstånd lönar sig även här och nu.

Malmö/Lund: Hilma af Klint rules!

Hilma af Klint är aktuell igen. Lunds konsthall visar ”I strömmen” (23/2–2/6), en samlingsutställning som tar utgångspunkt i den visionära konstnären och sammanför henne med de i dag verksamma Carolus Enckell, Olav Christopher Jenssen, Joachim Koester, Silja Rantanen, Nina Roos, Emily Wardill och Christine Ödlund.

Ett centralt begrepp är inspiration. Utställningskurator Gertrud Sandqvist har studerat de 150 ockulta dagböcker där Hilma af Klint dokumenterade sin metod och hur hon kämpar för att upprätthålla ett självständigt tänkande, inte minst mot auktoriteter som antroposofins grundare Rudolf Steiner. Här visas även en hittills okänd serie teckningar och akvareller från 1917, ett slags andliga skisser (SvD).

Visst var Hilma en solitär, det insåg hon själv och det var frivilligt från hennes håll att hon inte hade kontakt med samtida konstnärer. Som nota bene var intresserade av teosofin allihopa.  Men det innebär inte att man kan nonchalera henne när modernismens historia ska skrivas, som man nyss gjort på MoMA i New York. Hennes första rent abstrakta målningar gjordes 1905, och därmed var hon antingen först eller mycket tidig. Varken Malevitch, Kandinsky eller Mondrian kan ha varit medvetna om detta, men eftervärlden borde vara ärlig på den punkten. Dessutom har hennes bilder ett egetvärde som filosofiskt måleri par excellence!

Du kan läsa mer om Hilma i artikeln ”Lunds Konsthistoria” på denna blogg.

klint

Boktips 1: En ny värld i våra hjärtan. Erfarenheter från tre år med ”Utkanten”. En inspirerande och välskriven bok om aktivitetshuset Utkanten i Malmö. Rekommenderas!

Boktips 2: Karin Tidbeck: Amatka. Mix förlag 2012. Den här sf-romanen tar andan ur mig, från den första precisa stavelsen är jag fast och sträckläser till slutet. Som jag inte betraktar som dystopiskt utan öppet. Om relationen mellan anarki och ordning och ordens verkliga betydelse. Karin har fått stående ovationer från Ursula K. LeGuin, och bättre kan det knappast bli inom denna genre. Ömheten mellan utsatta varelser tilltalar mig. Läs den! Närmast tänker jag läsa Jagannath och återkommer med ett intryck. Under tiden kan ni kolla upp Karins blogg:  http://karintidbeck.com/

kt

Uppdateringar: ”Det radikala Lunds historia” har nu fått en litteraturlista för vidare läsning, och citatsamlingen ”Makt, motstånd och frigörelse” har också byggts på.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 mars, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: